Αναστασιάδης: Η αποχώρηση Βarbaros προϋπόθεση για επανέναρξη συνομιλιών

Αναστασιάδης: Η αποχώρηση Βarbaros προϋπόθεση για επανέναρξη συνομιλιών

*Γιατί δεν είναι προϋπόθεση η  ανάκληση της νέας τουρκικής πρόκλησης στα Βαρώσια 

*Ο Τατάρ πήγε στο τμήμα της παραλίας της περιφραγμένης περιοχής. Έντονη διαμαρτυρία των εκτοπισμένων Αμμοχωστιανών στην Δερύνεια.

“Προϋπόθεση για  επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποτελεί, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, « η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όλων των τουρκικών πολεμικών πλοίων, που το συνοδεύουν” , δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης . 

Αντίθετα , όπως δήλωσε ο ίδιος λίγες ώρες μετά το άνοιγμα  για το κοινό μέρους της παραλίας στην περιφραγμένη και ακατοίκητη από το 1974 περιοχή της Αμμοχώστου ,«η ανάκληση της νέας τουρκικής πρόκλησης στα Βαρώσια δεν αποτελεί προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».    Και αυτό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στο ΡΙΚ και τον Ανδρέα Κοιμήτρη, επειδή δεν έχει διαταραχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και μεταξύ των έξι σημείων του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες περιλαμβάνεται, ανάμεσα σε άλλα, και η διαπραγμάτευση για τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης,  εκείνο, το οποίο η ελληνοκυπριακή  πλευρά  παγίως έθετε ως αίτημα προκειμένου να επιτευχθεί λύση ως προς την πτυχή του εδαφικού, ήταν, μεταξύ άλλων, «η επιστροφή της Αμμοχώστου, της Μόρφου και άλλων σημαντικών περιοχών».

Ο Νίκος  Αναστασιάδης ανέφερε, επίσης, πως είχε τονίσει και στην τελευταία επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι πέραν από την ετοιμότητα και την πολιτική βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, απαιτείται η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών, όχι όμως, όπως τόνισε, «υπό το καθεστώς απειλών ή τετελεσμένων».

Συνέχισε λέγοντας ότι : «η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς επιχειρούν να εμφανίσουν τα νέα τετελεσμένα στα Βαρώσια  ως μια απλή κίνηση διάνοιξης του παραλιακού μετώπου για χρήση από το λαό, ωστόσο άλλοι είναι οι στόχοι της. Από τη μια να στηριχθεί ο εκλεκτός της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ στις λεγόμενες εκλογές της Κυριακής, και από την άλλη να αποτελέσει το πρώτο βήμα για υλοποίηση του στόχου, που έχει θέσει η Τουρκία εδώ και δύο χρόνια και αφορά το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής».

“Θέλουμε πίσω την πόλη μας”

Με μαζική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας και σύνθημα “θέλουμε πίσω την πόλη μας” οι Αμμοχωστιανοί εξέφρασαν το απόγευμα  την αγανάκτησή τους για την νέα πρόκληση της Άγκυρας και των οργάνων της στα κατεχόμενα  να προχωρήσουν στη διάνοιξη τμήματος του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ-ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Gepostet von Andreas C Lordos am Donnerstag, 8. Oktober 2020

Για σαλαμοποίηση έκαμε λόγο ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, σε ομιλία στην εκδήλωση. Δήλωσε πως χωρίς συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού η πόλη θα χαθεί.Ο κύριος Ιωάννου αναφέρθηκε, επίσης, στις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει ο κατεχόμενος δήμος για διαφώτιση για τη νέα τουρκική πρόκληση.

Ο Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε το απόγευμα την παραλία των Βαρωσίων,χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Το πρωί το ανώτατο  εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε την απαγόρευση οποιασδήποτε τελετής ή δηλώσεων και την άμεση τηλεοπτική μετάδοση αυτής από την περιοχή των Βαρωσίων ή στα περίχωρα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» , ενημερώνοντας σχετικά την «γενική διεύθυνση αστυνομίας» και τον «δήμο» Αμμοχώστου.Η απόφαση  λήφθηκε ομόφωνα και κατόπιν παραπόνου που κατέθεσε ο δικηγόρος, Αλί Τουντστασλί, συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Σερντάρ Ντενκτάς.
Το συμβούλιο αναφέρει ότι ” η
διενέργεια τελετής ανοίγματος των κλειστών Βαρωσίων κατά τη διάρκεια του εκλογικού χρονοδιαγράμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 11ης Οκτωβρίου, απαγορεύεται με βάση το άρθρο 80 του νόμου περί εκλογών και δημοψηφισμάτων”.

Προηγουμένως, συνέντευξη στην Haber Kıbrıs ο κ. Τατάρ  εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόσυρση του Κουντρέτ Όζερσαϊ και του κόμματος του από την κυβερνητική συνεργασία.  Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υποστηρίζει την ιδέα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

Ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε και πάλι  «ντροπή για την δημοκρατία» τα όσα έγινα στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων. Επίσης, άσκησε  κριτική στην Άγκυρα , γιατί «παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής» . Τέλος, κατηγόρησε τον Τατάρ ότι «εμφανίζεται κομπάρσος σε ένα σενάριο που έστησε μια ξένη δύναμη».

 

Με το μερικό άνοιγμα της παραλιακής ζώνης του Βαρωσιού, στην περιοχή έσπευσαν τ/κ κτηματομεσίτες, οι οποίοι έθεσαν υπό το μικροσκόπιο τους την περιοχή. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίμπρις Ποστασί   οι κτηματομεσίτες επισκέφθηκαν το Βαρώσι «με σκοπό την εξερεύνηση της περιοχής και ανέλυσαν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην συνέχεια».

Η διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας» με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από σήμερα θα επιτρέπεται η πρόσβαση στην παραλία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, «στον λαό και σε επισκέπτες». 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, για την είσοδο στο Βαρώσι δεν θα ζητείται η επίδειξη οποιοδήποτε εγγράφου. Εξάλλου,  η λήψη φωτογραφιών είναι ελεύθερη, εκτός από τα drones, και όσοι θέλουν να μπουν στη θάλασσα μπορούν να το κάνουν από την περιοχή που είναι η στρατιωτική λέσχη μέχρι το ξενοδοχείο Golden Sands, μια απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία ανοίγματος των Βαρωσίων θα είναι σταδιακή και στο μέλλον θα ανοίξουν και άλλες περιοχές στην περίκλειστη πόλη.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι

«Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι παραμένει αναλλοίωτη και καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών»

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου της, Αλίμ Σιντίκ,.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές κινήσεις σε σχέση με το Βαρώσι, ο κ. Σιντίκ είπε πως “η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, παραμένει σε επαφή με τις δυο πλευρές, ενώ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι”.

“Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι παραμένει αναλλοίωτη και καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, κατέληξε ο κ. Σιντίκ.

Τουρκία και Βαρώσι στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Φον Ντερ Λάιεν, εκδόθηκε κοινή δήλωση

Το μεταναστευτικό, η ανάκαμψη της οικονομίας και η στάση της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, περιλαμβανομένων των ενεργειών στο Βαρώσι, βρέθηκαν  στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης της Προέδρου της Κομισιόν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα οι δύο ηγέτες “συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως υπό το φως των τελευταίων ανησυχητικών εξελίξεων που σχετίζονται με τα Βαρώσια και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει ουσιαστικός”.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, οι δύο ηγέτες “εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενεργήσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ. Και οι δύο προσβλέπουν στην επικείμενη συζήτηση στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

 

 

 

 

 

 

 

Share this post