Αναβολή επίσκεψης Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

Αναβολή επίσκεψης Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

Κρίθηκε αναγκαία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Θα γινόταν τον Μάϊο.

Την αναβολή της ποιμαντικής επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αμερική τον ερχόμενο Μάιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής,  Ελπιδοφόρος. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί από τις 7 έως τις 17 Μαίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμενόταν να γίνει και συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ.
« Η σημαντική αυτή επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί,  όταν το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες, όπως αυτές καθορίζονται από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων CDC και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να διασφαλισθεί η υγεία των εκατομμυρίων Ορθοδόξων της Αμερικής που προσδοκούσαν να λάβουν τις πατριαρχικές ευλογίες εκ του σύνεγγυς», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

 

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε : «Η υγεία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου αλλά και των πιστών μας, είναι η πρώτη προτεραιότητα σε αυτές τις στιγμές της πανδημίας. Η αναβολή της Πατριαρχικής Ποιμαντικής επισκέψεως είναι μια αναγκαία προφύλαξη για όλους» . Όλοι στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος, εργαζόμαστε για να υποδεχτούμε ξανά τον Παναγιώτατο στο άμεσο μέλλον μετά το τέλος της πανδημίας, «Μέχρι τότε, ευχόμαστε υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως του Παναγιωτάτου και παντός τού σύμπαντος κόσμου», κατέληξε.

Η πρώτη επίσκεψη του  Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις
Η.Π.Α. έγινε τον Οκτώβριο του 1997.  Είχε συνάντηση  με τον τότε πρόεδρο Κλίντον  , ενώ ο  τίτλος του «Πράσινου Πατριάρχη», που  αρχικά του αποδόθηκε από τα ΜΜΕ το 1996 , του δόθηκε με τελετουργικό τρόπο στον Λευκό Οίκο, το  από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.  Αλ Γκορ.  Ακολούθησε επίσκεψη τον Μάρτιο του  2002.

Το 2006 ο  Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τη Νέα Ορλεάνη, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η πρώτη και παλιότερη ελληνορθόδοξη κοινότητα σε όλη την Αμερική, η οποία είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον κυκλώνα Κατρίνα.Στην επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε για τα θύματα του κυκλώνα παρέστησαν η κυβερνήτης της Λουιζιάνας Καθλίν Μπλάνκο, ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νέγκιν, βουλευτές και γερουσιαστές της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου, κυρίως ομογενείς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος συνοδευόταν στο ταξίδι του από τους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο και Μοσχονησίου Απόστολο, προεξήρχε των εορταστικών εκδηλώσεων την ημέρα των Θεοφανείων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την πρώτη τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γραφικό κολπίσκο της πόλης Σπρίνγκ Μαγιού, στη Φλόριντα.

Επίσης , επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο  οικολογικού συμποσίου τον Οκτώβριο του 2009.

(Official White House Photo by Pete Souza)

Στην Νέα Υόρκη συναντήθηκε  με τον τότε γ.γ. του ΟΗΕ , Μπαν Κι Μουν.

Δεν θα γίνει η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.  

Επίσης δεν θα συνέλθει  ,  λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και η 45η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.  
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος  είχε  τηλεδιάσκεψη με τους ιερείς και Μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε μία ώρα και δέκα πέντε λεπτά και συμμετείχαν 325 ιερείς και όλοι οι Μητροπολίτες. Εξ’ αυτών οι Μητροπολίτες Ατλάντας Αλέξιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Σικάγου Ναθαναήλ, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Πίτσμπουργκ Σάββας, καθώς επίσης και ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος, Αρχιερατικώς ς Προϊστάμενος του Προσκυνήματος του Ιερού Φωτίου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως “όλοι μας έχουμε πιαστεί εξ απήνης και γνωρίζω πως κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συνεχίσετε της ζωτικής σημασίας διακονίες σας με κάθε δυνατό τρόπο».
Σε άλλο  ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε μήνυμα ελπίδας,  λέγοντας: «αδελφοί θα την ξεπεράσουμε τούτη την κρίση με τη χάρη του Θεού και δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και όλων των Αγίων. Αυτή είναι η ώρα, η οποία προκαλεί την πίστη μας και οι πιστοί μας προσβλέπουν σ’ εμάς για να είμαστε το στήριγμα τους και να τους δείξουμε το δρόμο. Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στους ενορίες σα αυτή τη στιγμή είναι να τους βοηθήσετε να διέλθουν άλλη μία μέρα με ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε  ότι  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αλεξ Αζάρ.

Εξάλλου ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής αναφέρει:

Την Τρίτη της 31ης Μαρτίου 2020 συνήλθε σε τηλεδιάσκεψη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, ώστε να ενημερωθεί και να αποφασίσει σχετικώς προς τα μείζονα τρέχοντα ζητήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, και κατέληξε στα εξής:
1) Κατόπιν εκτενούς ενημερώσεως περί των οικονομικών επιπτώσεων της εξαπλώσεως της πανδημίας του Κορονοϊού, αλλά και συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για περικοπές εξόδων και για να ανταποκριθεί η Αρχιεπισκοπή στη δυσμενή κατάσταση, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε ομοφώνως την εθελούσια προσφορά του 20% των μισθών των Επαρχιούχων Μητροπολιτών για την ενίσχυση των αναγκών της Εκκλησίας για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο.
2) Ενέκρινε τον επίκαιρο ιερό Παρακλητικό Κανόνα, τον οποίο συνέταξε κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος για την προστασία του κόσμου από την πανδημία που απειλεί την ανθρωπότητα. Περαιτέρω, η Σύνοδος ανέθεσε στον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Καίζιο τη μετάφρασή του στην αγγλική. Τέλος, αποφάσισε τη δημιουργία ταινίας με την εν λόγω Ιερά Ακολουθία στις δύο γλώσσες και την ανάρτισή τους στο διαδίκτυο, προς πνευματική ωφέλεια των πιστών.
3) Αποφάσισε την προσθήκη των εξής αιτήσεων στα «ειρηνικά» της Θείας Λειτουργίας και όλων των Ιερών Ακολουθιών:
«Ὑπὲρ τοῦ ῥυσθῆναι ἡμᾶς ἀπὸ πάσης θλίψεως, ὀργῆς, κινδύνου καὶ ἀνάγκης, καὶ ἀπὸ τοῦ ἀπειλοῦντος ἡμᾶς λοιμοῦ τοῦ κορονοϊοῦ, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν», καί «Ὑπὲρ τῶν ἀδελφῶν ἡμῶν τῶν κατὰ τῆς νόσου τοῦ κορονοϊοῦ ἀγωνιζομένων,
ἰατρῶν, νοσηλευτῶν καὶ ἐπιστημόνων, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν».
4) Την αναβολή της Κληροκολαϊκής Συνελεύσεως για το επόμενο έτος, σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθεί στο εγγύς μέλλον.

 

Share this post