Αναστασιάδης: Ίσως καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Αναστασιάδης: Ίσως καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

*«Εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή στα νέα μέτρα, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις».

*Δύο νέοι νεκροί- 124 κρούσματα- Λήφθηκε δείγμα από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

*Εξηγήσεις για την εφαρμογή των Διαταγμάτων

Μετά τους δύο συνανθρώπους μας, που έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε με αυστηρότητα πως «αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα μέτρα για τον κορνοϊό οι συνέπειες θα είναι ασύμμετρες». Μάλιστα δήλωσε ότι εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή, «το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter, έγραψε: «Σήμερα χάσαμε ακόμα δύο συνανθρώπους μας ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα μέτρα, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο. Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, μείνετε στα σπίτια σας, στα καταφύγια» .
Ανέφερε ακόμη ότι «επειδή γίνεται προσπάθεια παρερμηνείας των επεξηγήσεων του Υπουργού Εσωτερικών και του Υφυπουργού Καινοτομίας, θέλω να κάνω ξεκάθαρο: «Εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή στα νέα μέτρα, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις».

Τα μέτρα περιορισμού, που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 18:00 σήμερα θα επιτρέπουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους εξαίρεση, για την οποία θα δίνεται έγκριση διακίνησης για χρονικό διάστημα 3 ωρών από τον χρόνο της έγκρισης. Η έγκριση θα παρέχεται είτε με γραπτό μήνυμα SMS που θα αποστέλλεται στον αριθμό 8998 χωρίς χρέωση ή με συμπλήρωση των εντύπων.


Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής , Κυριάκος Κόκκινος , στην σημερινή συνέντευξη τύπου. ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Υπάρχουν δύο έντυπα τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν για σκοπούς διακίνησης. Το ένα συμπληρώνεται από τον εργοδότη ή τον αυτοεργοδοτούμενο, και το δεύτερο, που αφορά τη διακίνηση για απολύτως αναγκαίους προσωπικούς λόγους, από τον ενδιαφερόμενο πολίτη, ως υπεύθυνη δήλωση.

Οι υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος σε συνέντευξη τύπου εξήγησαν τη διαδικασία εξασφάλισης κατ΄εξαίρεση διακίνησης, τονίζοντας ότι στην αρχή θα επιδειχθεί ελαστικότητα και οι έλεγχοι θα έχουν περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα μέχρι να γίνει αντιληπτή από τους πολίτες η νέα κατάσταση ζωής. Ταυτόχρονα τονίσθηκε ότι, αν παρατηρηθεί κατάχρηση των εξαιρέσεων, τα μέτρα θα γίνουν ακόμα αυστηρότερα.
Επίσης, τόνισαν επίσης ότι αυτοί που προσπαθούν να καταχραστούν το σύστημα, θα τύχουν της προβλεπόμενης τιμωρίας, δηλαδή της επιβολής προστίμου.

Οι δηλώσεις αναλυτικά:

Ο υπουργός Εσωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Επικαλούμαστε την κοινωνική συνείδηση του καθενός, το αίσθημα αλληλεγγύης, το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινωνία που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μια επίθεση που δεν έχει προηγούμενο. Ο ΠτΔ χθες μίλησε για πόλεμο: έναν πόλεμο που θα τον κερδίσουμε αν μείνουμε στα καταφύγια. Δεν είναι σχήμα λόγου. Θα τα καταφέρουμε αν μείνουμε στα σπίτια μας, στα δικά μας καταφύγια.

Γνωρίζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο αίτημα των καιρών και πειθαρχήσει στα περιοριστικά μέτρα. Αυτό είναι, αν θέλετε, το μεγάλο πατριωτικό και ανθρωπιστικό μας καθήκον αυτή τη στιγμή. Όλοι κατανοούν το γιατί. Όλοι ξέρουν το διακύβευμα που δεν είναι άλλο από την υγεία και τη ζωή των δικών μας ανθρώπων, της οικογένειάς μας. Επικαλούμαστε λοιπόν πρώτα και πάνω απ’ όλα το αίσθημα ευθύνης και πειθαρχίας που διαχρονικά επιδεικνύουμε εμείς οι Κύπριοι όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Ως κράτος όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν από όλους. Ακόμα και από εκείνους τους ελάχιστους που η συνείδησή τους δεν τους επιβάλλει την αυτοπειθαρχία επιτρέποντας στον εαυτό τους να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος οφείλει να προστατέψει την κοινωνία από αυτούς τους λίγους. Οφείλει να επιβάλει την ασφάλεια και την ισονομία με όλα τα μέσα που διαθέτει. Σας διαβεβαιώ ότι αυτό θα πράξουμε. Οι οδηγίες του ΠτΔ είναι σαφείς: να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των μέτρων. Είναι ζήτημα ασφάλειας και υγείας.
Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε πάρα πολλές απορίες. Να ξέρετε ότι και εμείς βαδίζουμε ακόμα ψηλαφίζοντας. Αυτό που ζούμε δεν το έχουμε ξαναδεί. Δεν το έχει δει κανείς στον κόσμο και δεν έχει αντιμετωπίσει κανείς τον τελευταίο αιώνα τέτοιας έκτασης πανδημία. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι μέσα σε λίγες μέρες είμαστε υποχρεωμένοι να χτίσουμε νέους μηχανισμούς διοίκησης που θα είναι προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα που μας επέβαλε ο κορωνοϊός. Γι’ αυτό ζητούμε την κατανόηση των πολιτών για κάποιες ελλείψεις ή/και ασάφειες. Σημασία όμως έχει το ότι από σήμερα περνούμε στη φάση της εφαρμογής των νέων μέτρων όσον αφορά τη διακίνησή μας όπως αυτά περιγράφονται στο διάταγμα.
Για τη σωστή εφαρμογή του μέτρου, η Κυβέρνηση ενεργοποίησε τόσο τις παραδοσιακές μεθόδους των εντύπων εξουσιοδοτήσεως, τις οποίες οι πολίτες μπορούν να βρουν αναρτημένες στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών αλλά και σε σωρεία ιστοτόπων και ιστοσελίδων αλλά και την τεχνολογία, δίνοντας τη δυνατότητα εξασφάλισης βεβαίωσης της κυκλοφορίας μέσω των κινητών μας τηλεφώνων. Η μεθοδολογία δεν είναι ούτε δύσκολη, ούτε περίπλοκη. Για να πάμε στη δουλειά μας χρειαζόμαστε απλώς μια βεβαίωση που θα εκδοθεί μια φορά και θα υπογραφτεί είτε από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας στην οποία εργαζόμαστε είτε από τον ίδιο τον αυτοεργοδοτούμενο, αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία των εργαζομένων. Για τις επιμέρους μετακινήσεις μας που επιτρέπονται από το διάταγμα θα πρέπει κάθε φορά που θα μετακινηθούμε να συμπληρώνουμε το δεύτερο έντυπο για να είμαστε σε θέση να δικαιολογήσουμε τη μετακίνησή μας ή να παίρνουμε έγκριση μέσω μηνυμάτων sms.
Θα φέρω ένα ακραίο παράδειγμα: ένας αγρότης που θα χρειαστεί να μετακινηθεί μακριά από το χώρο διαμονής του, για να πάει στα χωράφια του μπορεί π.χ. να παρουσιάσει ως αποδεικτικό στοιχείο την αίτηση της εκταρικής επιδότησης. Ή, ακόμα, ένας εθελοντής που θέλει να πάει σε ένα καταφύγιο προστασίας ζώων να πάει για να φροντίσει τα ζώα που βρίσκονται εκεί μπορεί να εξασφαλίσει για τις μετακινήσεις του βεβαίωση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η ταυτοποίηση θα γίνεται με την παρουσίαση της ταυτότητας ή του διαβατηρίου. Για όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν και λύσεις και απαντήσεις.
Τα πρώτα εικοσιτετράωρα θα υπάρξει κατανόηση και από τις αρχές που θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των μέτρων μέχρι εξοικείωσης. Το τι διαλαμβάνουν, τόσο η βεβαίωση κυκλοφορίας των εργαζομένων, η δήλωση για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών, όπως βεβαίως και δια του κινητού παραχώρηση άδειας θα επεξηγηθούν από τον Υφυπουργό Καινοτομίας. Καταληκτικά, εγώ θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης για πολλοστή φορά στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και επιτρέψτε μου εδώ να επαναλάβω τη δική μας αποφασιστικότητα για να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς του ιού. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Ακολούθως, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος,  προέβη στις πιο κάτω επεξηγήσεις:

