Αναστασιάδης: Κρίσιμο για το Κυπριακό το ραντεβού στην Γενεύη

Αναστασιάδης: Κρίσιμο για το Κυπριακό το ραντεβού στην Γενεύη

Η εξεύρεση κοινού εδάφους, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος στο Κυπριακό αποτελεί τον βασικό στόχο της νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα  «Ο Φιλελεύθερος» λίγο πριν το ταξίδι στη Γενεύη, δηλώνει πως αυτό που “ενδιαφέρει τον ίδιο είναι να βρεθεί αυτό το κοινό έδαφος προκειμένου να συνεχιστεί ένας δημιουργικός διάλογος που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού”. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει  ότι στη Γενεύη “θα επιδιώξει με δημιουργικότητα και χωρίς να εκφεύγει των βασικών και γνωστών παραμέτρων ¨να κρατήσουμε το τρένο στις ράγες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας¨”. Μετά από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το 2017, το Κυπριακό βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο ραντεβού «γιατί μπορεί επιτέλους μέσα από αυτή τη σύνοδο να πετύχουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος», εκτιμά  ο Ν. Αναστασιάδης.  

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι δημόσιες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς «δεν μας επιτρέπουν να διατηρούμε υψηλές προσδοκίες». Ο ίδιος διαμηνύει πως θα είναι συνεπής «με όλα όσα ο ΓΓ ζητά από τα μέρη, προκειμένου να υπάρχει ελπίδα για ουσιαστικό αποτέλεσμα». Τονίζει πως «στη Γενεύη θα δοκιμαστούν ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ οι προθέσεις του κάθε ενός από τους συμμετέχοντες».

Τέλος για την ΕΕ αναφέρει πως θα είναι παρούσα, αλλά «όχι με το καθεστώς που και η ίδια διεκδικούσε». 

Η άτυπη πενταμερής ξεκινά αύριο, Τρίτη 27 Απριλίου, και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 του μήνα. Θα είναι ένα τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων και συναντήσεων, με τον ΓΓ των Ην. Εθνών να πραγματοποιεί διμερείς και τριμερείς συναντήσεις. 

Αύριο το απόγευμα ο γ.γ. του ΟΗΕ θα έχει  με χωριστές  με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.  Η επόμενη μέρα, Τετάρτη 28 Απριλίου, θα είναι και η πιο καθοριστική με τον ΓΓ να ξεκινά με συνάντηση των πέντε μερών και θα ακολουθήσουν μετά συναντήσεις με τις εγγυήτριες καθώς και τους δύο ηγέτες. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει σύνοδο ολομέλειας και μετά δείπνο εργασίας. 

Τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα απασχολήσουν την τελευταία ημέρα χωριστές αλλά και κοινή συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωί για τη Γενεύη μαζί με τη διαπραγματευτική του ομάδα και συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία. 

Share this post