Αναστασιάδης : Η συμπεριφορά της Τουρκίας να συνάδει με την έκθεση Μπορέλ

Αναστασιάδης : Η συμπεριφορά της Τουρκίας να συνάδει με την έκθεση Μπορέλ

Το αποτέλεσμα είναι που μετρά, δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για το  Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο, λέγοντας ότι “ήταν υποχρέωσή μας να αγωνιστούμε για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο δυνατόν, να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν εκπροσωπεί βεβαίως μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους”.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Τουρκία πήρε υποσχέσεις με βάση προϋποθέσεις, «ότι δηλαδή θα τιμήσουν τις υποχρεώσεις έναντι της Ευρώπης και όλων των κρατών μελών». Εμείς, πρόσθεσε, «αυτό που πήραμε ήταν να μετατρέψουμε το ανακοινωθέν, διότι δεν πρόκειται περί αποφάσεων, ωσάν να ήταν η κανονική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά περί ανακοινώσεως και προθέσεων, οι οποίες εάν και εφόσον η Τουρκία φανεί συνεπής ενδεχόμενα να ληφθούν τον Ιούνιο». (ΣΗΜ: Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει όσα γράψαμε χθες ότι δεν υπάρχουν ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, αλλά Κοινή Δήλωση).

Η Τουρκία επιχαίρει, συνέχισε, για την υπόσχεση για θετική ατζέντα, την προοπτική για βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ, «αλλά το πρώτιστο και πάνω από όλα είναι οι προϋποθέσεις που τίθενται προκειμένου να αναπτυχθεί ανάλογος διάλογος και να ληφθούν αποφάσεις, όπως επιδιώκουν όλοι, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις».

Απαραίτητη προϋπόθεση, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι οι συμπεριφορές της Τουρκίας να συνάδουν και με τις διαπιστώσεις, όπως καταγράφονται στην έκθεση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας.

Ερωτηθείς, εάν η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό, είναι κομβικό σημείο για τα όσα επιδιώκει η Τουρκία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα είναι μεταξύ των άλλων που θα προσμετρήσουν, οπωσδήποτε».

Share this post