Αναστασιάδης: «Δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας.»

Αναστασιάδης: «Δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας.»

*Ν. Χριστοδουλίδης : Υπάρχει “ξεκάθαρος σχεδιασμός” για τον επαναπατρισμό

*Κ. Πετρίδης : Οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας «δεν είναι απεριόριστες».

*Κ. Ιωάννου: Δέσμευση ποσοτήτων χλωροκίνης για 240 χιλιάδες άτομα

*Ζ. Αιμιλιανίδου: Τετράμηνη περίοδος στήριξης μετά τις 12 Ιουνίου σε επιχειρήσεις

*Τριάντα δύο νέα κρούσματα σήμερα

Νέο διάγγελμα απηύθυνε  απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης για τις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων.
Σε μια αποστροφή του διαγγέλματος ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Παραφράζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που σοφά ανέφερε πως ¨δεν κινδυνεύει η πίστη, αλλά οι πιστοί¨, θα έλεγα πως σήμερα δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας. Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να υποκύψουμε στις δυσκολίες που χωρίς αμφιβολία τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει».

Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι το τέλος Απριλίου και « είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα, το τονίζω».

Επίσης , στο διάγγελμα ανακοίνωσε ότι στην συνεδρίαση  του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκαν , μεταξύ άλλων και τα εξής:

* Όσον αφορά τον επαναπατρισμό των συμπολιτών μας, πέραν των ήδη υφιστάμενων κατηγοριών για τις οποίες ήδη έχει δρομολογηθεί η επιστροφή τους στην Κύπρο, αποφασίσθηκε σήμερα η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:
* Όσων διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.
* Μόνιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού.
* Πολιτών που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως:
● Παροχή φροντίδας σε πρόσωπα που λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά την έκδοση των Διαταγμάτων, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν
● Είναι λήπτες ή δότες οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, και
● Είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
*Θα επιτρέπεται ακόμη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, όμως, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο  κ. Αναστασιάδης για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφασίσθηκαν:
(i) Η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί στην Πάφο.
(ii) Διεξαγωγή τις επόμενες των ημερών 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα, τα οποία με βάση τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς.
(iii) Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσοι, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.
Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα – είναι η δεύτερη δέσμη – αποφασίσθηκε , δήλωσε, η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020.
Επιπρόσθετα, για περίοδο τεσσάρων μηνών, μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων στη βάσει σχετικών κριτηρίων όπως με λεπτομέρεια θα αναπτύξει ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στο διάγγελμα ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών , Οικονομικών , Υγείας και Εργασίας, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις που έστειλαν δημοσιογράφοι, μέσω WahatsApp.

Νέα μέτρα

Νέα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, στήριξη της οικονομίας, των ευάλωτων ομάδων και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Gepostet von Κυπριακή Κυβέρνηση – Cyprus Government am Mittwoch, 8. April 2020

 

Νέα σειρά μέτρων που σήμερα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.Αυτή την ώρα απαιτείται να φανούμε για άλλη μια φορά δυνατοί προκειμένου να προστατεύσουμε την οικογένεια, τους αγαπημένους μας, τον εαυτό μας.

Gepostet von Κυπριακή Κυβέρνηση – Cyprus Government am Mittwoch, 8. April 2020

*Στη συνέχεια οι απαντήσεις, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ,  των υπουργών στις ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ο υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για ανταπόκριση στα αιτήματα επαναπατρισμού των πολιτών που ανήκουν στις νέες κατηγορίες που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν πτήσεις το επόμενο διάστημα.
«Υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός για επαναπατρισμό του συνόλου των συμπατριωτών μας που επιθυμούν», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης σε εισαγωγική του παρέμβαση. Επισήμανε ότι «οι ανακοινώσεις, όπως πράξαμε και μέχρι σήμερα, θα γίνονται στη βάση των δεδομένων και της επικρατούσας κατάστασης πραγμάτων και φυσικά τις συστάσεις των ειδικών». «Ευχή και προσδοκία μας είναι να υπάρχουν τέτοιες θετικές εξελίξεις που να μην χρειαστεί η εφαρμογή του σχεδιασμού που υπάρχει», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις 4 νέες κατηγορίες ατόμων που θα δύνανται να επαναπατριστούν στην Κύπρο διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στα αιτήματα αυτής της νέας κατηγορίας». Ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχουν μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα στοιχεία στην πλατφόρμα που λειτουργεί το Υπουργείο Εξωτερικών 16.668 συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό οι οποίοι βρίσκονται σε πέραν των 120 χωρών.

