“Αναστασιάδης και Μαλάς είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος”

“Αναστασιάδης και Μαλάς είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος”

Συνέντευξη Γ. Λιλλήκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Ο  Παπαδόπουλος στήριξε τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική Αναστασιάδη”

Λευκωσία, Cyprus

23/01/2018 ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου Λευκωσία, Cyprus

 

Ως «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Γιώργος Λιλλήκας, τους ανθυποψηφίους του Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά.
Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λιλλήκας υποστηρίζει ότι «ο κ. Μαλάς στηρίζει την πολιτική του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό». Επίσης, για τον άλλο ανθυποψήφιο του, τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αναφέρει ότι «στήριξε για σχεδόν πέντε χρόνια τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική του κ. Αναστασιάδη».
Ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών στην πενταετία της προεδρίας (2003-2008) Τάσσου Παπαδόπουλου, είχε κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2013 και συγκέντρωσε ποσοστό 24,93%, αλλά έμεινε εκτός του δεύτερου γύρου, στον οποίο πέρασαν ο Νίκος Αναστασιάδης (45,56%) και ο Σταύρος Μαλάς (26,91%).
Τώρα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον κ. Λιλλήκα ποσοστό περί το 3,5%. Παρόλα αυτά, ο ίδιος εκφράζει αισιοδοξία ότι «οι πολίτες θα διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις και θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο, με αντίπαλο τον Νίκο Αναστασιάδη».
Για το Κυπριακό, τονίζει ότι στο κυπριακό υπάρχουν με τον κ. Παπαδόπουλο «συγκλίσεις ως προς το λανθασμένο τον μονομερών υποχωρήσεων, αλλά ο κος Παπαδόπουλος στηρίζει τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) την οποία εμείς απορρίπτουμε».
Ο υποψήφιος πρόεδρος δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί την τουρκική θέση για τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα και την ασφάλεια. Επίσης, απορρίπτει την διαπραγμάτευση λύσης «δύο κρατών».
Για το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου δεν κατέληξαν σε κοινό υποψήφιο, ο κ. Λιλλήκας λέει ότι «η τράπουλα ήταν σημαδεμένη».
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του υποψηφίου Γιώργου Λιλλήκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
ΕΡ: Τελικά τις εκλογές θα κρίνουν οι αναποφάσιστοι και η αποχή;
ΑΠ: Τις εκλογές τις κρίνουν πάντα οι πολίτες που πάνε στις κάλπες και ψηφίζουν ελεύθερα εκείνον τον υποψήφιο που θεωρούν ως τον πιο έμπειρο, τον πιο αξιόπιστο και τον πιο ικανό να αναλάβει τις τύχες της Κύπρου για τα επόμενα πέντε χρόνια.
ΕΡ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στις προεδρικές εκλογές του 2013 πήρατε 24,93%, ενώ τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να μην ξεπερνάτε το 3,5%;
ΑΠ: Έχω την εντύπωση ότι πλέον ούτε οι ίδιοι οι δημοσκόποι, (τουλάχιστον εκείνοι που κάνουν τη δουλειά τους και όχι αυτοί που μαγειρεύουν τους αριθμούς), πιστεύουν στις δημοσκοπήσεις. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο γιατί αν ίσχυαν οι δημοσκοπήσεις, δεν θα είχαμε Brexit, πρόεδρος της Αμερικής θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον και ο Μακρόν θα ήταν σπίτι του, πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και η Μέρκελ θα είχε άνετη πλειοψηφία.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο. Όταν από τους 8-9.000 πολίτες που ερωτώνται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις μόνο 800-900 άτομα και απ’ αυτούς περίπου το 30-40% δηλώνει ότι δεν αποφάσισε ακόμα, τι συμπέρασμα μπορεί να βγει; Δεν είναι το 6-7% που θα εκλέξει Πρόεδρο, αλλά το 90% που απαξιώνει τις δημοσκοπήσεις! Και όσοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη με βάση αυτά τα αποτελέσματα, ας κάνουν υπομονή. Οι εκλογές είναι την Κυριακή και εμείς είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα διαψεύσουν και τις δημοσκοπήσεις και όσους επιχείρησαν να εισάξουν νέα ήθη και πρακτικές στα πολιτικά πράγματα του τόπου.
