Η Εύα Καϊλή δεν πήγε στο δικαστήριο και ζήτησε αναβολή

Η Εύα Καϊλή δεν πήγε στο δικαστήριο και ζήτησε αναβολή

Νέες φωτογραφίες με κουτιά με μεγάλα χρηματικά ποσά , που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  στις έρευνες. – Ευ. Βενιζέλος: Η υπόθεση Καϊλή είναι τραγική, αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά.

Αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου παίρνει σύμφωνα με το βελγικό RTL η λήψη της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για το κατά πόσον  η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της.η ΗΕύα Καϊλή, ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, και άλλο ένα  άτομο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κατονομαστεί, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Ο  ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες μετέδωσε μέσω Twitter στο δικαστήριο δεν έδωσε το παρών η Ελληνίδα πολιτικός, η οποία ζήτησε αναβολή.  Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι τρεις φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα, χωρίς να τους δει κανένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους, που βρίσκονταν εκεί.

Στο μεταξύ, νέες φωτογραφίες, με κουτιά με μεγάλα χρηματικά ποσά , που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  στις έρευνες , που διεξήγαγαν σε σπίτια εμπλεκομένων στο  QatarGate , έδωσαν στη δημοσιότητα οι Βελγικές Αρχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.

O πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου,Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας, ενόψει της παρουσίασης αύριο του βιβλίου του “Εκδοχές Πολέμου”, στη μεσσηνιακή πόλη, σχολίασε τις εξελίξεις στην υπόθεση Καϊλή, χαρακτηρίζοντάς την τραγική, αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. «Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική Δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Με αφορμή τις ενέργειες της βελγικής Δικαιοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι στο ελληνικό νομικό πλαίσιο στα αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας. «Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «όπως κρατήθηκε προσωρινά η κυρία Καϊλή στο Βέλγιο έτσι κρατήθηκαν προσωρινά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα».

Σημείωσε ακόμη ότι η φύση των εγκλημάτων είναι διαφορετική, πρόκειται όμως για αυτόφωρα κακουργήματα. «Όποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή, που τη χειρίζονται οι βέλγικες Αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενέργεια υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επιπλέον εξήγησε ότι τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ούτε εκφυλίζονται ούτε ξεχνιούνται ούτε συγκαλύπτονται.

Υποστήριξε επίσης ότι νέος νόμος περιέχει θετικά σημεία όπως έναν προσεκτικότερο ορισμό των θεμάτων εθνικής ασφάλειας και ειδικές εγγυήσεις για τα πολιτικά πρόσωπα έστω και αν αυτό δεν γίνεται κατά τον συνταγματικά επιβεβλημένο τρόπο. «Δυο βασικές θέσεις που είχα εξαρχής υποστηρίξει υιοθετήθηκαν, συνεπώς, σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση . Αυτό όμως δεν αρκεί», παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ.Χατζηδάκη, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δέχεται ότι η ΕΥΠ ενεργούσε «εκτός πλαισίου». «Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως “νόμιμα”, δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού; Το Σύνταγμα, όμως, αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο όποιος πρέπει να ζητήσει έστω τώρα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και άλλων αξιωματούχων», παρατήρησε.

 

 

Share this post