Αναστασιάδης , πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι επώνυμοι υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Β. Λυσσαρίδη

Αναστασιάδης , πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι επώνυμοι υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Β. Λυσσαρίδη

 Ο ιστορικός ηγέτης θα ενταφιαστεί στο μνήμα της συζύγου του και δίπλα σε αυτό του Δώρου Λοΐζου- Τάκης Χ”δημητρίου :”Τιμή και μνήμη στον ηγέτη του αντικατοχικού αγώνα”

Τελείται αύριο, Τετάρτη στις 11:00,  δημοσία δαπάνη, στον Ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο η κηδεία του ιδρυτή της ΕΔΕΚ και πρώην προέδρου της Βουλής Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος απεβίωσε , στις 26 Απριλίου, σε ηλικία 101 ετών.

Της εξοδίου ακολουθίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β,  στην παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη , ο οποίος θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο.  Επίσης , θα τον αποχαιρετήσουν ο Αρχιεπίσκοπος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ένα μέλος της οικογένειας. Στην κηδεία θα παραστεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής , Φώφη Γεννηματά, η οποία θα έλθει αύριο το πρωί στην Λευκωσία. Μισή ώρα , πριν από την κηδεία, η σορός του Β. Λυσσαρίδη , θα βρίσκεται σε ειδικό χώρο στον περίβολο του Ναού για να περάσει ο κόσμος να τον αποχαιρετήσει  , τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία. Εντός του Ναού θα εισέλθει μικρός αριθμός ατόμων. Η εξόδιος ακολουθία θα μεταδίδεται τηλεοπτικά από το ΡΙΚ -1. 

Ο γάμος (1963) του Βάσου Λυσσαρίδη με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Βαρβάρα Cornwall ( ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ)

Ο ενταφιασμός θα γίνει στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Λευκωσία, στο μνήμα που τάφηκε η σύζυγός του Βαρβάρα και δίπλα από το μνήμα του ποιητή Δώρου Λοΐζου, τον οποίο δολοφόνησαν , τον Αύγουστο του 1974, άνθρωποι της ΕΟΚΑ Β’ , των οποίων στόχος ήταν ο Β. Λυσσαρίδης. Ο Δώρος Λοΐζου μετέφερε, με το αυτοκίνητο του, τον Β. Λυσσαρίδη στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

 

Χειρόγραφο Β. Λυσσαρίδη αρχές δεκαετίας 90 από το αρχείο του μακαριστού Ρένου Πρέντζα

ΣΗΜΕΡΑ επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Β. Λυσσαρίδης ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ο πρόεδρος της Βουλής , Αδάμος Αδάμου , διπλωμάτες και άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι , οι οποίοι υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων. Παρόντες  ήταν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ , Μαρίνος Σιζόπουλος, και η αναπληρωτής πρόεδρος , Μαρία Βασιλειάδου.

ΦΩΤΟ : Σταύρος Ιωαννίδης

Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης έγραψε στο βιβλίο  συλλυπητηρίων:

«Με την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, η χώρα μας χάνει έναν ηγέτη που έβαλε τη δική του σφραγίδα σε κάθε μεγάλη και μικρή στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας. Η χώρα χάνει έναν ηγέτη που αποτελούσε παράδειγμα αγωνιστικής στάσης, άκαμπτου σε θέματα αρχών και πιστού στο δίκαιο του λαού.

Με την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση από τον αποικιακό ζυγό και  οικοδόμησαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως πολιτικός που είχα το προνόμιο να ζήσω από κοντά και να συνεργαστώ με τον Βάσο Λυσσαρίδη, αισθάνομαι βαριά την απώλεια του ηγέτη που με τα οράματα και τη δράση  του, ως αγωνιστής στους εθνικούς αγώνες,  ως Αρχηγός της ΕΔΕΚ, ως βουλευτής για δεκαετίες και ως Πρόεδρος της Βουλής,  υπήρξε ένας εκ των ελαχίστων που καθόρισαν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της χώρας μας. Αιωνία του η μνήμη».

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Ν. Αναστασιάδης  ανέφερε: «υπέγραψα ως ένας από τους πολλούς μάρτυρες για έναν ηγέτη, έναν αγωνιστή της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έναν ηγέτη που ταυτίζει τη ζωή του και ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την καθιέρωση της πολιτικής ζωής και του πολιτικού λόγου. Ενός οραματιστή που αποτελεί έναν από τους συγγραφείς και πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας».

Ο πρόεδρος της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δρ Αδάμος Αδάμου εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή του για την προσφορά και τον πολιτικό βίο του εκλιπόντος και πρόσθεσε:

«”Να πεθάνω χωρίς να γονατίσω…” έγραφες στα ποιήματά σου, Γιατρέ.

Έφυγες αλύγιστος Οραματιστής, Ιδεαλιστής, Αγωνιστής μέχρι το τέλος, υπέρ της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των λαών.

Ήσουν για μας ζωντανό κεφάλαιο της ιστορίας του τόπου και τίμησες με την αγέρωχη στάση σου τον πολιτικό βίο. Έτσι χωρίς να γονατίσεις πέρασες στο πάνθεον των αγωνιστών. Καλό σου ταξίδι γιατρέ. Αιωνία σου η μνήμη».

Ο ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Χριστοδουλίδης, έγραψε

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου

Ο  επί σειρά ετών γ.γ. και βουλευτής της ΕΔΕΚ , Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος το 2004 διαγράφηκε από το Κίνημα , γιατί τάχθηκε υπέρ του Σχεδίου Ανάν,   έγραψε στο βιβλίο: “Τιμή και μνήμη στον ηγέτη, τον ιδρυτή του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, τον αγωνιστή της αντίστασης και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα τον πρώτο ηγέτη του αντικατοχικού αγώνα”

Το βιβλίο συλλυπητηριών υπέγραψαν μεταξύ άλλων οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων , διπλωμάτες, ο Γενικός Εισαγγελέας , Γ. Σαββίδης, οι πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου και Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ και υπουργός στην κυβέρνηση Χριστόφια, Δ. Ηλιάδης

Share this post