«Όπως έχει πει και ο κ. Υπουργός αλλά και ο ΠτΔ στο χθεσινό του διάγγελμα, είναι θέμα κοινωνικής συνείδησης, ατομικής και συλλογικής ευθύνης το πώς θα πολεμήσουμε. Μένοντας στα σπίτια μας είναι η καλύτερη μάχη που μπορούμε να δώσουμε. Παρόλ’ αυτά, κατ’ εξαίρεση (και τονίζω το «κατ’ εξαίρεση»), οι πολίτες, για να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τον περιορισμό στο σπίτι, μπορούν να αιτηθούν ένα έντυπο διακίνησης ή ένα sms. Στόχος δεν είναι ούτε να αστυνομεύσει ούτε να τιμωρήσει αυτούς οι οποίοι ασυνείδητα κάνουν κατάχρηση αυτού του κατ’ εξαίρεση δικαιώματος. Ευτυχώς, η χώρα μας είναι ακόμα σε ένα στάδιο που μπορούμε να δώσουμε αυτό το «κατ’ εξαίρεση». Το πόσο πολύ θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε εξαρτάται από τον αυτοσεβασμό και το σεβασμό προς το συνάνθρωπό μας να μην γίνει κατάχρηση αυτού του δικαιώματος για να ζητούμε έγκριση για να κινηθούμε έξω από τα σπίτια μας για να πάμε στις δουλειές μας ή για να διεκπεραιώσουμε κάποια εργασία που είναι απολύτως αναγκαία. Γι’ αυτό το σκοπό, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο έχουμε υλοποιήσει μια διαδικασία για αίτημα έγκρισης, η οποία είναι πάρα πολύ απλή και, θα έλεγα, χαλαρή. Ταυτόχρονα όμως, όσο οι εξελίξεις προχωρούν, θα επαναξιολογείται και θα δούμε αν επιβάλλεται να βάλουμε πιο αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου, οι οποίοι θα έχουν πλέον τη φιλοσοφία όχι της παρότρυνσης “μένω στο σπίτι” αλλά “τιμωρείσαι αν έχεις παραβεί τον λόγο για τον οποίο βρίσκεσαι εκτός”.

Γι’ αυτό, σε αυτό το στάδιο υπάρχουν δύο κατηγορίες εντύπων: το έντυπο Α, που είναι για κάποιον εργαζόμενο που ανήκει σε ομάδα εργασίας που του επιτρέπει το διάταγμα να κινηθεί για λόγους εργασιακούς (και πάντοτε φυσικά με σεβασμό προς τον απαραίτητο όγκο εργαζομένων). Θα μπορεί να εκτυπώσει αυτό το έντυπο, να το δώσει στον εργοδότη του να συμπληρωθεί ή αν είναι αυτοτελώς εργαζόμενος να το συμπληρώσει ο ίδιος υπεύθυνα με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι με πλήρη σεβασμό και επίγνωση του νόμου για να μπορεί να το επιδείξει στο αστυνομικό όργανο που θα τον σταματήσει. Το έντυπο Β είναι για όποιον χρειάζεται να διακινηθεί από το σπίτι του κατ’ εξαίρεση για ένα συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος θα πρέπει να τεκμηριώνεται και θα αναλύσω τους οκτώ λόγους που μπορεί κάποιος να επικαλεστεί. Αυτά τα έντυπα θα μπορούσαν να ενταχθούν και σε διαδικτυακή εφαρμογή προκειμένου η αίτηση να γίνεται ηλεκτρονικά. Σε αυτό το στάδιο όμως, επειδή ψηφιακά δεν είναι όλος ο κόσμος έτοιμος να χρησιμοποιήσει τη διαδικτυακή προσέγγιση, θα το εφαρμόσουμε με έντυπο που είναι σε χαρτί.
Ταυτόχρονα, παρότρυνση προς τους πολίτες είναι η εξής: η κατ’ εξαίρεση αίτηση για να πάει κανείς σε φαρμακείο, στο γιατρό ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο που επιτρέπεται θα πρέπει να γίνεται με ένα αίτημα μέσω sms. Με το μήνυμα θα αιτείσαι στο νούμερο 8998 το λόγο τον οποίο επικαλείσαι, θα βάλεις τον αριθμό ταυτότητάς σου, θα βάλεις τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής στην οποία διαμένεις και θα πατήσεις το κουμπί «αποστολή» (send). Εντός 15 δευτερολέπτων θα πάρεις ένα μήνυμα που θα γράφει αν αυτό το αίτημα εγκρίνεται και, αν ναι, για πόση χρονική διάρκεια είναι η έγκριση αυτή. Σε πρώτο στάδιο, και για τις οκτώ κατηγορίες, βάλαμε διάρκεια τρεις ώρες. Μπορούμε να βάλουμε διαφορετικό χρόνο για την κάθε κατηγορία ανάλογα με το πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος και το σύστημα.
Αυτές οι εγκρίσεις θα δίνονται για τρεις ώρες. Το ερώτημα που μπορεί να έχετε είναι “κι αν χρειαστεί να ξαναπάω το απόγευμα; κι αν χρειαστεί να πάω στο φαρμακείο ή στο σουπερμάρκετ δύο φορές για τον ίδιο λόγο;” και η απάντηση είναι ότι σε αυτό το στάδιο μπορείς κατ’ εξαίρεση να πάρεις και δεύτερη έγκριση. Μπορούμε όμως, αν χρειαστεί, να βάλουμε περιορισμούς. Ελπίζουμε να μην γίνεται κατάχρηση αυτού του αιτήματος για να μην φτάσουμε στο σημείο να πούμε “μπορείς να αιτηθείς μόνο μια φορά την ημέρα” ή “μόνο για μία ώρα”. Προς το παρόν το αφήσαμε στις τρεις ώρες.
Το sms που θα στείλετε στο 8998 έχει πολύ απλή μορφή. Θα βάλετε πρώτα έναν αριθμό από το 1 μέχρι το 8 ανάλογα με το λόγο για τον οποίο ζητάτε να βγείτε από το σπίτι. Π.χ. ο αριθμός 1 σημαίνει μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή για επίσκεψη σε γιατρό. Ο αριθμός 2 είναι μετάβαση σε κατάστημα για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών πρώτης ανάγκης. Το 3 σημαίνει μετάβαση σε τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά είναι κατ’ εξαίρεση. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχει κάποιος αυτή τη δυνατότητα και η έγκριση είναι σχεδόν δεδομένη θα την έχει. Θα βάλουμε μηχανισμό, αν χρειαστεί, μέσω του οποίου θα έρχονται και αποδείξεις. Αυτό το δικαίωμα να αιτηθείς πρέπει να γίνεται με φειδώ. Η χώρα είναι σε κατάσταση κρίσιμη και θα πρέπει να σεβαστούμε το διάταγμα του ΠτΔ. Το 4 σημαίνει επισκέψεις που είναι απόλυτα αναγκαίες σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το 5 είναι διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή χρειάζεται να προστατευτούν ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή σε χώρους περιορισμού/καραντίνα. Το 6 είναι για μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για ανάγκες κατοικιδίου ζώου και εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 2 άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές. Το 7 σημαίνει μετάβαση σε τελετή (κηδεία, βάφτιση κλπ από συγγενείς 1ου βαθμού και να μην υπερβαίνει τον αριθμό των 10 ατόμων). Το 8 αφορά οποιοδήποτε άλλο σκοπό μετακίνησης που να μπορεί να αιτιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Το 8 πρέπει να θεωρείται ότι είναι η εξαίρεση της εξαίρεσης. Αν δηλαδή κάποιος θέλει να πάει στην τράπεζα ή στο φαρμακείο και θέλει σε μια διαδρομή να συνδυάσει και τα δύο, ας βάλει 8 και όταν γίνει έλεγχος να πει ότι πήγε στο φαρμακείο και πήρε αυτή την έγκριση και αυτή είναι η αιτιολόγηση που κάνει.
Ο στόχος της Αστυνομίας δεν είναι να δίνει εξώδικα αλλά εκεί που διαπιστώνει ότι γίνεται κατάχρηση αυτού του μέτρου, τότε το εξώδικο θα είναι μια τελευταία λύση. Ο στόχος είναι να διευκολύνουμε αυτούς που έχουν απόλυτη ανάγκη να βγουν από το σπίτι τους αλλά ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε (ο καθένας ατομικά αλλά και συλλογικά) ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη μένοντας στο σπίτι. Αν δούμε ότι η κατάχρηση επιβάλλει περισσότερους ελέγχους, θα πρέπει να εφαρμόσουμε άλλου είδους προσεγγίσεις και οι μηχανισμού αυτοί υπάρχουν».

