Αναστασιάδης: Γνήσιος πατριώτης ο Ευγ. Ρωσσίδης

Αναστασιάδης: Γνήσιος πατριώτης ο Ευγ. Ρωσσίδης

Είναι με μεγαλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδρυτή του Αμερικανο – Ελληνικού Ινστιτούτου και σθεναρού μαχητή υπέρ των δικαιωμάτων της Κυπρου και του Ελληνισμού, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Ευγένιος Ρωσσίδης, σημειώνει, ” υπήρξε ένας γνήσιος πατριώτης που η ιδιαίτερη αγάπη του για την Κύπρο, την Ελλάδα και η αφοσίωση του στους δίκαιους αγώνες τους τον οδήγησαν στην ίδρυση του Αμερικανικο-Ελληνικου Ινστιτούτου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, με σκοπό την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας”. Στην δήλωση ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει επίσης:
“Η μαχητικότητα του για την προάσπιση των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού είναι ευρέως αναγνωρισμένη τόσο από τον Ελληνισμό, ευρύτερα, αλλά και από τις ΗΠΑ, όπου έδινε τον αγώνα του για την ελευθερία της Κύπρου από το 1954.
Σε αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Πολιτεία τίμησε επάξια τον Ευγένιο Ρωσσίδη με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς το 2016.
Η αγωνιστικότητα του ευπατρίδη Ευγένιου Ρωσσίδη στους σκοπούς και τα ιδανικά της ελευθερίας και της διεθνούς νομιμότητας αποτελούν καθοδηγητικό φάρο για όσους αγωνίζονται για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το φωτεινό παράδειγμα του θα συνεχίσει να εμπνέει τον αγώνα της Κύπρου μέχρι την πλήρη δικαίωση.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά εκφράζω στους οικείους του, στο Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο και στον ευρύτερο απόδημο Ελληνισμό, βαθιά συλλυπητήρια”.

*Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτηση στο tw έγραψε:

Share this post