Αναστασιάδης: “Οι θέσεις Τατάρ-Άγκυρας σκοπό έχουν είτε την διχοτόμηση , είτε την μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Αναστασιάδης: “Οι θέσεις Τατάρ-Άγκυρας σκοπό έχουν είτε την διχοτόμηση , είτε την μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

“H Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμακαι στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Πορτογαλία, στις επτά και οκτώ Μαϊου, θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες τουρκικές προκλήσεις” , δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Πασχαλινό μήνυμα του, που μεταδόθηκε απόψε τηλεοπτικά. 

“Μόλις πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, βιώσαμε την τουρκική αδιαλλαξία και γίναμε μάρτυρες της υπεροψίας όσων οραματίζονται νέα οθωμανική αυτοκρατορία”, ανέφερε και κατηγόρησε  την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία πως περιφρονώντας τον Καταστατικό Χάρτη, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησαν από τον Αντόνιο Γκουτέρες να γίνει συνεργός στις έκνομες ενέργειές τους, αξιώνοντας αναγνώριση κυριαρχίας του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος.

Αξίωση, επισημαίνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η οποία δεν είναι μόνο ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα, αλλά και ξεκάθαρα αντίθετη στη βούληση της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

“Όσα απαράδεκτα κατέθεσε γραπτώς ο Ερσίν Τατάρ στην Ολομέλεια της άτυπης πενταμερούς, αποδεικνύουν τους πραγματικούς στόχους της Άγκυρας, οι οποίοι είναι διαχρονικοί και σκοπό έχουν είτε την διχοτόμηση , είτε την μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

  • Το πλήρες κείμενο του μηνύματος

“Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

Απευθύνομαι σήμερα προς την κάθε μία και τον κάθε ένα από εσάς για να σας εκφράσω τις θερμότερες μου ευχές για προσωπική υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Για να εκφράσω την ευχή να είναι η τελευταία Ανάσταση του Κυρίου που γιορτάζουμε κάτω από τη δοκιμασία που η πανδημία επέβαλε στην ανθρωπότητα.

Για να στείλω την ίδια ώρα το μήνυμα πως ο αγώνας για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με το ίδιο πείσμα που χαρακτηρίζει κάθε περήφανο λαό που δεν ανέχεται την υποδούλωση.

Φίλες και φίλοι,

Μόλις προ μερικών 24ώρων βιώσαμε για άλλη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία. Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της υπεροψίας όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.

Κατά την άτυπη σύνοδο της Γενεύης, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατέγραψαν μια νέα «ιστορική», όπως την αποκάλεσαν, επίδοση.

Περιφρονώντας τον Καταστατικό Χάρτη, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, περιφρονώντας την ΕΕ ζήτησαν από τον ΓΓ των ΗΕ να γίνει συνεργός στις δικές τους έκνομες ενέργειες αξιώνοντας αναγνώριση κυριαρχίας του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος.

Μια αξίωση που δεν είναι μόνο ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους όρους εντολής του ΓΓ, αλλά και ξεκάθαρα αντίθετη στη βούληση της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Φίλες και φίλοι,

Με αποφασιστικότητα και τεκμηρίωση απαντήσαμε στα όσα διαστρεβλωτικά επιχείρησε να παρουσιάσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αποδεικνύοντας πως διαθέτουμε όχι μόνο την πολιτική βούληση, αλλά και τη θέληση να εργαστούμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα φέρει, επιτέλους, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή.

Με επίκληση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αμετάθετων θέσεων της ΕΕ, της σωρείας καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και των όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, αποδείξαμε τη δική μας ταύτιση με το διεθνές δίκαιο και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα, απευθυνθήκαμε στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ΕΕ, επιτυγχάνοντας καθοριστικές παρεμβάσεις, αποτρέποντας έτσι την επιδιωκόμενη εκτροπή και το ναυάγιο της νέας διερευνητικής πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ.

Φίλες και φίλοι,

Μετά το τέλος της διάσκεψης δήλωσα ικανοποίηση για την επιτυχή διαχείριση της νέας κρίσης.

Θα ευχόμουν να ήμουν σε θέση να εξέφραζα ικανοποίησή για τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου. Δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Τουρκία δεν το επέτρεψε.

