Αναστασιάδης: Η Τουρκία παραβιάζει το Δ.Δ.

Αναστασιάδης: Η Τουρκία παραβιάζει το Δ.Δ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατάγγειλε εκ νέου πως «οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο. Οι δράσεις αυτές επηρεάζουν την ΕΕ στο σύνολό της, καθώς πραγματοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου που αποτελεί και ευρωπαϊκή θαλάσσια περιοχή.

Σε συνένευξη προς την δημοσιογράφο Anna Giulia Fink ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε: “Η Γαλλία μάς υποστηρίζει πολύ, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επίσης εκφράσει την αλληλεγγύη τους. Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει ομόφωνα τις κυρώσεις της στην Τουρκία για το θέμα αυτό».

Στην ερώτηση για το «πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Κύπρο το γεγονός ότι εδώ σε σχέση με τον πληθυσμό ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη;», ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «ο αριθμός των αιτούντων άσυλο και αυτών που λαμβάνουν προστασία αντιπροσωπεύει πάνω από το 3,5 % του πληθυσμού της Κύπρου.Αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την υποδοχή και την ένταξή τους και έχουμε ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνάμεις και τους πόρους μας. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις».

 

Χριστοδουλίδης – Μπορέλ

Για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, το μεταναστευτικό, το θέμα που αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και το Κυπριακό συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέρεται πως έγινε μια εις βάθος συζήτηση για θέματα που αφορούν την ατζέντα των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, τη μετανάστευση, την Κύπρο και την ΑΟΖ της καθώς και το Κυπριακό.

 

 

 

Share this post