ΕΡ: Επειδή, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, είναι ακατόρθωτο να περάσετε στον δεύτερο γύρο, ποιο εκτιμάται ότι είναι το επικρατέστερο σενάριο: Α) Αναστασιάδης Παπαδόπουλος, Β) Αναστασιάδης Μαλάς, Γ) Παπαδόπουλος Μαλάς; Εσείς ποιον θα στηρίξετε;
ΑΠ: Μη βιάζεστε να προκρίνετε το ακατόρθωτο από τις δημοσκοπήσεις. Θα φροντίσουμε, μαζί με τους πολίτες, να είμαστε στον δεύτερο γύρο για να μην έχουμε ούτε εμείς, ούτε ο λαός αυτά τα διλλήματα που στην ουσία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο κ. Μαλάς στηρίζει την πολιτική του κ. Αναστασιάδη στο κυπριακό και ο κ. Παπαδόπουλος στήριξε για σχεδόν πέντε χρόνια την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική του κ. Αναστασιάδη ψηφίζοντας το κούρεμα καταθέσεων, τον νόμο των εκποιήσεων και τις περικοπές μισθών που καταδίκασαν μεγάλος μέρος του κυπριακού λαού στη φτώχεια και στη μιζέρια. Η δική μας υποψηφιότητα είναι η μόνη πραγματικά εναλλακτική υποψηφιότητα που προσφέρει μια νέα διεκδικητική πολιτική στο κυπριακό, αλλά και μια κοινωνικά δίκαιη φιλοσοφία στην οικονομία.
ΕΡ: Πολλοί από τους υποστηρικτές σας του 2013 υποστηρίζουν ότι ψηφίζουν τώρα τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, γιατί δεν τηρήσατε την δέσμευσή σας το 2013 και προχωρήσατε στην δημιουργία κόμματος. Ποια η απάντηση σας;
ΑΠ: Εννοείτε μια κομματική ηγεσία και κάποια κομματικά στελέχη. Η Συμμαχία Πολιτών είναι δημιούργημα των πολιτών. Ήταν απαίτηση των πολιτών που στήριξαν την υποψηφιότητα μας το 2013 να προχωρήσουμε σε ένα νέο κίνημα που εκφράζει την Κύπρο που αλλάζει και προχωρά μπροστά. Άλλωστε, ισχύει αυτό που είχε και ο πει ο τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ότι η κοινωνία είναι αυτή που δέχεται ή απορρίπτει τα πολιτικά κόμματα και όχι οι κομματικές ηγεσίες που αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες. Η κάθε κομματική ηγεσία είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της. Όλοι, στο τέλος της διαδρομής θα κριθούμε από τους πολίτες για τις επιλογές μας. Τέλος, σημειώνω ότι δεν είναι οι κομματικές ηγεσίες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα αλλά οι πολίτες οι οποίοι δεν είναι πλέον κομματικά αρνιά αλλά άνθρωποι με ελεύθερη βούληση.
ΕΡ: Ποια η δική σας ευθύνη για το γεγονός ότι ο καλούμενος «ενδιάμεσος χώρος» δεν κατάφερε να κατέλθει στις εκλογές με κοινό υποψήφιο; Για ποιον λόγο δεν επιτεύχθηκε συνεργασία;
ΑΠ: Για να έχει νόημα μια συνεργασία θα πρέπει να στηρίζεται σε αρχές και όχι σε συνδιαλλαγές. Στις συναντήσεις που έκανε ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος δεν έγινε ειλικρινής διάλογος, γιατί η τράπουλα ήταν σημαδεμένη. Εισηγήθηκα να συμφωνήσουμε στις αρχές και φιλοσοφία ενός προγράμματος διακυβέρνησης. Η εισήγηση μου απορρίφθηκε. Κατέθεσα πρόταση να συμφωνήσουμε στα κριτήρια καταλληλότητας και εκλεξιμότητας που θα πρέπει να έχει ο κοινός υποψήφιος. Την απέρριψαν. Κατέθεσα πρόταση να στήσουμε κάλπες και να αποφασίσουν οι πολίτες ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος. Απορρίφθηκε. Έκανα και άλλες προτάσεις που στόχο είχαν να υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο γύρω από την κοινή συνεργασία και όχι απλά να γίνεται για να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές ατζέντες. Εισηγήθηκα να αποσυρθούμε και οι δύο και να αναζητήσουμε μια τρίτη υποψηφιότητα. Δυστυχώς απορρίφθηκαν όλες. Εμείς λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Άλλοι είναι που αποφάσισαν πρώτα το πρόσωπο και μετά από έξι μήνες κατέληξαν σε κοινές θέσεις. Μας κρίνουν όλους οι πολίτες.