 


Απαντώντας από την πλευρά του σε ερώτηση με βάση τις υφιστάμενες δομές και δυνατότητες πόσους φοιτητές μπορεί να υποδεχθεί η Κύπρος ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν υπολογίζουμε τον αριθμό που μπορούμε να υποδεχθούμε, όπως η διαθεσιμότητα σε καταλύματα και ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής τους». Ο έλεγχος, διευκρίνισε, δεν είναι μόνο ως προς το αν θα φύγει κάποιος από την καραντίνα ή όχι.
Επανέλαβε ότι μέχρι πρόσφατα το κράτος είχε θέσει 1.400 άτομα σε καραντίνα, σημειώνοντας ότι «αυτό ήταν ένα τεράστιο έργο διότι πολλοί εξ αυτών είχαν καθημερινές ανάγκες, φαρμακευτική αγωγή και ούτω καθεξής». Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, είναι η δυνατότητα διενέργειας τεστ για τον κορωνοϊό, υπενθυμίζοντας ότι όλοι όσοι θα έρχονται θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού. Οι δυνατότητες είναι περίπου 1.000 ανά δεκαπενθήμερο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι «αυτό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα με στόχο να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πολλούς περισσότερους».
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις δύο κατηγορίες που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες των φοιτητών για τους οποίους αναμένεται να αρχίσει η ενημέρωση απ’ ευθείας από το Ιατροσυμβούλιο σήμερα για τα αποτελέσματα, όπως επίσης και την κατηγορία που αφορά όλους αυτούς που διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες και βρίσκονται ήδη στο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα που θα τους επιτρέψει να αρχίσουν το πανεπιστήμιο ή στο πρώτο έτος σπουδών, «μπορούμε να πούμε ότι η προετοιμασία είναι έτοιμη και ευελπιστούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε αφίξεις από αυτές τις δύο κατηγορίες».
Σε ερώτηση για την καθυστέρηση του ιατροσυμβουλίου και γιατί δεν ξεκίνησε ο επαναπατρισμός προκειμένου να μην υπάρξει κενό ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι ο επαναπατρισμός ξεκίνησε εδώ και μέρες.
Ανέφερε ότι «θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση αύριο το πρωί ότι θα υπάρξει πτήση από την Γερμανία και από τη Θεσσαλονίκη που θα φέρει συμπατριώτες μας οι εμπίπτουν στις κατηγορίες τις οποίες ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι πτήση θα υπάρξει και κατά το Σαββατοκύριακο από την Βρετανία που θα μεταφέρει συμπατριώτες μας που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες μας και θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, από τη Νέα Ζηλανδία, από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τη Δανία και τη Σαουδική Αραβία
«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσει αμέσως ο επαναπατρισμός», επανέλαβε. Υπάρχει, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ξεκάθαρος σχεδιασμός που υλοποιείται στη βάση των αποφάσεων που λαμβάνονται».