Τα όσα απαράδεκτα κατέθεσε γραπτώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, στόχοι που είναι διαχρονικοί και σκοπό έχουν είτε τη διχοτόμηση της Κύπρου είτε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Θέλω με έμφαση να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως όσο επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να απορρίψουμε κάθε πρόταση ή προσπάθεια νομιμοποίησης των νέων εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας.

Φίλες και φίλοι,

Δεν παραγνωρίζω τις προκλήσεις και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όπως, όμως, και δεν αγνοώ τι το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσφέρουν ως ασπίδα προστασίας.

Προς ενεργοποίηση της ειρηνικής επιλογής που μας προσφέρεται θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα, θα κινητοποιήσουμε κάθε φιλική χώρα.

Πέραν των διαβημάτων που προβήκαμε ευρισκόμενοι στη Γενεύη, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, συμμετέχοντας στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ενώ τις επόμενες των εβδομάδων θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ.

Είμαι βέβαιος πως αυτές τις δύσκολες ώρες που η πατρίδα μας περνά, θα έχω την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, με τις οποίες θα βρίσκομαι σε συνεχή διαβούλευση.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Θέλω να σας βεβαιώσω για πολλοστή φορά πως αμετάθετος στόχος και όραμα μου παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα παρεκκλίνει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών, που θα οδηγεί σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, μακριά από ξένες εξαρτήσεις και στρατούς κατοχής.

Ένα κράτος που οι πρόνοιες λειτουργίας του θα το καθιστούν βιώσιμο, με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Συμπατριώτες Τουρκοκύπριοι,

Το στάτους κβο δεν είναι μόνο απαράδεκτο, και για τις δύο κοινότητες. Το χείριστο είναι πως δεν οδηγεί σε μια λύση, που όλοι μαζί, ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαθά της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας.

Γι’ αυτό και με όλο τον σεβασμό σας καλώ ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη δική μας πατρίδα, την Κύπρο, που αγαπήσαμε και αγαπούμε.

Φίλες και φίλοι,

Πέραν του αγώνα επιβίωσης της πατρίδας μας, δίνουμε και μια άλλη μάχη. Τη μάχη διαφύλαξης της υγείας και επιβίωσης των συνανθρώπων μας.

Μια μάχη που χάρη στην επιστημονική κοινότητα φαίνεται να κερδίζουμε. Οι δοκιμασίες που περάσαμε και περνούμε θα είναι σύντομα ένα εφιαλτικό παρελθόν.

Παρά ταύτα, η ελάχιστη απόσταση που μας χωρίζει από την απαλλαγή από την πανδημία, δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Για αυτό καλώ όλες και όλους να επιδείξουν το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που επέτρεψε στη χώρα μας, σε σχέση με άλλες, να αντιμετωπίσει την κρίση με ελάχιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.

Ένα αίσθημα αλληλεγγύης που υπαγορεύει να τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και, εξίσου σημαντικό, να αξιοποιήσουμε το δώρο της επιστήμης: τον εμβολιασμό.

Είναι πια παγκόσμια παραδεκτό πως ο εμβολιασμός είναι το όπλο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο εμβολιασμός, όχι μόνο προστατεύει ζωές και την υγεία μας, αλλά και διασφαλίζει τον σύντομο τερματισμό των δοκιμασιών που περάσαμε και περνούμε.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή την ώρα η σκέψη μου στρέφεται σε όσους έχασαν αγαπημένους τους και σε όσους υποφέρουν νοσηλευόμενοι.

Τους εκφράζω με σεβασμό την απεριόριστη συμπάθεια μου, ευχόμενος ο Αναστάς Χριστός να τους δίνει δύναμη.

Την ίδια ώρα, εκ μέρους της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι έδωσαν και δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή παραγνωρίζοντας κινδύνους, οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις.

Θέλω φίλες και φίλοι της πρώτης γραμμής να ξέρετε πως η πατρίδα και η κοινωνία σάς ευγνωμονούν.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το μήνυμα της Ανάστασης ας αποτελέσει πηγή πίστης και δύναμης. Ας αποτελέσει την πηγή ενίσχυσης της θέλησης μας για την ανανεωμένη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ασφάλεια και την ευημερία στη χώρα μας.

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά”.

Share this post