Ανεργία και πορεία οικονομίας τα μεγάλα προβλήματα για τους Τούρκους πολίτες

Ανεργία και πορεία οικονομίας τα μεγάλα προβλήματα για τους Τούρκους πολίτες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

 

Στην έκθεσή της με τα αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας, η εταιρεία ‘Avrasya Araştırma Şirketi’ αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που απασχολεί τους πολίτες,  εξακολουθεί να είναι η ανεργία και η πορεία της οικονομίας.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες ‘Cumhuriyet’ και ‘Birgün’. Η έρευνα διενεργήθηκε κατά τους μήνες Ιούνιος – Ιούλιος σε δείγμα 2.460 πολιτών.

Σύμφωνα με αυτήν, τα προβλήματα των πολιτών κατατάσσονται ως εξής: Οικονομικά προβλήματα 72%, Ανεργία 64,5%, πληθωρισμός/ακρίβεια 29,9%, έλλειψη δικαιοσύνης 25,5%, κουρδικό πρόβλημα 14,4%, ασφάλεια/τρομοκρατία 12,1%, παιδεία 11% και ‘άλλο’ 16,5%.

Επιπλέον, οι πολίτες απάντησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τέμενος δεν επηρεάζει την πολιτική τους προτίμηση. Στην ερώτηση «έχει επηρεάσει την πολιτική σας προτίμηση το άνοιγμα του Αγιασόφια Τζαμί στις καθημερινές προσευχές και στην προσευχή της Παρασκευής;», το 0,1% απάντησε «ναι, αποφάσισα να ψηφίσω τον παρών κυβερνητικό σχηματισμό», το 0,1% απάντησε «ναι, αποφάσισα να ψηφίσω κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» και το 99,7% απάντησε «όχι, δεν με επηρέασε».

Στην ερώτηση «γενικά, θεωρείτε επιτυχημένη την κυβέρνηση;» το 30,3 απάντησε «ναι», το 41,9% απάντησε «όχι» και το 27,8% απάντησε «και ναι και όχι».

Στην ερώτηση εάν γενικά θεωρείτε επιτυχημένη την πολιτική του Προέδρου Ερντογάν, το 28,9 απάντησε «ναι», το 40,2% απάντησε «όχι» και το 30,9% «και ναι και όχι».

Τέλος, στην ερώτηση ποιό κόμμα θα ψηφίζατε εάν γινόντουσαν τώρα εκλογές, το 35% απάντησε ότι θα ψήφισε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 28,4% θα ψήφιζε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 12,4% θα επέλεγε το ‘Καλό Κόμμα’ (İyi Parti), το 11,7% το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το 7,4% το συγκυβερνών Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το 2,2% το κόμμα ‘Αντίδοτο’ (DEVA) του πρώην ΥΠΟΙΚ Αλί Μπαμπατζάν, το 2,3% το ‘Κόμμα του Μέλλοντος’ (Gelecek) του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και τέλος το 0,6% απάντησε ότι θα ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα

Share this post