Ανέγερση χριστιανικού ναού στην Πόλη

Ανέγερση χριστιανικού ναού στην Πόλη

Για πρώτη φορά, μετά από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε άδεια για την ανέγερση χριστιανικού ναού στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόκειται για τον ναό του Αγίου Εφραίμ της Ασσυριακής Εκκλησίας. Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε χθες, 3 Αυγούστου 2019, και στην τελετή παρέστησαν ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και οι αρχηγοί των άλλων Χριστιανικών Μειονοτήτων της Πόλης.


Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η ανέγερση του ναού θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια και σημείωσε: «Βλέπω την Αρχαία Ασυρριακή Εκκλησία Μορ Εφράμ ως ένα καινούργιο πλούτο για την Ιστάνμπουλ».
Η θεμελίωση του ναού χαρακτηρίστηκε ως «γεγονός ιστορικό για τον Χριστιανισμό στην Πόλη» και οι Ασσύριοι χριστιανοί της Τουρκίας, ευχαρίστησαν για την συμβολή του στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν ναό τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκης Βίγκας, ο οποίος βοήθησε τις πολυετείς προσπάθειες για την σχετική άδεια, από την θέση του ως Εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.

Ο Λάκης Βίγκας, πρώτος από αριστερά.

Στο μεταξύ , την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκε ο Επίσκοπος Sahak Mashalian, προσφάτως εκλεγείς Τοποτηρητής του Αρμενικού Πατριαρχείου στην Πόλη.


Ο Επίσκοπος Sahak, που συνοδευόταν από κληρικούς του Αρμενικού Πατριαρχείου, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τιμή και εγκαρδιότητα και τον ενημέρωσε για την εν εξελίξει διαδικασία εκλογής του νέου Πατριάρχου τους.

Share this post