 

Ο ΥΠΟΙΚ

Έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να εγκρίνουν το σχέδιο εγγυήσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί η ρευστότητα των τραπεζών για στήριξη των επιχειρηματιών και αυτεργοδοτουμένων που πλήγηκαν από τον κορωνοϊό με φθηνά δάνεια απεύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας «δεν είναι απεριόριστες».
Η Κύπρος δεν πρέπει πολεμήσει αυτό τον πόλεμο χωρίς αυτό το όπλο, τόνισε ο κ. Πετρίδης σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο για ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Επεσήμανε παράλληλα ότι ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ στοχεύει στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο. Λέγοντας πως οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν αποσκοπούν στο να σώζουν ζωές, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ωστόσο πως αυτοί «ανατρέπουν τους οικονομικούς σχεδιασμούς και έχουν σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις».
«Σε αυτό τον πόλεμο, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα όπλα τα οποία έχουμε», τόνισε, προσθέτοντας πως η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που εξήγγειλε «ένα από τα πιο τολμηρά δημοσιονομικό πακέτα μέτρων», που στόχευε στην στήριξη τόσο των εισοδημάτων των εργαζομένων όσο και έμμεσα στην στήριξη των επιχειρήσεων για να μην χρεοκοπήσουν αλλά να έχουν καλυμμένο ένα μεγάλο μέρος του μισθολογίου τους από το κράτος. Προειδοποίησε εξάλλου πως στην τρέχουσα περίοδο οι δημοσιονομικές επιπτώσεις δεν προέρχονται μόνο από την αύξηση των δαπανών, λόγω των πακέτων στήριξης που θα ανανεωθούν και για δεύτερο και για τρίτο μήνα, όπως είπε, αλλά η δημοσιονομική επίπτωση σε πολύ μεγάλο βαθμό έρχεται και από τα μειωμένα έσοδα. Γι’ αυτό, εξήγησε η Κύπρος χθες πέτυχε την έκδοση ομολόγων σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες με σχετικά ευνοϊκά επιτόκια, ενισχύοντας τα ρευστά διαθέσιμα για να συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης.

«Όμως δεν είναι χωρίς όριο οι δημοσιονομικές μας αντοχές», προειδοποίησε ο κ. Πετρίδης, υπενθυμίζοντας ότι στην ΕΕ χρησιμοποιούνται αρκετά εργαλεία, δημοσιονομικής φύσης και το άλλο είναι η ένεση ρευστότητας στην αγορά μέσω της χρήσης της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι λανθασμένα χαρακτηρίζονται οι εγγυήσεις ως στήριξη στις τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι το προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ αναφέρεται κάνει σαφή λόγο για στήριξη στις επιχειρήσεις. «Δεν θα δώσουμε σεντ στις τράπεζες, χρησιμοποιούμε τη ρευστότητα των τραπεζών με ένα καθορισμένο, πολύ ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 0.75% με 1,5% κάτι που δεν θα έκανε μόνος του ο τραπεζικός τομέας εάν δεν γινόταν αυτό το πρόγραμμα», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος είπε, είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις.
