Ανδρέας Ν. Μιτσίδης,ο θεολόγος με την ανεκτίμητη προσφορά στην Εκκλησία Κύπρου

Ανδρέας Ν. Μιτσίδης,ο θεολόγος με την ανεκτίμητη προσφορά στην Εκκλησία Κύπρου

«Εξαιρετικά μεγάλη μορφή με πλούσια δράση στην Εκκλησία Κύπρου», χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος τον μακαριστό Δρ. Θεολογίας, Ανδρέας N. Μιτσίδη, ο οποίος απεβίωσε, στις 13 Αυγούστου 2013, μετά  από πολύμηνη ασθένεια.  Η Εξόδιος Ακολουθία είχε ψαλεί στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, προεξάρχοντος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’. Στεφάνι είχε κατατεθεί εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως ομογάλακτου αδελφού, διότι ο Ανδρέας Ν. Μιτσίδης  είχε σπουδάσει στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Σήμερα στον Άγιο Δημήτριο Ακροπόλεως τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, ο οποίος προηγουμένως προέστη της Θείας Λειτουργίας, το δεκαετές μνημόσυνο του  Ανδρέας N. Μιτσίδη, στον οποίο η Ιερά Σύνοδος επί μακαριστού Χρυσοστόμου Β’ είχε απονείμει την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας  Κύπρου, το χρυσούν  μετάλλιο  του Αποστόλου Βαρνάβα.

Υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ανδρέα Μιτσίδη τελέστηκε σήμερα τρισάγιο και στην Μονή της Αγίας Τριάδος Χάλκης, εντός της οποίας βρίσκεται η Θεολογική Σχολή.

Νοέμβριος 2009: Ανδρέας και Μάρθα Μιτσίδη στην Θεία Λειτουργία στην Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης

Μετά το μνημόσυνο ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δήλωσε στην ιστοσελίδα μας: «Ο μακαριστός Ανδρέας Μιτσίδης υπήρξε μια εξαιρετική μορφή. Οι υπηρεσίες του στην Εκκλησία Κύπρου παραμένουν ανεκτίμητες. Για σειρά ετών διατήρησε το επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας Κύπρου, «Απόστολος Βαρνάβας» σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και των δύο διαδόχων του, επιμελούμενος την επίσημη εκκλησιαστική αλληλογραφία ως άριστος γνώστης και χειριστής  της Ελληνικής, αλλά και της εκκλησιαστικής μας γλώσσας. Επίσης , εκπροσώπησε την Εκκλησία μας σε πολλά διεθνή συνέδρια.

Θα ήθελα  να επισημάνω ότι ως άνθρωπος ήταν πάντοτε μετριόφρων και σώφρων, συνετός και τίμιος, συνεπής και συνεργάσιμος. Τον θυμάμαι, όταν ως Αρχιμανδρίτης έμενα στην Αρχιεπισκοπή,  να μένει ως αργά στο  γραφείο του για να διεκπεραιώσει τις διάφορες υποθέσεις.

Μαζί του συνδέθηκα φιλικά και γι΄ αυτό ευχαριστώ το Θεό. Η  οικογένεια του υλοποίησε την επιθυμία του μακαριστού για παραχώρηση της αξιόλογης βιβλιοθήκης του στην Μητρόπολη Πάφου. Αιωνία να είναι η μνήμη του!»

Απαντώντας , σε ερώτηση μας κατά πόσο έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο μακαριστός σπούδασε στην Χάλκη, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δήλωσε: «Στην Χάλκη η σπουδή ήταν διαφορετική , διότι ήταν εκκλησιαστικό το περιβάλλον και η Σχολή καθοδηγείτο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό διεύρυνε τους ορίζοντες του μακαριστού Ανδρέα. Αντιλαμβανόταν τα γεγονότα πέρα από την επιφάνεια, γι’ αυτό ήταν πολύτιμος σύμβουλος του Μακαρίου και των δύο διαδόχων του στα εκκλησιαστικά ζητήματα».  