ΕΡ: Τα μέλη της Συμμαχίας Πολιτών, που αποχώρησαν για να στηρίξουν Νικόλα Παπαδόπουλο, σας έδωσαν κάποιες λογικές εξηγήσεις γι’ αυτήν τους την απόφαση;
ΑΠ: Έχω πει πολλές φορές και έχω αποδείξει με προσωπικό κόστος ότι σέβομαι την αντίθετη άποψη. Θεωρώ ότι όταν κάποιος διαφωνεί με μια θέση του κόμματος που υποστηρίζει, είναι πολιτικά και ηθικά σωστό να φεύγει. Το πόσο λογικό είναι να φύγει κάποιος γιατί απορρίπτει την ΔΔΟ και ανησυχεί μήπως θολώσω τη θέση μου για εκλογικές σκοπιμότητες για να στηρίξει κάποιον που υποστηρίζει τη «ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο», ας το κρίνουν οι πολίτες.
ΕΡ: Έχετε και ποιες είναι αυτές, ουσιαστικές διαφορές στο Κυπριακό και την οικονομία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο;
ΑΠ: Στο Κυπριακό είναι αλήθεια ότι υπάρχουν συγκλίσεις ως προς το λανθασμένο των μονομερών υποχωρήσεων, αλλά ο κ. Παπαδόπουλος στηρίζει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), την οποία εμείς απορρίπτουμε. Εμείς, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «σωστό περιεχόμενο» στη Διζωνική, η οποία για να λειτουργήσει πρέπει να εφαρμοστεί ο εθνοτικός διαχωρισμός και να ακρωτηριαστούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Διαφορές και μάλιστα σοβαρές υπάρχουν και στην οικονομία. Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι θιασώτης νεοφιλελεύθερης σχολής σκέψης, ψήφισε το κούρεμα καταθέσεων, τον νόμο των εκποιήσεων και όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Εμείς, υποστηρίζουμε μια πιο δίκαιη κοινωνική πολιτική μέσα από την εφαρμογή ενός νέου οικονομικού μοντέλου με έμφαση στις ανάγκες των ανθρώπων και όχι στους αριθμούς.
ΕΡ: Συμφωνείτε με τον κ. Μαλά ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι «πολιτικός με επικίνδυνες θέσεις στο Κυπριακό»; Πώς τεκμηριώνετε τη θέση σας, τόσο σε περίπτωση συμφωνίας, όσο και διαφωνίας;
ΑΠ: Επικίνδυνη είναι κάθε πολιτική που στηρίζεται στη ΔΔΟ και στη συνέχισε των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά. Η Κύπρος δεν αντέχει επανάληψη των ίδιων λαθών, αλλά ούτε και πειραματισμούς άπειρων πολιτικών.
ΕΡ: Καταγγείλατε ότι σας προσέγγισαν για να αποσύρετε την υποψηφιότητα σας υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Ωστόσο, αποφύγατε να γίνεται συγκεκριμένος. Αυτό δεν μειώνει την αξιοπιστία σας και δεν αφήνει σκιές εναντίον των άλλων υποψηφίων, διότι όλοι θεωρούνται «ύποπτοι»; Ποιόν συμφέρει η απόσυρσή σας;
ΑΠ: Ενημερώσαμε τον κυπριακό λαό για κάποια νέα ήθη που προσπαθούν κάποιοι να εισάγουν στα πολιτικά μας πράγματα. Περισσεύει όμως η πολιτική υποκρισία σε αυτόν τον τόπο. Όταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωνε ότι κάποιοι «θέλουν να αγοράσουν τις εκλογές, αγοράζουν συνειδήσεις», γιατί ο Σταύρος Μαλάς δεν τον κάλεσε να τεκμηριώσει; Γιατί και στη δική μου περίπτωση και με τις καταγγελίες του κ. Κυπριανού, όλοι κοιτάζουν προς συγκεκριμένο επιτελείο; Αυτό δεν υποδηλοί κάτι; Εμείς καταγγείλαμε στους πολίτες μια συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί και ποιοι προσπαθούν «να αγοράσουν» την καρέκλα και όχι να πείσουν με τις θέσεις τους.
ΕΡ: Επίσης, λέγεται ότι θα στηρίξετε Αναστασιάδη και εφόσον επανεκλεγεί θα αναλάβετε το Υπουργείο Εξωτερικών, ή θα προταθείτε για Ευρωπαίος Επίτροπος. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