Λέγοντας ότι ο διαμοιρασμός του ρίσκου είναι 70% για το κράτος και 30% για τις τράπεζες, ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε πως με αυτό σχέδιο και οι τράπεζες να αναλάβουν ρίσκο, το οποίο είναι «συγκεκριμένο και όχι θεωρητικό». Σημείωσε δε πως σε περίπτωση που ένας μικροεπιχειρηματίας που πάρει ένα δάνειο και δεν μπορέσει να το αποπληρώσει τότε και το κράτος και οι τράπεζες θα έλθουν αρωγοί. Επιχειρηματολογώντας υπέρ του σχεδίου εγγυήσεων, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως 22 χώρες έχουν υλοποιήσει σχέδια εγγυήσεων για παροχή δανείων στις επιχειρήσεις. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε μία χώρα που πάμε χωρίς αυτό το όπλο σε αυτό τον μεγάλο πόλεμο», υπογράμμισε. «Άρα«, τόνισε, «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να έχουμε και αυτό το όπλο και κάνω έκκληση στον πολιτικό κόσμο να δώσουμε αυτό το εργαλείο και στους δικούς μας επιχειρηματίες στους δικούς μας αυτοεργοδοτούμενους για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε όσο καλύτερα μπορούμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».
Σχεδιασμός για oικονομική επανεκκίνηση μετά τον Σεπτέμβριο
Σε ερώτηση αν υπάρχει πλάνο Β για την περίπτωση επανεμφάνισης της επιδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Περτίδης επανέλαβε πως η διάρκεια της κρίσης είναι συνυφασμένη με την διάρκεια της πανδημίας και τα ιατρικά και επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά εξελίσσονται. «Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι απότοκο ων περιορισμών», είπε ζητώντας την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που θα επιτρέψει την εφαρμογή μιας πολιτικής άρσης των περιορισμών. Παράλληλα ο κ. Πετρίδης είπε ότι το ΥΠΟΙΚ καταρτίζει ένα νέο μεσοπρόθεσμο που βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος αφορά ο επανακαθορισμός του χρηματοδοτικού προγράμματος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όπως την εξασφάλιση ρευστότητας προκειμένου το κράτος να προχωρήσει στην παραχώρηση στήριξης αυτή την περίοδο. Όπως ανέφερε, ο δεύτερος πυλώνας αφορά στον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών με μία σειρά μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και ο τρίτος αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας, με όση αβεβαιότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή.
«Αυτό το πλάνο, που καταρτίζουμε αυτή την στιγμή και αφορά την ανάκαμψη, βασίζεται σε κάποιες υποθέσεις που αφορούν την περίοδο μετά το Σεπτέμβριο, για το πώς καλύτερα θα μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε την οικονομική μας πολιτική, ούτως ώστε να ανακάμψουμε καλύτερα», είπε, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλάνο λαμβάνονται υπόψη και κάποιες πολιτικές που καλύπτουν και ενδεχόμενη επαναφορά κρουσμάτων στην οικονομία. Ο κ. Πετρίδης τόνισε εκ νέου πως οι σχεδιασμοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. «Κάνομε τους καλύτερους σχεδιασμούς και βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμους τους οποίους μπορούμε να κάνουμε, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν στο εύρος της οικονομίας», κατέληξε.

