Αναστασιάδης: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με μία «καταστροφή»

Αναστασιάδης: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με μία «καταστροφή»

Tην πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να συμβάλει είτε στο πλαίσιο της FRONTEX, είτε σε διμερές επίπεδο, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας.
Ο κ. Σεντώντας είπε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε σε σχέση με την οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας για διοχέτευση μεταναστών προς την Ελλάδα, εκβιάζοντας με αυτό τον τρόπο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας την πρόθεση της Κυβέρνησης να συμβάλει είτε στο πλαίσιο της FRONTEX είτε σε διμερές επίπεδο, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και που δεν είναι παρά ευρωπαϊκές προκλήσεις.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραγνωρίσει και το γεγονός ότι και η Κύπρος αντιμετωπίζει ανάλογες προκλήσεις ως αποτέλεσμα της τουρκικής πολιτικής.
Ενόψει των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία «καταστροφή», αν δεν αντιδράσει στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν και δεν προστατεύσει τη συμφωνία του 2016 για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times (FT) ο Ν. Αναστασιάδης
εκτίμησε ότι η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα της απουσίας της από τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή και κάλεσε την ΕΕ να αντισταθεί στον «εκβιασμό» του Τούρκου προέδρου με την απειλή «να ανοίξει τις πύλες» προς την Ευρώπη.
«Από τη μία πλευρά υπάρχει η ανθρωπιστική πτυχή: Θα πρέπει να φροντίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά το ποιος δημιουργεί το πρόβλημα είναι το ζητούμενο», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Παράλληλα, υποστήριξε πως ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί «να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να συγκεντρώσει χρήματα» από την ΕΕ και ότι «αξιοποιεί το πλεονέκτημα για να εκβιάζει κάθε φορά».

 

Share this post