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους ως εξής:
Ερώτηση: Πώς ορίζεται ο όρος «γειτνιάζουσες περιοχές» και τι γίνεται με εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που δεν είναι «γειτνιάζουσες»; Επίσης, τι αποδεικτικά παρουσιάζει ένας διαζευγμένος ο οποίος θα πάει να παραλάβει το παιδί του από τον/την πρώην σύζυγό του;

Υφυπουργός Έρευνας: Θα αρχίσω από το τελευταίο. Το 8 είναι για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Έχουμε όμως βάλει και μια επιλογή για άτομα που θέλουν να επισκεφθούν τα παιδιά τους επειδή οι γονείς είναι σε διάσταση ή μένουν χωριστά κλπ. Θα υπάρχει και αυτή η επιλογή ή θα βάλουν το 8. Όσον αφορά τις «γειτνιάζουσες περιοχές», θα φέρω ένα παράδειγμα: δεν γίνεται να παίρνεις άδεια για να πας φαρμακείο, ο ταχυδρομικός σου κώδικας να δείχνει ότι μένεις στο Άγιο Δομέτιο και να βρεθείς π.χ. στη Λάρνακα ή έστω στα Λατσιά! Πρέπει η απόσταση να είναι σε λογικά πλαίσια. Αν όμως ο αστυνομικός διαπιστώσει ότι δεν βρίσκομαι σε κάποιο φαρμακείο στην περιοχή του Αγίου Δομετίου ή έστω Έγκωμης ή έστω στην κεντρική Λευκωσία αλλά βρέθηκα στα Λατσιά, πρέπει να δοθεί μια λογική εξήγηση. Αν π.χ. πεις ότι το φαρμακείο της περιοχής σου δεν είχε το φάρμακο που ήθελες και βρέθηκες στα Λατσιά, είναι θεμιτό. Υπάρχει κατανόηση διότι όλοι μαζί δίνουμε μια μάχη. Αν όμως κάποιος έστειλε sms για να πάει φαρμακείο και τελικά βρέθηκε στη Λάρνακα, υπάρχει τρόπος η Αστυνομία να διαπιστώσει αν κάποιος προσπάθησε να ξεγελάσει το σύστημα (το οποίο, δυστυχώς, σου δίνει αυτή τη δυνατότητα σε αυτό το στάδιο). Επομένως, το θέμα «γειτνιάζουσες περιοχές» ας το δει ο καθένας με τη συνείδησή του και ας κρίνει/τεκμηριώσει αν βρεθεί σε περιοχή που δεν είναι «γειτνιάζουσα» να πείσει, όχι μόνο την Αστυνομία, αλλά τη συνείδηση και το συμπολίτη του ότι αυτό που έκανε δεν ήταν κατάχρηση αλλά ήταν θεμιτό το ότι βρέθηκε 15km μακριά από το σπίτι του «για να πάει στο σουπερμάρκετ». Όσον αφορά δε τα αδέσποτα, δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε.