Υπουργός Υγείας

Η Κύπρος έχει ήδη δεσμεύσει ποσότητες χλωροκίνης που επαρκούν για 240 χιλιάδες άτομα στη χώρα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια του φαρμάκου για τον πληθυσμό της Κύπρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο για ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πρόσθεση της κυβέρνησης, παρά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου για χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο του έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 9 εκατομμυρίων μασκών, με κόστος 3 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναμένονται εντός της εβδομάδας.
Σε σχέση με τη χθεσινή παραλαβή 5 τόνων χλωροκίνης από την για τις ανάγκες Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Ιωάννου είπε πως εδώ και δέκα μέρες έχει εγκριθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν εγκρίνει το θεραπευτικό πρωτόκολλο και μέρος του πρωτοκόλλου είναι και το συγκεκριμένο σκεύασμα. Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα του φαρμάκου στην Κύπρο, ανέφερε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί ποσότητες, οι οποίες επαρκούν για 240 χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο, για να σημειώσει ότι η εισαγωγή που έγινε χθες σε συνεργασία με το Ισραήλ είναι για να καλύψει τις ανάγκες του Ισραήλ και πιθανόν μελλοντικές ανάγκες, που μπορεί να προκύψουν στην Κύπρο.
Η Κύπρος προχωρεί με την εφαρμογή του μέτρου για χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού
Σε ερώτηση αναφορικά στην έλλειψη μασκών από νοσηλευτήρια και φαρμακεία και αν υπάρχει τρόπος να μεριμνήσει η κυβέρνηση να κατασκευαστούν μάσκες στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι συγκεκριμένες μάσκες έχουν κάποιες προδιαγραφές και βάση αυτών των προδιαγραφών δεν κατέστη δυνατή η κατασκευή τους στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι οι εντολές του ΠΟΥ αυτή τη στιγμή είναι πως δεν είναι αναγκαία η χορήγηση μασκών σε όλον τον πληθυσμό, για να σημειώσει ότι δύο χώρες στην ΕΕ έχουν προχωρήσει σε υιοθέτηση της πρότασης όπως όλος ο πληθυσμός φοράει μάσκες.
«Επειδή υπάρχει και μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση από την περασμένη Δευτέρα έχω δώσει οδηγίες στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών όπως προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 9 εκατομμυρίων μασκών, με ένα κόστος 3 εκατομμύρια ευρώ και αναμένω τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού, που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας», είπε. Επιπλέον, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι πάρα τις οδηγίες του ΠΟΥ και η Κύπρος προληπτικά να προχωρήσει στην εφαρμογή και αυτού του μέτρου.
Επάρκεια και σε εξοπλισμό, αρκετός για τους επόμενους 6 με 7 μήνες
Συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρχε και υπάρχει επάρκεια ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσηλευτήρια», σημειώνοντας ότι «ήταν παγκόσμια έλλειψη τα συγκεκριμένα αναλώσιμα και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που έχει ανοίξει και η αγορά της Κίνας έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα να εξασφαλίσουμε ποσότητες». «Ήδη», είπε, «το πρώτο φορτίο έχει έρθει την προηγούμενη εβδομάδα, το επόμενο αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή και έχουμε αγοράσει εξοπλισμό αξίας 15 εκατομμυρίων, ο οποίος είναι αρκετός για τους επόμενους 6 με 7 μήνες».


