Αναταράξεις προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Αναταράξεις προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Το γεγονός ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε δύο φορές δημοσίως ότι ο Νίος Αναστασιάδης του μίλησε στο Κραν Μοντανά για λύση «δύο κρατών» και στη Νέα Υόρκη για «συνομοσπονδία», προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ και θέτει το ερώτημα ως προς το τι επιδιώκεται τελικώς από την άτυπη πενταμερή για την οποία συμφωνούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Το ΑΚΕΛ κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια πως εργάζεται σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Ως ΑΚΕΛ δεν έχουμε ως κριτήριο τι λέει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας –ενδεχομένως για τις δικές του σκοπιμότητες- για να κρίνουμε τον κ. Αναστασιάδη και τις θέσεις του», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Το ΑΚΕΛ υπέμνησε τα όσα ακούγονται ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης βολιδοσκόπησε επανειλημμένα ξένους αξιωματούχους, διπλωμάτες, καθώς και Κύπριους πολιτικούς και δημοσιογράφους για λύση δύο κρατών».

Ο Προδρόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου , απάντησε λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να ασχολείται κανείς με το Κυπριακό και την επίλυσή του και να μη λαμβάνει υπόψη ότι εδώ και δυο χρόνια «η Τουρκία, είτε με το πρόσχημα των Ευρωεκλογών και του Brexit είτε άλλως πώς, έχει αποτρέψει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, διακηρύττει συνεχώς μέσω της ανώτατης ηγεσίας της ότι το πρότυπο λύσης των Η.Ε. έχει εκπνεύσει και πρέπει να εγκαταλειφθεί, ενώ στη συνέχεα επιτίθεται με παραβιάσεις και συνεχείς προκλήσεις και απειλές στη θάλασσα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μετατοπίσει το ζήτημα της κατοχής σε ζήτημα ¨συνδιαχείρισης¨ του κυπριακού φυσικού αερίου». Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε «ακόμα και σήμερα, στο μέσο αυτής της κρίσης που συντηρεί η Άγκυρα, το ΑΚΕΛ να επιχειρεί να συντηρήσει το αντιπολιτευτικό σενάριο που καταλογίζει ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποδίδοντάς του εκείνο που και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ άκουσε από το στόμα του κ. Τσαβούσογλου, όταν τον επισκέφθηκε επί τούτου στην Τουρκία, ότι δηλαδή επιδιώκει τη δημιουργία αποσχιστικού κράτους στα κατεχόμενα. Εξάλλου, είναι από το 1983 που η Τουρκία μεθοδεύει υπό το φως της ημέρας αυτή την πολιτική των δυο κρατών».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν το ΑΚΕΛ «να θεωρεί ότι επιχειρηματολογεί σοβαρά όταν καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ‘να ξεκαθαρίσει σαφέστατα’ ποια είναι η λύση που συζητά και επιδιώκει, και να αγνοεί το γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια ο Πρόεδρος, με τον πιο επίσημο τρόπο, τουλάχιστον οκτώ φορές γραπτώς, έχει διαμηνύσει στον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. ότι επιδιώκει λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Η.Ε., χώρια οι δια ζώσης επιβεβαιώσεις σε συναντήσεις μαζί του, αλλά και οι δύο ομιλίες του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε»
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου στο επικείμενο τετ-α-τετ Αναστασιάδη- Ακιντζί θα δοθεί η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, «όπως, μεταξύ άλλων, το ποια είναι η ισχύουσα θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς: η ετοιμότητα για μια άτυπη προπαρασκευαστική συνάντηση με τη σύνθεση του Κραν Μοντανά για επανέναρξη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης ή η σύμπλευση με την Τουρκία προκειμένου να προτάσσεται πρόσχημα φυσικού αερίου και εξωθεσμικών επιτροπών, προκειμένου να αποτραπούν οι καθαυτές διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού».

 

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ , Στέφανος Στεφάνου, επανήλθε με νέα δήλωση , στην οποία κάνει λόγο για “σκόπιμη διαστρέβλωση” των θέσεων του κόμματος. 