Υπουργός Εσωτερικών: Επιτρέψτε μου να πω ότι, όπως είπαμε πολλές φορές, είναι μια καινούρια κατάσταση λόγω της οποίας διαταράσσεται η καθημερινότητά μας. Σίγουρα υπάρχει σωρεία τέτοιων ερωτημάτων εξαιτίας των πολλών ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν. Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να λειτουργήσει με αυτοσεβασμό. Πρέπει να μετρήσει το νόημα αυτού του περιορισμού. Αν υπάρχει επαρκής αιτιολογία σε αυτό που κάποιος προτίθεται να κάνει, τότε θα είναι αρκετά πειστικός για να επιλύσει τα συγκεκριμένα προβλήματα. Είναι αδύνατο σε ένα κομμάτι χαρτί να μπορούσαμε να βάλουμε όλες τις εξαιρέσεις και τις ιδιαιτερότητες. Γι’ αυτό ανέφερα πριν και το παράδειγμα με τον αγρότη. Χρησιμοποίησα ακραία παραδείγματα διότι θέλω να πω ότι κάποιοι είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά από το χώρο κατοικίας τους για να πάνε στην εργασία τους. Κάποιος που είναι εθελοντής και θα πάει σε ένα καταφύγιο ζώων, μπορεί να πάρει μια βεβαίωση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Θέλω να πω ότι με καλή διάθεση και πρόθεση θα επιλύονται αυτά τα προβλήματα. Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι επιβάλλεται σήμερα και υποχρεωνόμαστε σήμερα σε κυκλοφοριακούς περιορισμούς διότι θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: πρέπει να εφαρμόσουμε τέτοια μεθοδολογία ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει: να σπάσουμε την αλυσίδα του κορωνοϊού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο εκτός από τον αυτοπεριορισμό μας. Επειδή λοιπόν υπάρχουν κάποιοι που ενδεχομένως μέχρι σήμερα δεν επέδειξαν την απαιτούμενη συμμόρφωση στα μέτρα αναγκαζόμαστε σήμερα να προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα. Και αυτή όμως η μεθοδολογία επιδέχεται περαιτέρω αυστηρότητας. Αν στην εξέλιξη της πορείας διαπιστώσουμε ότι γίνεται κατάχρηση των αποστάσεων μέσω των ελέγχων που θα γίνονται, να είστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε στην εισαγωγή πρόσθετων μέτρων.

Υφυπουργός Έρευνας: Θα ήθελα να πω ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μπορούν οι εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καταφύγια ζώων μπορούν να έχουν το πιστοποιητικό για να μπορούν να τα επισκέπτονται. Μόνο όμως αυτά που βρίσκονται σε καταφύγια.
Επισημαίνω επίσης ότι το sms/έντυπο είναι ατομικό. Αν δηλαδή σε ένα αυτοκίνητο είναι δύο άτομα (ένας οδηγός και ένας επιβάτης), πρέπει και οι δύο να έχουν άδεια. Όσον αφορά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, η παρότρυνση είναι ότι πρέπει στο αυτοκίνητο να είναι όσο γίνεται λιγότερα άτομα. Αν π.χ. βρεθούν τέσσερα άτομα μέσα σε ένα αυτοκίνητο, πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος γιατί συμβαίνει αυτό διότι η Αστυνομία θα ρωτήσει. Δεν βάλαμε περιορισμό σε αυτό το στάδιο διότι μπορεί να υπάρξουν διάφορες περιπτώσεις. Ας σεβαστούμε όμως ότι το ένα είναι το ιδανικό, το δύο είναι το μέγιστο και το τρία είναι το απολύτως κατ’ εξαίρεση.

