Αναστασιάδης «Ο ταραξίας πρέπει να συμμορφωθεί»
Αποκλειστική συνέντευξη στο euronews.
Για το αδιέξοδο μετά από μία εβδομάδα συνομιλιών με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και για τα επόμενα βήματα μίλησε στο euronews ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Παρά την αρχική αισιοδοξία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι αλλεπάλληλες συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης με τους δύο ηγέτες και μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, δεν οδήγησαν σε συμφωνία.
«Το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα ήταν στις 9 Αυγούστου, όταν σε μία άτυπη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί είχαμε συμφωνήσει ποιοι θα ήταν οι όροι αναφοράς. Ενημερώθηκε αναλόγως τηλεφωνικά η κ. Λουτ, τόσο από δικής μου πλευράς τόσο και από την πλευρά του κ. Ακιντζί, επισκέφθηκε την Κύπρο, ετοίμασε ένα λιτό κείμενο για να αποφευχθούν οι όποιες εμπλοκές ή περιπλοκές, εν συνέχεια όμως φαίνεται ότι το κείμενο έπρεπε να περάσει από την έγκριση, τουλάχιστον φαίνεται και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εμπλοκή να απαιτούνται θέματα τα οποία ήθελαν να προκαθορίζονται προ του διαλόγου, οπότε εκεί έγκειται η εμπλοκή», σημειώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και προσθέτει ότι θέλει να παραμείνει αισιόδοξος και ότι θέλει να διατηρεί την ελπίδα ζωντανή γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το διάλογο. «Το πρόβλημα είναι αν η Τουρκία μένει ανυποχώρητη σε κάποιες θέσεις όσον αφορά τις εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, να παραμείνει εγγυήτρια με επεμβατικά δικαιώματα κτλ», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι πως βασικές παράμετροι στους όρους αναφοράς θα ήταν τρεις, δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που οδήγησαν στο Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες με τα έξι σημεία, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στις 30 Ιουνίου 2017. «Αυτά τα τρία θα αποτελούσαν και την ουσία του διαλόγου για την επίτευξη καταρχήν ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας που δεν προκαθόριζε μεν το αποτέλεσμα, αλλά οπωσδήποτε έδιδε απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα που εκκρεμούν», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Σε αυτά περιέλαβε την κατάργηση ή αντικατάσταση των εγγυήσεων με ένα διεθνές σώμα έτσι ώστε να αποφευχθούν όσα αντιμετωπίσαμε το `74, τη σταδιακή αποχώρηση και τελική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος ομοσπονδίας.
Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Πέρασε από τις φραστικές καταδίκες στην λήψη αποφάσεων με στοχευμένα μέτρα όμως αυτά απαιτούν χρόνο. Το θέμα δεν είναι να επιτυγχάνεις αποφάσεις, το θέμα είναι να συνειδητοποιεί και ο ταραξίας ότι επιτέλους πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα αν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.
Απέρριψε μάλιστα το επιχείρημα ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται με τις Τουρκικές ενεργειακές διεκδικήσεις, υπογραμμίζοντας ότι όσο ο χρόνος περνά, τόσο τα τετελεσμένα παγιώνονται. Τόνισε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει 119 χιλιάδες διαβατήρια, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να ζουν και να κυκλοφορούν ελεύθερα ως πολίτες της χώρας.
Είπε ακόμα ότι θέλει να παραμείνει αισιόδοξος και να συντηρεί την ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, αφού δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εδώ και 45 χρόνια, κατέληξε, Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν για λύση μέσω ειρηνικού διαλόγου, προχωρώντας μάλιστα και σε οδυνηρές υποχωρήσεις.
Εξάλλου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα των Αθηνών “Τα Νέα”, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την απειλή κανονιοφόρων και την παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Αμμοχώστου και υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό ανήκει πλέον στον ΓΓ του ΟΗΕ.