«Αναταράξεις» στην ελληνική Βουλή για τα χωρικά ύδατα

«Αναταράξεις» στην ελληνική Βουλή για τα χωρικά ύδατα

*Τσίπρας:«Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη”

*Μητσοτάκης :”Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα”.

Σε υψηλούς τόνους μίλησαν στην Βουλή των Ελλήνων για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και του δικαιώματος της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο προκάτοχός του, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ολομέτωπη επίθεση  στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά. «Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως κύριε Μητσοτάκη: Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και μια μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός. Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα Τουρκικά πολεμικά πλοία. Τη Τρίτη απολύσατε τον Σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;», ανέφερε , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό».

Συνεχίζοντας την κριτική του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι κόκκινη γραμμή είναι η Εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. «Αλίμονο. Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή. Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;».

Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε, «σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα, που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, είπε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας και τόνισε ότι η ενεργητική εξωτερική πολιτική φέρνει αποτελέσματα.

“Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε, ξεκινώντας από το Ιόνιο” , τόνισε  ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα που άρχισε να εκδηλώνεται λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά κλιμακώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του δεύτερου κύματός της, όπως είπε, και πρόσθεσε: “Η πρώτη της φάση αναπτύχθηκε την περασμένη άνοιξη στον Έβρο, με την ασύμμετρη επίθεση από κατευθυνόμενες, παράνομες εισβολές μεταναστών, απειλή την οποία απέκρουσαν με αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση, η Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αποδεικνύοντας τότε εκείνο που σήμερα είναι απολύτως εμφανές: Τη σύνδεση δηλαδή του μεταναστευτικού με τις επιβουλές της εθνικής κυριαρχίας. Και βέβαια, εδραιώνοντας στην πράξη την ταύτιση των ελληνικών συνόρων με τα ανατολικά όρια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και είπε ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 οι αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μειώθηκαν κατά 73% σε σχέση με τις αρχές του 2019 ενώ οι φιλοξενούμενοι στα νησιά είναι πλέον οι μισοί.

Όπως είπε η κυβέρνηση απαντά στην Τουρκία με ενεργητική διπλωματία και επιτέθηκε στον κ.Τσίπρα: “Συγγνώμη, δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα διπλωματικά τους τελευταίους έξι μήνες, κ. Τσίπρα; Πού ζείτε επιτέλους; Δεν έχετε καταλάβει ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά ή τουρκοκυπριακή διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε πια συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής που θέτουν ένα ξεκάθαρο χρονικό όριο στην Τουρκία, το Δεκέμβριο. Χρονικό όριο στο οποίο εάν η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει αυτή τη στάση μπορούν να δρομολογηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Δεν έχετε δει την απόφαση του Συμβουλίου; Δεν γνωρίζετε εσείς, που έχετε κάνει τόσες επίπονες διαπραγματεύσεις στα Συμβούλια, ότι αρκεί μία χώρα για να μπλοκάρει συμπεράσματα Συμβουλίου και ότι αυτή η προσπάθεια μετατόπισης της κοινής γνώμης ευρωπαϊκών χωρών είναι επίπονη και πρέπει να γίνει με πολύ συστηματικό τρόπο; Δεν βλέπετε, κ. Τσίπρα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες σταθερά έχουν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια;”.

 Μιλώντας για την εθνική κυριαρχία ανέφερε ότι κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αναχαιτίζεται.

“Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρχαν ουκ ολίγες Navtex της Τουρκίας, με πραγματικά πυρά που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 12 μιλίων, όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές Navtex οι οποίες έγιναν σε αντίστοιχη ζώνη. Τα γνωρίζετε όλα αυτά διότι διατελέσατε Πρωθυπουργός, να είστε λοιπόν λίγο πιο προσεκτικός όταν υιοθετείτε μία λογική η οποία μου παραπέμπει πιο πολύ σε μεταγραφές που μπορεί να έχετε πάρει από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, με πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η χώρα” είπε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε  στο εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση να προχωρήσει, ενώ ανήγγειλε την πρόσληψη 15.000 στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις εντός της επόμενης πενταετίας.

 

Share this post