Αναστασιάδης: Τερματισμός τουρκικών εκφοβισμών και επανέναρξη διαπραγματεύσεων
Χριστοδουλίδης: “Δεν ενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία το γεγονός ότι αρχίζει ο ελληνο-τουρκικός διάλογος, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη”.
Τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από το σημείο διακοπής τους, αλλά και την ανάγκη να τερματιστούν οι εκφοβισμοί και οι απειλές της Τουρκίας, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, από το βήμα της εβδομηκοστής-πέμπτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όραμά του είναι μια ελεύθερη Κύπρος, η οποία θα ανήκει στους κατοίκους της, χωρίς ξένα στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για διάλογο μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με ρεαλιστικές προοπτικές για επιτυχία, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί περιβάλλον για εποικοδομητικές και με καλή πίστη διαπραγματεύσεις, με ίσους όρους και όχι υπό συνθήκες εκφοβισμού και απειλών.
Κατήγγειλε την Τουρκία για σειρά προκλητικών ενεργειών, οι οποίες αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, είτε με παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είτε με απειλές για επικείμενο άνοιγμα των Βαρωσίων.
Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται σε μονομερείς ενέργειες που γίνονται από τους Έλληνες και τους Ελληνοκυπρίους, ο πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε ποιου τα συμφέροντα αγνοούνται όταν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας περιορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατά 44 % σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Η Κύπρος, τόνισε, ως ευρωπαϊκή χώρα και με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει πρόθεση να στερήσει από τους Τουρκοκυπρίους τα νόμιμα δικαιώματά τους, σε συνάρτηση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Αναστασιάδης έθεσε το ερώτημα:
« Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί ότι αυτό που απαιτεί για τους Τουρκοκυπρίους είναι διαλλακτικό και δίκαιο, τότε γιατί δεν παραχωρεί τα ίδια δικαιώματα και στους Κούρδους, έχοντας υπόψη ότι η δική τους αναλογία του πληθυσμού είναι περίπου η ίδια με την πληθυσμιακή αναλογία των Τουρκοκυπρίων;».
Επίσης, επέκρινε την Τουρκία για α) «Το γεγονός ότι οι Τούρκοι έποικοι που φυτεύτηκαν στην Κύπρο μπορεί τώρα να είναι περισσότεροι από τους Τουρκοκυπρίους», και (β) Την επιμονή της Τουρκίας «να διατηρήσει τη Συνθήκη Εγγύησης, το δικαίωμα επέμβασης και τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων».
*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας
Ομιλία στην Γ.Σ. ΟΗΕ 24.09…. by ARISTEIDIS VIKETOS
Συνέντευξη ΥΠΕΞ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ
“Δεν ενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία το γεγονός ότι αρχίζει ο ελληνο-τουρκικός διάλογος, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Χριστοδουλίδης, 0 0π0ίος χαιρέτισε τον διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι “θα έχει θετικό αντίκτυπο και για την Κύπρο”.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ “Προκλήσεις”, ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η αποχώρηση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι την πρώτη Οκτωβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάτι τέτοιο, είπε, θα ενισχύσει και την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αμέσως μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, τον Οκτώβριο.
Ο ΥΠΕΞ , Ν. Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε ότι “δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, λόγω της στάσης που τήρησε η Λευκωσία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράλληλη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και της Λευκορωσίας”.