Αναστασιάδης: Βρεθήκαμε με τον Αβέρωφ για να πιούμε ένα ποτηράκι ενόψει των γιορτών
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβίωσε ρεππρτάζ της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθρος” (φωτογραφία επάνω), λέγοντας “«ναι, είχαμε προσκληθεί από κοινούς φίλους και βρεθήκαμε για να πιούμε ένα ποτηράκι ενόψει και των επερχόμενων γιορτών».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι «δεν είναι σε βάρος μου που ανακοίνωσε για να τη σχολιάσω. Είναι δικαίωμα του Προέδρου του κόμματος, όπως και το Καταστατικό προβλέπει αλλά και όπως οι διαδικασίες του Δημοκρατικού Συναγερμού εξίσου προβλέπουν, να έχει το δικαίωμα και άλλο στέλεχος, αν επιθυμεί, να διεκδικήσει και μέσα από το Σώμα που καθορίζει το Καταστατικό, να επιλέξει τον υποψήφιο για τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές».
Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας και από άλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχω υπόψη μου και δεν μπορώ να σχολιάσω τα ενδεχόμενα. Το πλέον σίγουρο είναι ότι εγώ δεν θα επαναδιεκδικήσω».
Γεωτρήσεις
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει αρχίσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» και ερωτηθείς, αν υπάρχει μετά από αυτό το ενδεχόμενο η κοινοπραξία να προχωρήσει και με δεύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα σε ένα δεύτερο τεμάχιο για το οποίο η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει, ο Πρόεδρος είπε ότι «το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει απρόσκοπτα. Δεν λέγω ότι το επόμενο χρόνο θα γίνουν γεωτρητικές εργασίες, θα γίνουν σίγουρα όμως ερευνητικές εργασίες για το τεμάχιο 5 που έχει αδειοδοτηθεί στην ExxonMobil και στην Qatar Petroleum».
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα που προέκυψε στη Βουλή για τις συνεργάτιδες του, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα υπογράψω τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα απεμπολήσω το δικαίωμα να προσφύγω στο Ανώτατο Δικαστήριο με βάση το 139 για τη σύγκρουση που παρατηρήθηκε, παρατηρείται μέσα από τις αντισυνταγματικές και αυθαίρετες ενέργειες της Βουλής να παρεμβαίνει στην εκτελεστική εξουσία.
Το θέμα των συνεργάτιδων είναι θέμα του δικαστηρίου και συνεπώς δεν θέλω να σχολιάσω οτιδήποτε. Δηλαδή οι ίδιες να προσφύγουν και να διεκδικήσουν εκείνα που πρέπει να διεκδικήσουν. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω και με λύπη μου το λέω, είναι πως δεν μπορεί επιλεκτικά να γίνεται αναφορά σε συνεργάτες του Προέδρου όταν υπάρχουν προηγούμενα στην ίδια τη Βουλή και όχι για έναν, αλλά για οκτώ συγκεκριμένα υπαλλήλους. Δεν θέλω περαιτέρω να σχολιάσω, απλά απαιτείται μεγαλύτερη σεμνότητα στους νόμους όπως και στα δικαιώματα των εργαζομένων εκεί και όπου έχουν το δικαίωμα της κατοχύρωσης».
Ερωτηθείς αν αναφέρεται στον κ. Καρογιάν για αυτούς τους οκτώ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν αναφέρομαι σε κανένα. Αναφέρομαι στο τι συνέβη στη Βουλή και είναι θέμα είτε του Γενικού Ελεγκτή είτε οποιουδήποτε άλλου να το ερευνήσει και να διαπιστώσει τι έχει γίνει».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και κληθείς να δώσει το μήνυμα του, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που θέλω να απευθύνω προς το σύνολο του κυπριακού λαού ιδιαίτερα τούτες τις μέρες είναι να ληφθεί υπόψη ότι προσπαθούμε με κάθε τρόπο τα μέτρα που παίρνουμε να είναι από τη μια προστατευτικά της υγείας της ζωής και από την άλλη των εργαζομένων, των επιχειρηματιών γενικότερα της οικονομίας του τόπου. Παράκληση μου είναι εκτός από τις μεμψιμοιρίες, που δικαίωμα είναι του καθενός να εκφράζεται όπως επιθυμεί, ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός να αποφασίσει ότι η μόνη προστασία μας είναι ο εμβολιασμός, η μόνη προστασία από την πανδημία, ένα φαινόμενο που λαμβάνει νέες διαστάσεις παγκόσμια, είναι η επιστήμη. Όσοι αρνούνται την επιστήμη δεν αρνούνται απλά την ευχέρεια που τους δίδεται και την ευκαιρία που έχουν να μη νοσήσουν, να μη μεταδώσουν, να μη χάσουν δικούς τους ανθρώπους, αλλά η ατομική πρέπει πλέον να μετατραπεί σε ευρύτερη ευθύνη, κοινωνική ευθύνη προς όφελος του συνόλου».
Ερωτηθείς, αν υπάρχει ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «απεύχομαι ένα ανάλογο ενδεχόμενο».