Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν

Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν

Οι θέσεις των άλλων διεκδικητών της προεδρίας στις εκλογές της 24ης Ιουνίου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Του Μ. Βασιλειάδη

 

Ανεβάζει τους προεκλογικούς τόνους ο υποψήφιος για την προεδρία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω φόβων ότι τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ενωθεί ώστε σε περίπτωση που ο ίδιος κερδίσει την Προεδρία, να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρόεδρο τού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι ‘‘υπόσχεται να καταστρέψει’’ όσα έχει χτίσει το ΑΚΡ στα χρόνια της εξουσίας του.
Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στα Μουγλά, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «μιλούν μόνο για το τι θα καταστρέψουν. Δεν έχουν κανένα ειλικρινές πρότζεκτ που θα προσφέρουν σ’ αυτό το έθνος. Το σχέδιό τους είναι να γυρίσουν την Τουρκία πίσω, στους παλιούς καιρούς».
Ο κ. Ερντογάν απαρίθμησε, στη συνέχεια, κατασκευαστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 χρόνων εξουσίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Ψηφίστε με «για να προφυλάξουμε τη διοίκηση της Τουρκίας από τρομοκράτες», είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι ο υποψήφιος του CHP Μουχαρέμ Ιντζέ επισκέφθηκε τον έγκλειστο υποψήφιο τού HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας στη φυλακή. «Τι πράγματι περιμένετε από κάποιον που τους επισκέπτεται στη φυλακή;», πρόσθεσε. «Όλοι τους έκαναν μαζί πορεία από την Άγκυρα στη Σταμπούλ. Το CHP και άλλοι, επισκέπτονται εκπροσώπους της τρομοκρατικής οργάνωσης στη φυλακή», είπε αναφερόμενος στον Ντεμίρτας, ο οποίος αναμένει την πορεία της δίκης του στις φυλακές της Αδριανούπολης (Edirne).
Απευθυνόμενος στη διασπορά στην Ευρώπη, ο κ. Ερντογάν την κάλεσε να στηρίξει το κόμμα του. «Κάνω έκκληση στην Ευρώπη: Αδέλφια μου της Δύσης, αύριο [σ.σ. σήμερα 6 Ιουνίου] ξεκινά για εσάς η εκλογική διαδικασία. Να είστε ενήμεροι και να ‘ορμήσετε’ στις κάλπες. Το μήνυμά σας θα ενωθεί με τις ψήφους των αδελφών σας [εδώ] και έτσι η 24η Ιουνίου θα είναι διαφορετική».
Μουχαρέμ Ιντζέ

Muharrem Ince, Turkey’s main opposition Republican People’s Party (CHP) candidate for the upcoming snap presidential election, greets supporters as he starts his campaign in Ankara, Turkey, May 4, 2018. REUTERS/Umit Bektas

Από πλευράς του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ υπόσχεται ότι η Τουρκία «θα γίνει κράτος δικαίου», εφόσον ο ίδιος αναλάβει τα ινία. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στη Σανλίουρφα, ο κ. Ιντζέ μιλούσε για το πώς θα δώσει ώθηση στην οικονομία.
«Πρώτα από όλα θα εφαρμόσουμε το κράτος δικαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παραμένει ανεξάρτητη. Τρίτον, θα δώσουμε μεγάλη σημασία σε μια δίκαιη γραφειοκρατία. Το κράτος, και όχι οι πολίτες, θα σφίξει τη ζώνη του».
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ δεσμεύεται, επίσης, να άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 2016. «Θα αρθεί σε 24 ώρες» από την ανάληψη των καθηκόντων μου, είπε.
Άλλες προεκλογικές υποσχέσεις του υποψηφίου με το CHP αφορούν επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα, περικοπές σε κρατικά προγράμματα όπως η κατασκευή της προεδρικής κατοικίας στη Μαρμαρίδα, σβήσιμο του χρέους των αγροτών, πτώση της τιμής του ντίζελ στις 3ΛΤ/λίτρο (€0,57) και μετατροπή της TRT «από όργανο της κυβέρνησης σε δημόσια τηλεόραση».
Μεράλ Άκσενερ