Ερώτηση: Τι ισχύει για τα ταξί;

Υφυπουργός Έρευνας: Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες ταξί κατόπιν του διατάγματος. Σκεφτείτε όμως ότι στο προηγούμενο διάταγμα αποφασίστηκε ότι τα λεωφορεία μπορούν να έχουν μόνο μέχρι το 30% των επιβατών τους. Με αυτή τη λογική, ένα ταξί των τεσσάρων επιβατών μπορεί να έχει μόνο ένα επιβάτη. Αν χρειαστεί να έχει δύο, πρέπει να είναι σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, π.χ. να πηγαίνει στο γιατρό. Δεν θέλω όμως να τοποθετηθώ επίσημα σε αυτό διότι είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου και ίσως αυτό που θα πω να παρερμηνευθεί.

Ερώτηση: Τι γίνεται με επισκέψεις μεταξύ φίλων, γνωστών, παιδιών που έχουν διαζευγμένους γονείς κλπ;

Υφυπουργός Έρευνας: Νομίζω το διάταγμα ήταν ξεκάθαρο γι’ αυτό το θέμα. Αν πρόκειται για επισκέψεις «κοινωνικού τύπου» (π.χ. να πάω να επισκεφθώ έναν φίλο μου), όχι δεν επιτρέπεται. Αν όμως πρόκειται π.χ. για ένα παιδί 8 χρονών που πρέπει να δει το δεύτερο γονέα, που δεν διαμένει μαζί του, αυτό επιτρέπεται (και ενθαρρύνεται ως ένα βαθμό) διότι το να μείνουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κοινωνική απομόνωση/γονεϊκή αποξένωση στα παιδιά. Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί έναν φίλο του επειδή χρειάζεται π.χ. ψυχολογική στήριξη, νομίζω είναι θέμα ατομικής ευθύνης και αυτοσεβασμού του καθενός να αποφασίσει υπό τις περιστάσεις τι είδους χρήση θα κάνει αυτού του δικαιώματος που είναι «κατ’ εξαίρεση». Αν γίνονται καταχρήσεις, θα υποχρεωθούμε να είμαστε πολύ πιο αυστηροί.
Υπουργός Εσωτερικών: Λόγω κάποιων ερωτήσεων που δέχομαι, θα ήθελα να προβώ σε κάποιες επισημάνσεις. Κατ’ αρχάς, τα εν λόγω έντυπα έχουν επίσης εκδοθεί και στα αγγλικά, ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άτομα που είναι ξενόγλωσσα. Όσον αφορά τα sms να επαναλάβουμε ότι είναι δωρεάν. Όσον αφορά τις κοινότητες, τους κοινοτάρχες και τους δήμους, επισημαίνω ότι τα έντυπα έχουν φτάσει και εκεί ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιδιαίτερα στις μικρές κοινότητες, όπου υπάρχουν και πολλοί ηλικιωμένοι, να παρέχουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις βοήθεια στα άτομα αυτά για τη συμπλήρωση των εντύπων.
Επισημαίνω επίσης ότι το έντυπο Α μπορεί να παρέχεται και ηλεκτρονικά. Κάτι άλλο που πρέπει να πω είναι σχετικά με τις απαγορεύσεις πρόσβασης. Π.χ. απαγορεύεται η πρόσβαση στις μαρίνες. Αυτό όμως εννοεί ότι απαγορεύεται η πρόσβαση για χώρους αναψυχής. Δεν απαγορεύεται η πρόσβαση για εκείνους που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους.
Βασικός σκοπός είναι να περιορίσουμε όλοι τις κινήσεις μας. Σκοπός δεν είναι να τιμωρηθεί κανένας. Θέλουμε απλώς να ελέγξουμε τα κρούσματα της πανδημίας.

Υφυπουργός Έρευνας: Το σημαντικό είναι να αποφευχθούν οι καταχρήσεις. Αν διαπιστωθούν καταχρήσεις από ορισμένα άτομα, θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα τα οποία όμως θα αφορούν όλους. Θέλω να τονίσω ότι ο καλύτερός μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο ίδιος ο πολίτης. Σκοπός μας δεν είναι να τιμωρήσουμε κανέναν. Το αν θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την συμπεριφορά του πολίτη.
Μπορεί να υπάρξουν και τεχνικά προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε και να δώσουμε ό,τι δυνατότητες μπορούμε ούτως ώστε αρκετές διεκπεραιώσεις να μπορούν να γίνονται από το σπίτι και να υπάρξει κάποια στιγμή η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής. Αυτά όμως θέλουν κάποιο χρόνο και υπάρχουν πολλές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Δώσαμε τη δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης για όσους βρίσκονται στα νοσοκομεία και σε καραντίνα. Δώσαμε υποδομές για να μπορεί ο ασθενής να μιλά με ψυχολόγο και με τους γιατρούς του με συστήματα τηλεδιάσκεψης. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών. Μακάρι η χώρα μας να ήταν πιο έτοιμη ψηφιακά. Πιστεύω ότι ένα καλό που θα αφήσει αυτή η κατάσταση είναι ότι η τηλε-εργασία, η τηλεκπαίδευση και άλλα πράγματα που βλέπουμε δεν τα κάνουμε μόνο για τον κορωνοϊό, απλά η εμφάνιση του κορωνοϊού τα έχει επισπεύσει.