Το 2017 η Μητρόπολη Πάφου για να τιμήσει τον Ανδρέα Μιτσίδη και για να εκφράσει και δημοσίως ευχαριστίες για την δωρεά της βιβλιοθήκης του οργάνωσε φιλολογικό μνημόσυνο, το οποίο άνοιξε , με χαιρετισμό του ο τότε Μητροπολίτης και νυν Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος. Επίσης, διαβάστηκε χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη , ο οποίος τόνισε ότι ο μακαριστός Ανδρέας Μιτσίδης υπήρξε «έξοχος φορεύς και εκφραστής του ¨πνεύματος της Χάλκης¨».

Νοέμβριος 2009-Φανάρι: Ο αείμνηστος Α. Μιτσίδης δεξιά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αριστερά ο Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους Κύπριος, απόφοιτος της Ι.Θ.Σ. Χάλκης

Άριστος θεολόγος με εκκλησιαστικό φρόνημα by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Κύριος ομιλητής στο φιλολογικό μνημόσυνο, στο οποίο προβλήθηκε βίντεο για τον Ανδρέα Μιτσίδη, ήταν ο θεολόγος, πρώην Γυμνασιάρχης, Σταύρος Ολύμπιος.  

Ο μακαριστός  Ανδρέας Ν. Μιτσίδης γεννήθηκε από Κυπρίους γονείς στο Μπωριέ (Γαλλία) το 1932. Μικρός εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1950 κι εργάστηκε για λίγο στο Γραφείο Εθναρχίας. Το 1951-1955 σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Επιστρέφοντας στην Κύπρο (1955) εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολές μέσης εκπαίδευσης και στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα (1955-1959) επανειλημμένα φυλακίστηκε από τους Άγγλους. Το 1959 ανέλαβε ως διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου, καθώς και του εκκλησιαστικού περιοδικού “Απόστολος Βαρνάβας”. Το 1967 συνέχισε ανώτερες σπουδές θεολογίας και φιλοσοφίας στη Δυτική Γερμανία απ’ όπου πήρε τον τίτλο του διδάκτορα το 1970. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο υπηρέτησε ως επιθεωρητής θεολογικών μαθημάτων σχολών μέσης εκπαίδευσης. Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου σε διάφορα διεθνή συνέδρια και διετέλεσε (1968-1975) μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Δημοσίευσε πολλά άρθρα εκκλησιαστικού περιεχομένου, ανάμεσα στα οποία για την συμβολή του μακαριστού Μητροπολίτη Σάρδεων Μαξίμου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) στην επίλυση του Αρχιεπισκοπικού Ζητήματος της Κύπρου (1900-1910). Επίσης,  εξέδωσε πολλά βιβλία. Σημαντικότερο θεωρείται το «Οι Κύπριοι Σχολάρχαι και Διδάσκαλοι της εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης του Γένους Σχολής» (Λευκωσία, 1983). Τελευταία σπουδαία εργασία του ήταν το πολυσέλιδο άρθρο «Η Εκκλησία της Κύπρου κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας» στον Στ’ τόμο της «Ιστορίας της Κύπρου» (Λευκωσία 2011), που εκδόθηκε  από το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Το 1991 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Κατά την περίοδο 1999-2006 διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

Ο γάμος με την Πολίτισσα

Μετά το σημερινό μνημόσυνο ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος με την Μάρθα Μιτσίδη -Βασιλειάδη.

Από το 1955 μέχρι το τέλος του βίου του ο Ανδρέας Μιτσίδης ήταν νυμφευμένος με την Πολίτισσα, Μάρθα Βασιλειάδη, με την οποία έκαναν οικογένεια. Την είχε γνωρίσει στην Χάλκη, όπου παραθέριζε με τους γονείς της. 

Α Χ. Βικέτος

Share this post