Η υποψήφια του ‘Καλού Κόμματος’ (İyi Parti) Μεράλ Άκσενερ διαβεβαίωσε ότι πραγματικός αντίπαλος του ΑΚΡ δεν είναι το CHP, «όπως πιστεύει ο κ. Ερντογάν», αλλά η ίδια. Υπενθυμίζεται ότι το ‘Καλό Κόμμα’ ιδρύθηκε από τ. στελέχη του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) όταν δυσαρεστήθηκαν για τη σύναψη συμμαχίας Μπαχτσελί – Ερντογάν. Κατά την παρούσα προεκλογική εκστρατεία, συμμαχία απέναντι στο ΑΚΡ αποτελούν το CHP, το ‘Καλό Κόμμα’ και το ‘Κόμμα Ευτυχίας’ (SP).
Η κ. Άκσενερ δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ίδια θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε: «Ο κ. Ερντογάν διάλεξε τον Μουχαρέμ Ιντζέ ως κύριο αντίπαλό του. Όμως θα δείτε τι θα συμβεί στον πρώτο γύρο• ο λαός είναι νουνεχής, είναι σοφός. Έχω εμπειρία 24 χρόνων στον πολιτικό στίβο. Εγώ θα είμαι εκείνη που θα περάσει στον δεύτερο γύρο».
Εξηγώντας τον συλλογισμό της, η Μεράλ Άκσενερ είπε ότι το κόμμα της και το CHP απευθύνονται σε διαφορετικά εκλογικά σώματα. Το δικό της κόμμα στηρίζουν συντηρητικοί και κεντροδεξιοί, πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια, «εκείνοι που έχουν κουραστεί να χάνουν χρόνο στηρίζουν τον Μ.Ιντζέ. Το δικό μου κοινό, ωστόσο, αποτελείται από συντηρητικούς και κεντροδεξιούς».

Σελαχατίν Ντεμίρτας

 


Ο έγκλειστος υποψήφιος για την προεδρία με το HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας, απευθύνθηκε στον λαό μέσω του χρόνου που τού διατίθεται κάθε εβδομάδα για να τηλεφωνεί στην οικογένειά του. Στο τηλεφώνημα –το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά– ο Ντεμίρτας καλωσόρισε την οικογένειά του, η οποία τον άκουγε σε ανοιχτή ακρόαση την ώρα που κάμερα κατέγραφε τη σκηνή. Το HDP ανέβασε, στη συνέχεια, το βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Είμαι ευτυχής που είμαι ο μόνος υποψήφιος που πραγματοποιεί εκστρατεία μέσω της συζύγου του», είπε ο Ντεμίρτας και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Εδώ και 20 μήνες κρατούμαι αδίκως. […] Η υπόθεσή μου δεν είναι παρά ένα παράδειγμα. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια ανοιχτή ημι-φυλακή. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία βασισμένη στον φόβο».
Ο κ. Ντεμίρτας χαρακτήρισε τον εαυτό του «πολιτικό όμηρο», καλώντας το εκλογικό σώμα του HDP να παραμείνει αισιόδοξο. «Δεν είναι ο Ντεμίρτας που είναι σε κελί στο Εντίρνε, εσύ είσαι», είπε στο μήνυμά του. «Να έχετε εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας».
Υπενθυμίζεται ότι ο Σελαχατίν Ντεμίρτας αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και, εφόσον καταδικαστεί, μπορεί η ποινή του να φθάσει μέχρι 142 χρόνια κάθειρξη. Το τελευταίο αίτημά του για απελευθέρωση απορρίφθηκε στις 21 Μαΐου. Οι υποψήφιοι για την προεδρία, Άκσενερ και Ιντζέ, έχουν επίσης ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Share this post