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Υπουργού Εσωτερικών και Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για την Εφαρμογή των Περιοριστικών Μέτρων Μετακίνησης

Gepostet von Κυπριακή Κυβέρνηση – Cyprus Government am Dienstag, 24. März 2020

 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου επικρότησε τα μέτρα, που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης και τόνισε ότι «δεν είναι τιμωρία να μένουμε στο σπίτι μας, αλλά ευλογία να περνούμε ποιοτικό χρόνο μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα».

 

Το ΑΚΕΛ

“Για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση επιβάλλεται η συνεργασία όλων. Καλούμε τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν τα μέτρα και όλοι μαζί με τη στάση μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού” , είναι η θέση του ΑΚΕΛ.

Σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος  τύπου του κόμματος και βουλευτής, Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει:
“Υπογραμμίζουμε την ανάγκη όπως η κυβέρνηση φροντίσει για την ενημέρωση των πολιτών και των επαγγελματιών, για τις λεπτομέρειες των μέτρων. Ήδη, πολλοί επικοινωνούν μαζί μας ζητώντας απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει.
Μέτρα για την Υγεία
Η συνεργασία των πολιτών στη συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι εξαιρετικής σημασίας. Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα καθορίσουν την έκβαση της προσπάθειας. Σ’ αυτό ξεχωρίζει ο τομέας της Υγείας και ιδιαίτερα ο τομέας της δημόσιας υγείας, που έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη.
Η κυβέρνηση επιβάλλεται πιο αποφασιστικά να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της πίεσης που δέχονται, αλλά και εξαιτίας της υποβάθμισής τους σε στελεχικό δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση επιβάλλεται:
Με περισσότερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η άποψή μας είναι ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβει την πλήρη διαχείρισή τους.
Με ταχύτητα να διασφαλίσει την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των προσωπικών γιατρών στο σχεδιασμό για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη, σ’ αυτό σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση.
Να διασφαλίσει για όλους τους λειτουργούς υγείας τα απαραίτητα εφόδια, εξοπλισμό και αναλώσιμα για να μπορούν να επιτελούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια.
Μέτρα για εργαζόμενους και οικονομία
Αναμένουμε από την κυβέρνηση τη δέσμη μέτρων για την οικονομία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα πρέπει να στηρίζουν ουσιαστικά το εισόδημα των εργαζομένων, περιλαμβανομένου και των αυτοεργοδοτούμενων, να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να προστατεύουν τους πολίτες. Για επίτευξη αυτών των στόχων το ΑΚΕΛ έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις.
Για τις τράπεζες
Υπογραμμίζουμε επίσης την ανάγκη όπως η κυβέρνηση ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες για να εφαρμόσουν το πλαίσιο και τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Οι τράπεζες πρέπει να παγοποιήσουν τα δάνεια και να επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα που έχουν εξαγγείλει για τις εκποιήσεις.
Από τους πολίτες και το κράτος οι τράπεζες στηρίχθηκαν για να μην καταρρεύσουν, τώρα ήρθε η σειρά τους να στηρίξουν την οικονομία και τους πολίτες. Οι μέχρι σήμερα αόριστες τοποθετήσεις τους και η σιωπή τους δικαιολογημένα δημιουργούν ανησυχίες στους πολίτες”.

Νέοι νεκροί και νέα κρούσματα

Δύο ακόμα νεκρούς και οκτώ νέα περιστατικά κορωνοϊού μετράει η Κύπρος.

Στα 124 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ στα κατεχόμενα έχουν καταγραφεί 40 κρούσματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου από την ενημέρωση που είχε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
*Τρία άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών.
*Δύο άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, εκδήλωσαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές.
*Τρία άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
*Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των οκτώ περιστατικών της νόσου COVID-19 και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, αναφέρεται.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 124 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 65 ήταν επαφές, προστίθεται.
Ο ένας νεκρός είναι  63 ετών, Βρετανός υπήκοος μόνιμος κάτοικος Κύπρου, με υποκείμενα νοσήματα, και ένα πρόσωπο 58 ετών Κύπριο υπήκοο , πιλότο με ελεύθερο ιστορικό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τέσσερα άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δύο στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 19 άτομα, τρία εκ των οποίων στη ΜΕΘ. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο.

«Όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας έχει πλέον περάσει στην επόμενη φάση. Αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά περιστατικά. Ελπίζαμε ότι δεν θα συμβεί, αλλά συνέβη», αναφέρεται. «Το κυρίως πρόβλημα είναι οι σοβαρές πνευμονίες», σημειώνεται, στην ανακοίνωση .Η μεγάλη μάχη, τονίζεται, «δίνεται πλέον καθημερινά στις ΜΕΘ των νοσοκομείων και τα υποστηρικτικά τμήματα». Δεν πρέπει να ξεχνάμε στιγμή όμως, όπως και στις άλλες χώρες του κόσμου, ότι χρειαζόμαστε χρόνο, για να ετοιμαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα.
Αυτή τη στιγμή, πέραν του Νοσοκομείου Αμμοχώστου που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, λειτουργούν θάλαμοι διαλογής ύποπτων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Ταυτόχρονα, έχουν εκκενωθεί επιπλέον θάλαμοι στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, οι οποίοι αναμένεται να υποδεχθούν, μετά την εκπαίδευση του προσωπικού, είτε επιπλέον περιστατικά για διαλογή είτε επιβεβαιωμένα περιστατικά, κυρίως σοβαρές πνευμονίες, τα οποία χρειάζονται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν παγκύπρια διαθέσιμες 32 κλίνες σε ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Δυνητικά υπάρχει η δυνατότητα οι κλίνες αυτές να αυξηθούν σταδιακά σε 125 με την προσθήκη 89 επιπλέον κλινών στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό.

Προληπτικές εξετάσεις  στον πρόεδρο Αναστασιάδη

Σε προληπτικές εξετάσεις για τον κορονοϊό υποβάλλονται ο πρόεδρος  Αναστασιάδης και μέλη του προσωπικού του Προεδρικού που έρχονται σε επαφή μαζί του. Σήμερα το πρωί έγινε δειγματοληψία και οι αναλύσεις θα γίνουν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Σε εξετάσεις θα υποβληθούν και οι υπουργοί.  Μεθαύριο, Πέμπτη, θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει νομοσχέδια, που αφορούν θέματα σχετικά  με την επιδημία του κορονοϊού, ώστε αυτά να τεθούν την Παρασκευή για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Γ. Εισαγγελέας: Σε ευθετότερο χρόνο η συζήτηση για τη συνταγματικότητα των μέτρων ζωής ή θανάτου

Η συζήτηση για τη συνταγματικότητα των μέτρων ζωής ή θανάτου που προκρίνει η Κυβέρνηση να γίνει σε ευθετότερο χρόνο «που θα έχουμε την πολυτέλεια να κρίνουμε εκ του ασφαλούς», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει δημόσιες δηλώσεις για τη συνταγματικότητα των ληφθέντων μέτρων.


«Παρ` όλον ότι ο καθένας μας δικαιούται ασφαλώς να έχει άποψη και να την εκφράζει, πιστεύω ότι οι μη νομικοί θα πρέπει να αφήσουν τα νομικά στους νομικούς, οι δε νομικοί να αφήσουν επί του παρόντος τις συζητήσεις επί θεμάτων συνταγματικότητας για μέτρα ζωής ή θανάτου που προκρίνει η κυβέρνηση έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης, για ευθετότερο χρόνο που θα έχουμε την πολυτέλεια να κρίνουμε εκ του ασφαλούς», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο πρόεδρος του ΠΔΣ
Με την αισώπεια ρήση «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» (όταν τα σπίτια σας καίγονται εσείς τραγουδάτε), απάντησε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αντιδράσεις από μερίδα πολιτών ως προς τη νομιμότητα των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.


Ερωτηθείς σχετικά με τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως η απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων από σήμερα το απόγευμα, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι δυστυχώς την πληρώνουμε όλοι μας λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς κάποιων που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα που ανακοινώνονται.
Είπε ότι από τη στιγμή που οι ειδικοί μας λένε ότι για τον περιορισμό του ιού θα πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας και να μείνουμε στα σπίτια μας, τότε «εμείς είμαστε υπόχρεοι να υπακούσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά που μας λένε.
«Είναι κρίμα κάποιος να μην συνετίζεται και να μεταδίδει τον ιό σε κάποιους άλλους διότι έτσι θέλει και διότι είναι ανεύθυνος», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο τέλος όλοι θα υπακούσουν και θα περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο και στις απολύτως αναγκαίες”, σχολίασε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτη ανάγκης στον τόπο, σημειώνοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 183 του Συντάγματος. Αυτό που υπάρχει μέχρι στιγμής, είπε, είναι η έκδοση των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

 

 

 

Share this post