Αναστασιάδης: υπό προϋποθέσεις η επιστροφή στα σχολεία

Αναστασιάδης: υπό προϋποθέσεις η επιστροφή στα σχολεία

*Για “αλαλούμ” στον τομέα της παιδείας, κάνει λόγο ο γ.γ. του ΑΚΕΛ

*Πρ. Προδρόμου : ” Προϋποθέσεις η σύμφωνος γνώμη των ειδικών της Παιδείας,τα επιδημιολογικά δεδομένα και η άποψη της επιδημιολογικής ομάδας”

“Είναι απόλυτα κατανοητές οι ανησυχίες που εκφράζονται, πλην όμως δεν δικαιολογούνται,αφού τα πάντα, και θέλω να το επαναλάβω με έμφαση, εξαρτώνται από τις κρατούσες κατά την υλοποίηση της απόφασης επιδημιολογικές συνθήκες και πάντα στη βάση των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας”, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο  γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ , Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε πολύ έντονη ανησυχία για “το αλαλούμ το οποίο υπάρχει στον τομέα της παιδείας” 

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας

Εξηγήσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων έδωσε από το προεδρικό ο υπουργός Παιδείας , Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε αρχικά πως «τους τελευταίους δύο μήνες με ταχύτητα και κάτω από αντίξοες συνθήκες εφαρμόσαμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ξεπερνώντας αντιδράσεις και συντηρητικά αντανακλαστικά, το Υπουργείο Υγείας μαζί με δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς εφάρμοσε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκπαίδευσης».

Με ανάλογο τρόπο, πρόσθεσε, το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα. «Όλοι μαζί συλλογικά με ευθύνη θα κερδίσουμε το στοίχημα».

Υποστήριξε πως αυτές οι αποφάσεις που αφορούν την εκπαίδευση, λήφθηκαν με τη σύμφωνο γνώμη των ειδικών. «Λάβαμε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις και όταν θα περάσουμε στη 2η φάση της χαλάρωσης των μέτρων θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και τα σχολεία. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν η σύμφωνος γνώμη των ειδικών της Παιδείας, η δεύτερη προϋπόθεση είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και η άποψη της επιδημιολογικής ομάδας», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πολλές απορίες, συμβουλές και διαφορετικές απόψεις. «Ακολουθούμε, όμως, τις έγκυρες και τις επιστημονικές συμβουλές των ειδικών του Υπουργείου Υγείας. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις ανησυχίες που υπάρχουν. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι ο καθένας προβληματίζεται και έχει έγνοια για τον εαυτό του και τους γύρω του. Ας αποφύγουμε όμως τα άκρα. Προχωράμε με μέτρο και μεθοδικότητα».

Επίσης , ο υπουργός ανέφερε:

*στα σχολεία θα τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία ετοιμάστηκαν από τους ειδικούς. Τα σχετικά πρωτόκολλα έχουν σταλεί ήδη στα Λύκεια που ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα για τους τελειόφοιτους.
*εκτός από τους εκπαιδευτικούς, θα ενημερωθούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, μέσα από ειδικά βίντεο που θα προβάλλονται τις επόμενες μέρες. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο θα στείλει και ειδικό έντυπο σε όλους τους γονείς.

*διοργανώνεται αύριο μία μαζική τηλεδιάσκεψη μέσω της οποίας μέλη της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας θα ενημερώσουν διεξοδικά τις διευθυντικές ομάδες των λυκείων για τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν από τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Ανάλογες ενημερώσεις θα γίνουν και στις υπόλοιπες διευθύνσεις τις επόμενες μέρες.

*αύριο το απόγευμα θα υπάρξει η ευκαιρία για το κοινό να θέτει για δύο ώρες τα ερωτήματά του απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας, μέσα από το Facebook και να λάβει απαντήσεις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πραγματοποίηση 20.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Τονίστηκε παράλληλα πως στα σχολεία θα υπάρχει χωροθέτηση. «Ένα παιδί ανά θρανίο και 12 μαθητές ανά τάξη. Λαμβάνεται επίσης διατήρηση απόστασης ασφαλείας στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που θα έχουμε 13 παιδιά.

Τα σχολεία προμηθεύτηκαν με αντισηπτικά και ειδικά θερμόμετρα που θα χρησιμοποιούνται αν υπάρχει ανάγκη και θα υπάρχουν και μάσκες αν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθούν. “Επίσης θα υπάρχουν και χώροι απομόνωσης αν εντοπιστεί κάποιο πιθανό κρούσμα μέχρι να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα που προβλέπει του Υπουργείο», είπε.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

 Οκ. Προδρόμου δήλωσε ότι στα σχολεία τα παιδιά αναλόγως της βαθμίδας και της τάξης θα ακολουθήσουν διαφορετικό πρόγραμμα. Έχουν γίνει ρυθμίσεις και για τη μετάβαση στο σχολείο με λεωφορείο, ενώ όσοι μαθητές παραμένουν στο σπίτι θα παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως για να μην χαθεί άλλος χρόνος.

«Υπάρχουν λύσεις», εξήγησε. «Για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά που δεν θα πάνε στο σχολείο τι θα κάνουν; Προτρέπονται οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά να τα φέρουν μαζί τους στο σχολείο και να απασχοληθούν από άλλους καθηγητές που θα έχουν ελεύθερο χρόνο. Με τέτοιες πρακτικές ρυθμίσεις μπορεί να δοθούν λύσεις. Ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή θα το κάνουμε και είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας θα κερδίσει κι αυτό το στοίχημα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις , που είχαν σταλεί πριν ξεκινήσει η συνέντευξη, ο υπουργόςεπανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν είναι προτεραιότητα η διενέργεια εξετάσεων σε άλλες τάξεις, πέραν της Γ’ Λυκείου. «Δεν θα γίνουν εξετάσεις και θα γίνει κανονικά αξιολόγηση», εξήγησε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων, είπε πως αυτό θα ανακοινωθεί αρχές της επόμενης βδομάδας.

Σχετικά με το θέμα του δωρεάν προγεύματος προς τους δικαιούχους μαθητές, απάντησε, «καταφέραμε τις τελευταίες μέρες να δίνεται μία οικονομική χορηγία αντίστοιχη της σίτισης στις οικογένειές τους. Τώρα που θα λειτουργήσουν τα σχολεία αλλά δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία θα συνεχίσουμε την οικονομική βοήθεια».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως «τα ιδιωτικά σχολεία έχουν την ευχέρεια να λάβουν αυτές τις αποφάσεις και να μην επαναλειτουργήσουν». Για ταιδιωτικά νηπιαγωγεία, ο υπουργός είπε  πως «εκεί δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν τηρουμένων των πρωτοκόλλων.
Σχετικά με τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είπε πως αυτές πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ όσοι μαθητές αρνηθούν να πάνε σχολείο, θα πάρουν απουσίες.  Επίσης, 
δήλωσε ότι για φέτος το καλοκαίρι, οι κατασκηνώσεις δεν θα λειτουργήσουν.

Όσον αφορά τα θερινά σχολεία, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό, είπε και διευκρίνισε:«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τα λειτουργήσουμε ακόμη και περισσότερες ώρες και σε περισσότερα σχολεία. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους και λύσεις βάσει του προϋπολογισμού. Ήδη υπήρξε μία συνεννόηση με το Δήμο Λευκωσίας για να ενθαρρύνουμε τη λειτουργία ακόμη περισσότερων σχολείων από τις δημοτικές αρχές».

Share this post