 

ΑΠ: Ουδέν αναληθέστερον. Είναι και αυτό μέρος της λασπολογίας εναντίον μου, που ξεκίνησε οργανωμένα από ένα συγκεκριμένο Επιτελείο. Είναι αυτοί που με τον φερετζέ του καινούργιου, διασύρουν αξιοπρέπεια και ανθρώπους. Εγώ ποτέ δεν ψήφισα, δεν συγκυβέρνησα, ούτε με τον Νίκο Αναστασιάδη, ούτε με τον Δημήτρη Χριστόφια. Άλλοι όμως, ψήφισαν και τους δύο και συγκυβέρνησαν και με τους δύο, την πολιτική των οποίων σήμερα επικρίνουν.
ΕΡ: Για χάρη ενός συμβιβασμού, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να αποδεχθείτε την τουρκική θέση για τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα και την ασφάλεια;
ΑΠ: Σε καμία περίπτωση. Ακόμα και αν μου βάλουν το «πιστόλι στο κρόταφο». Το θέμα της ασφάλειας είναι ακρογωνιαίος λίθος για την ευημερία του κυπριακού λαού στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνουμε ξανά πειραματόζωο, ούτε και να παίξουμε κορώνα-γράμματα το μέλλον των παιδιών μας για να ικανοποιήσουμε μια πάγια τουρκική θέση που το μόνο που εξυπηρετεί είναι την τουρκική επεκτατικότητα.
ΕΡ: Είναι ρεαλιστική η προσδοκία μιας βιώσιμης λύσης, όταν η Άγκυρα, εκτός της πιο πάνω θέσης, δηλώνει έτοιμη να συζητήσει λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο. Εσείς αποκλείετε κατηγορηματικά τη διαπραγμάτευση τέτοιας λύσης;
ΑΠ: Η Τουρκία εκείνο που αποδέχεται είναι μια λύση που θα της προσφέρει τον έλεγχο επί ολόκληρης της Κύπρου. Ο στόχος μας πρέπει να είναι μια δίκαιη λύση που ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η Τουρκική εισβολή. Εδώ και 43 χρόνια, επιδιώκουμε να λύσουμε το κυπριακό στη βάση της ΔΔΟ και το αποτέλεσμα είναι να διολισθαίνουμε συνεχώς σε νέες υποχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Πόσες φορές πρέπει να επιβεβαιώσουμε τον Αϊνστάιν, κάνοντας ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα και να περιμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα; Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε, όχι τώρα αλλά με ολοκληρωμένο πολυσέλιδο έγγραφο στρατηγικής από το 2015, μια νέα πορεία στο κυπριακό. Μια στρατηγική που θα προκαλεί κόστος στην Τουρκία και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν στην απελευθέρωση με μια δίκαιη λύση, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΕΡ: Υπήρξατε στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ποια χαρακτηριστικά του δεν συναντούμε στον γιο του, Νικόλα Παπαδόπουλο;
ΑΠ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω έναν εκ των ανθυποψηφίων μου. Η πολιτική δεν είναι θέμα DNA, ούτε ζούμε στην εποχή της κληρονομικής εξουσίας. Εκείνο, όμως, που μπορώ να σας πω για τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο είναι ότι λειτουργούσε με μοναδικό γνώμονα το καλό της Κύπρου, ανεξάρτητα από το κομματικό και το προσωπικό κόστος. Είχε ήθος, ήταν ειλικρινής και γνώριζε σε βάθος το Κυπριακό και τις συνισταμένες που το συνθέτουν. Η Ιστορία έχει κρίνει τον Τάσσο, ως ένα από τους μεγαλύτερους ηγέτες του σύγχρονου Ελληνισμού, ο οποίος υπερασπίστηκε με σθένος τα εθνικά συμφέροντα.

Share this post