Αναστασιάδης: Ο Οδυσσέας δεν μπορεί να κυβερνά ή να συγκεβερνά

Αναστασιάδης: Ο Οδυσσέας δεν μπορεί να κυβερνά ή να συγκεβερνά

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγόρησε τον γενικό ελεγτή της Δημοκρατίας , Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ότι “δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη”.  Ο κ. Αναστασιάδης είπε, «Σε 24 χώρες της ΕΕ που έγινε αξιοποίηση του πρώτου εργαλείου που είχαμε προτείνει, εις σε ουδεμία των χωρών έχει εμπλοκή το ελεγκτικό συνέδριο είτε ο Γενικός Ελεγκτής. Είναι αδιανόητο να εποπτεύει ή να θέλει να είναι εξ αρχής σύμβουλος, αλλά με δικαίωμα ελέγχου».
«Δεν μπορεί να εμφανίζεται ο Γενικός Ελεγκτής να υποκαθιστά τον Γενικό Εισαγγελέα και να αποφαίνεται εάν και για κατά πόσο και για το ποια είναι τα θέματα που πρέπει να πάνε στη Βουλή. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη. Το Σύνταγμα προνοεί ότι κυβερνά τη χώρα εκείνος που ο λαός αναδεικνύει. Ο Γ. Ελεγκτής και βεβαίως έχει εξουσίες επί του συντάγματος να ελέγχει την ορθή χρήση των πόρων του κράτους», τόνισε ο πρόεδρο Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στους δημοσιογράφους Μιχάλη Παυλίδη και Σωτήρη Παρούτη,που μεταδόθηκε απόψε από τον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA.

 


Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, «Ο Γενικός ελεγκτής κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να πολιτεύεται. Οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών ενέχουν δυστυχώς το πολιτικό στοιχείο και ταυτίζονται πλήρως με συγκεκριμένο κόμμα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Γενικός Ελεγκτής, ότι ο ρόλος του δεν είναι οι πολιτικές ανακοινώσεις ή οι απαντήσεις σε υπουργούς, ή οι προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε άλλους θεσμούς. Και δεν είναι μια φορά, είναι κατ’ επανάληψή που το έχει πράξει. Η ανάρμοστη συμπεριφορά δημιουργεί άλλες υποχρεώσεις στο κράτος. Δεν μπορεί και πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να περιορίσει την δικαιοδοσία του εκεί και όπου το Σύνταγμα προβλέπει».

Στη συνέντευξη του στο OMEGA ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζει και τις δύσκολες μέρες της κορύφωσης του κορονοϊούκαι τις ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν. «Ήταν τρομερή η σύγκρουση με τη συνείδηση μου η απόφαση για τα μέτρα περιορισμού. Περάσαμε μία δοκιμασία», δηλώνει χαρακτηριστικά και εκφράζει την ικανοποίηση του που η ζωή επανέρχεται στην κανονικότητα.
«Πάρα πολύ δύσκολα τα συναισθήματα. Χαίρομαι που βλέπω τους συμπολίτες μας να νιώθουν ξανά ότι επανέρχεται η ζωή σε μία νέα μορφή κανονικότητας και με ελπίδα», λέει χαρακτηριστικά.
Από όλα πάντως τα μέτρα ο Νίκος Αναστασιάδης παραδέχεται πως το πιο οδυνηρό ήταν η απόφαση απαγόρευση της επιστροφής των συμπολιτών μας στην Κύπρο, τονίζοντας πως ήταν μία απόφαση ανάγκης η οποία όπως διευκρινίζει, στο τέλος δεν έβλαψε τους φοιτητές μας και ωφέλησε τον κυπριακό λαό.
«Δεν είναι εύκολο πράγμα να παίρνεις μέτρα στέρησης της ελευθερίας του άλλου όταν ο ίδιος δεν θέλεις ποτέ να μπεις κάτω από περιορισμό», λέει συγκεκριμένα.

Σε σχέση με τον νέο πακέτο μέτρων στήριξης της Οικονομίας ο πρόεδρος τόνισε : “Το θέμα είναι να χρησιμοποιήσεις εργαλεία για να βοηθήσεις την αύξηση της ρευστότητας και την προστασίας. Το δεύτερο πακέτο είναι πολύ πιο γενναιόδωρο και πολύ πιο αποτελεσματικό. Πάντοτέ με βάση τους ευρωπαϊκούς ελέγχους και οδηγίες”

 

Share this post