Ανέβασαν τους τόνους Πούτιν και Μπάιντεν παραμονές της επετείου της ρωσικής εισβολής

Ανέβασαν τους τόνους Πούτιν και Μπάιντεν παραμονές της επετείου της ρωσικής εισβολής

Δύο ηγέτες, δύο αντίθετες απόψεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Καθώς  πλησιάζει ένας χρόνος  από την έναρξη του πολέμου, οι Πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν ανέβασαν τους τόνους με τις ομιλίες που πραγματοποίησαν σε Μόσχα και Βαρσοβία αντίστοιχα.

Και μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να επέλεξε αυτήν την ομιλία για να ανακοινώσει την απόσυρση της χωρας του από τη Συνθήκη New START για τα πυρηνικά, δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτό. Με έντονη αντιδυτική ρητορική, δεν αποδέχθηκε την παραμικρή αμφισβήτηση της ορθότητας της απόφασης για την εισβολή, αλλά και οποιαδήποτε ευθύνη για την έναρξη της ένοπλης σύρραξης.

Όπως ανέφερε, «η ευθύνη για την πυροδότηση της ουκρανικής σύγκρουσης, για την κλιμάκωσή της, για τον αριθμό των θυμάτων βαρύνει πλήρως τις δυτικές ελίτ και, φυσικά, το σημερινό καθεστώς του Κιέβου, για το οποίο ο ουκρανικός λαός είναι ουσιαστικά ξένοι. Το σημερινό ουκρανικό καθεστώς δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας, αλλά αυτά τρίτων χωρών».

Σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση μάλιστα, ο Πούτιν διέταξε το υπουργείο Άμυνας και την Ατομική Υπηρεσία να είναι έτοιμοι να επαναλάβουν πυρηνικές δοκιμές, πραγματικές και όχι προσομοιωμένες, ενώ από το 1996 καμία χώρα δεν είχε πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο.

Άμεση η απάντηση από τον Αμερικανό Πρόεδρο, που φρόντισε από την Πολωνία, να διαμηνύσει ότι η Ρωσία ποτέ δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, ενώ διευκρίνισε ότι η στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Κίεβο είναι σταθερή και δεν τίθεται υπό την παραμικρή αμφισβήτηση.

«Οι αυταρχικοί καταλαβαίνουν μόνο μία λέξη: “Όχι”, “όχι”, “όχι”. Όχι, δεν θα πάρετε τη χώρα μου. Όχι, δεν θα πάρετε την ελευθερία μου. Όχι, δεν θα πάρετε το μέλλον μου. Η βαρβαρότητα δεν θα καταπνίξει ποτέ τη βούληση των ελεύθερων. Και η Ουκρανία δεν θα αποτελέσει ποτέ μια νίκη για τη Ρωσία. Ποτέ», είπε ο Μπάιντεν.

Πριν την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον, ο Άμερικανος πρόεδρος προγραμμάτισε συνάντηση με τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που ανήκουν στη λεγόμενη «Ομάδα Εννέα του Βουκουρεστίου», δηλαδή τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO, από την Βαλτική μέχρι τη Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία. Στην συγκεκριμένη ομάδα μετέχουν η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, ενώ εν τοις πράγμασι συμμετείχαν καταδικάζοντας την ρωσική επιθετικότητα η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Πηγή: gr.euronews.com / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post