Επειδή στο Προεδρικό και στο ΔΗΣΥ είτε δεν διαβάζουν, είτε δεν θέλουν να κατανοήσουν τις θέσεις του ΑΚΕΛ, παραθέτουμε, αναφέρει ο κ. Στεφάνου,  ξανά απόσπασμα από τη σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

«Ως ΑΚΕΛ δεν έχουμε ως κριτήριο τι λέει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας –ενδεχομένως για τις δικές του σκοπιμότητες- για να κρίνουμε τον κ. Αναστασιάδη και τις θέσεις του.

Εδώ και καιρό συσσωρεύονται ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε και βολιδοσκόπησε επανειλημμένα ξένους αξιωματούχους, διπλωμάτες, καθώς και Κύπριους πολιτικούς και δημοσιογράφους για λύση δύο κρατών. Άλλωστε αυτά έχουν λεχθεί από τηλεοράσεως και έχουν γραφτεί στον Τύπο κατ’ επανάληψη, με αναφορές σε ημερομηνίες και συγκεκριμένα πρόσωπα.»

Με αυτή την τοποθέτηση μας, το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ αυτό που συμπέραναν είναι ότι το ΑΚΕΛ υιοθετεί την τουρκική ρητορική. Προφανώς αδυνατούν να δώσουν εξηγήσεις στον κυπριακό λαό για τα αδιέξοδα της πολιτικής τους, για αυτό καταφεύγουν στη σκόπιμη διαστρέβλωση. Κατασκευάζουν θέσεις και ακολούθως τις απαντούν μόνοι τους.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι –μπροστά στα αδιέξοδα που οδήγησαν οι παλινδρομήσεις τους- το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ διατρανώνουν τώρα τη δέσμευση τους στη ΔΔΟ και στο Πλαίσιο Γκουτέρες”. 

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ  , επιπρόσθετες διασφαλίσεις για το θέμα του φυσικού αερίου και κυρίως για τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, επιφυλάσσεται να παραχωρήσει, σύμφωνα με το ΡΙΚ,  στην Τ/κ πλευρά ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οδηγηθούν σε τελικό στάδιο.
Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, στην επιστολή του για το θέμα του φυσικού αερίου προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «δεν αποδέχεται να τεθεί το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», παραθέτοντας τη σχετική επιχειρηματολογία και σημειώνοντας ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, επιφυλασσόμενος παράλληλα ότι σε μια τελική φάση των συνομιλίων η Ε/κ πλευρά μπορεί να παραχωρήσει πρόσθετες διασφαλίσεις, για να διασκεδαστεί οποιοσδήποτε φόβος, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».
Σε περίπτωση σύγκλησης άτυπης πενταμερούς, η Ε/κ πλευρά θα ζητήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διεκδικώντας τα σημεία του πλαισίου Γκουτέρες -με ή χωρίς επαναδιατύπωσή του από τον ίδιο τον ΓΓ- ως συνέχεια των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άτυπη πενταμερής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας πως ναι μεν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, αλλά εάν συγκληθεί άτυπη πενταμερής ο κ. Αναστασιάδης θα συμμετάσχει καθώς «δεν πρόκειται για συνομιλίες», αλλά για «άτυπη παραλλαγή» της συνάντησης με Ακιντζί και Λουτ, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για τη συνέχεια.
Πάντως , εκφράζεται προβληματισμός για το “timing” των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς γίνονται σε μια χρονική στιγμή που διαφαίνεται ότι μπορεί να γίνει μια προπαρασκευαστική συνάντηση, την οποία η Τουρκία παλαιότερα είχε αρνηθεί, με πρόσχημα τη συμμετοχή της ΕΕ.
«Οπότε αν τώρα είναι υποχρεωμένοι ή κρίνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν και να πάμε σε μια τέτοια συνάντηση, μας προβληματίζει αν στο δρόμο ο κ. Τσαβούσογλου κάνει τέτοιες δηλώσεις», σχολίασε έγκυρη πηγή σχετικά με τη δήλωση Τσαβούσογλου ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά ήταν οι τελευταίες για λύση ομοσπονδίας.
Σε ό,τι αφορά τη θέση της Τουρκίας για μη εμπλοκή της ΕΕ, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι μπορεί να πρόκειται για πρόσχημα που επικαλείται η Τουρκία προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η διάσκεψη, γνωρίζοντας ότι η Ε/κ πλευρά θα επιμείνει σε συμμετοχή της ΕΕ, όπως επίσης και η ίδια η ΕΕ.

Share this post