Αναστασιάδης: Ορατή η τριμερής

Αναστασιάδης: Ορατή η τριμερής

Απέφυγε να απαντήσει αναφορικά με προσφυγή για Αμμόχωστο

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο της τριμερούς συνάντησης (μεταξύ του γ.γ. του ΟΗΕ, του ιδίου και του Μ. Ακιντζί) φαίνεται  να είναι ορατό. Ο κ. Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες.   Για τον χρόνο της συνάντησης είπε ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο ΓΓ. Αναμένουμε εντός Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη». Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο μίλησε στον Αντόνιο Γκουτέρες για πιθανή προσφυγή στο Σ.Α. για την Αμμόχωστο. 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες “ιδιαίτερα δημιουργική ” και ανέφερε:   “Εξέθεσα στον ΓΓ τις δικές μας θέσεις, ότι είμαστε έτοιμοι δηλαδή για μια συμφωνία όρων αναφοράς, προκειμένου να επιτραπεί η επανέναρξη του διαλόγου με τα τρία συστατικά, όπως είναι η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και, βεβαίως, το πλαίσιο του ΓΓ, όπως έχει παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου από τον ίδιο”. 
Οπρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι  επανέλαβε την ετοιμότητά του για τριμερή συνάντηση , “προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος συμφωνίας ή τουλάχιστον να επαναληφθεί η συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου και στις πρώτες ώρες μετά την άφιξη της κας Λουτ (στην Κύπρο)”.

Επίσης, εξέφρασε  την ικανοποίηση μου για την ετοιμότητα του ΓΓ να συνεργαστεί με τα μέρη, “και φαίνεται το ενδεχόμενο της τριμερούς να είναι ορατό, όπως επίσης, ενδεχομένως, και αν υπάρξει κατάληξη κατά την τριμερή, να συγκληθεί και μια άτυπη πενταμερής, προκειμένου και οι εμπλεκόμενες πλευρές που αφορούν και τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, να συμφωνήσουν στο αντικείμενο, όπως λέει ο κ. Τσαβούσογλου, των συζητήσεων. Η δική μας πλευρά ήταν απόλυτα ξεκάθαρη ως προς αυτό τον στόχο”.
Σε ερώτηση ,  αν κατά τη συνάντηση έχει μιλήσει στον ΓΓ για την πρόθεση ή τις σκέψεις του για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε  «αυτά θα τα πούμε μετά».

*Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται τη Δευτέρα να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Share this post