Ερωτηθείς αν τυγχάνει επεξεργασίας από την Κυβέρνηση σχέδιο εξόδου από την κρίση και χαλάρωση μέτρων όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «οι σκέψεις και το πλάνο υπάρχουν και το επεξεργαζόμαστε, απλώς μόλις σήμερα έχουμε ανακοινώσει την επέκταση των μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου», ωστόσο, πρόσθεσε «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τις ενέργειες μας». Είπε πως «θα υπάρξει μια σταδιακή επάνοδος και αυτό επεξεργάζονται και άλλες χώρες», συμπληρώνοντας ότι «προς το παρόν τρεις χώρες στην ΕΕ έχουν προχωρήσει σε ανακοίνωση χαλάρωσης των μέτρων, που έχουν πάρει από την ερχόμενη εβδομάδα». «Αλλά στα πλάνα μας, βεβαίως, έχουμε προγραμματίσει πως θα γίνει η σταδιακή επάνοδος μας στην καθημερινότητα. Σήμερα συζητήθηκε και στην Κομισιόν, διότι η ανάγκη είναι όπως όλες οι χώρες συνεργαστούν και ταυτόχρονα προχωρήσουν σε κάποια χαλάρωση και όχι κάθε χώρα να προχωρεί σε διαφοροποίηση, διότι αντιλαμβάνεστε ότι ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, άρα αν κάποια χώρα προβεί σε ενέργειες και όλες οι άλλες είναι σε διαφορετικό πλάνο, τότε υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε πίσω σε έξαρση των κρουσμάτων», τόνισε.
1.000 φοιτητές ανά 15νθημερο
Απαντώντας σε ερώτηση πόσους φοιτητές μπορεί να υποδεχθεί η Κύπρος, με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες, ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν υπολογίζουμε τον αριθμό που μπορούμε να υποδεχθούμε». Όπως είπε «το ένα είναι η διαθεσιμότητα σε καταλύματα και ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής τους», σημειώνοντας ότι «μέχρι πρόσφατα είχαμε 1.400 σε καραντίνα και αυτό ήταν ένα τεράστιο έργο, διότι πολλοί εξ αυτών είχαν καθημερινές ανάγκες, όπως φαρμακευτική αγωγή κλπ».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η δυνατότητα διενέργειας τεστ για κορωνοϊο, που όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος, με την άφιξη των φοιτητών ή των οποιωνδήποτε άλλων δικαιούνται να έρθουν πίσω την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διενεργείται τεστ κορωνοϊου». Ο Υπουργός Υγείας είπε πως «οι δυνατότητες μας μέχρι στιγμής είναι περίπου 1.000 άτομα ανά 15νθημερο», ωστόσο, σημείωσε «αυτό θα διαφοροποιείται μέρα με τη μέρα, με στόχο να εξυπηρετήσουμε πολύ περισσότερους».
Πονοκέφαλος για τις υγειονομικές υπηρεσίες οι ασυμπτωματικοί
Για τα ασυμπτωματικά άτομα, που σήμερα οι επιδημιολόγοι έκανα λόγο για «φοβερά μεγάλο κίνδυνο» και αν υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό αυτού του κινδύνου με ακόμη περισσότερες δειγματοληψίες, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι «είναι ένας πονοκέφαλος για τις υγειονομικές υπηρεσίες, διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που ασθενεί με κορωνοϊό δεν παρουσιάζει συμπτώματα».
«Το δείγμα μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι γύρω στο 13% είναι ασυμπτωματικοί. Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. που είναι πιθανώς ασυμπτωματικοί, όπως έχει αναφέρει και ο ΠτΔ σήμερα το πρωί με απόφαση του Υπουργικού, προβαίνουμε σε δύο ενέργειες η μία αφορά τη διενέργεια μιας επιδημιολογικής μελέτης με ένα τυχαίο δείγμα 800 άτομα ανά το παγκύπριο. Αυτό θα δώσει χρήσιμα εργαλεία στην επιδημιολογική μονάδα αξιολόγησης του ποσοστού του πληθυσμού, που έχει νοσήσει και αυτοί είναι οι ασυμπτωματικοί», είπε.
Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «με τη δυνατότητα πλέον διενέργειας περισσότερων εργαστηριακών εξετάσεων που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γύρω στις 14 χιλιάδες και σε αναλογία πληθυσμού η Κύπρος είναι η 2ή ή 3η χώρα σε αριθμό τεστ ανά το παγκόσμιο, έχουμε αποφασίσει όπως διεξαχθούν 20 χιλιάδες εργαστηριακές εξετάσεις τις επόμενες 20 μέρες σε άτομα από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δικαιούνται να εργάζονται με βάση το διάταγμα και είναι αυτοί που έχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό».
Καταληκτικά ανέφερε ότι «με αυτή την επιπλέον ενέργεια θα δοθεί η ευκαιρία να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πιθανά ασυμπτωματικά πρόσωπα στην κοινότητα και αυτά είναι επιπλέον της διενέργειας εξετάσεων που θα εξακολουθεί να γίνεται μέσω της ιχνηλάτησης, που είναι στοχευμένη και αυτή αποδίδει τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή».

 

 

Υπουργός Εργασίας

Τετράμηνη περίοδος κρατικής στήριξης μετά τις 12 Ιουνίου 2020 δόθηκε προς τις επιχειρήσεις αν συνεχίζουν να έχουν μειωμένο κύκλο εργασιών, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου. Απαντούσε σε ερωτήσεις στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο την οποία έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας τις νέες αποφάσεις που έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σε ερώτηση μέσω Whatsapp, αν έχει διαφοροποιηθεί η πρόνοια στο νέο σχέδιο για την προϋπόθεση μη απόλυσης προσωπικού η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα σχέδια που υλοποιεί το Υπ. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν επεκταθεί μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2020».

Επιπρόσθετα, είπε, «έχει δοθεί μια τετράμηνη περίοδος μετά την 12η Ιουνίου όπου θα συνεχίσει η στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων ανάλογα με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης με κριτήρια τα οποία θα έχουν σχέση με το ποια είναι η συνεχιζόμενη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης». Εξήγησε, πχ, μια επιχείρηση, μετά τη λήξη των σχεδίων, αν συνεχίζει να μην μπορεί να ανακτήσει, πχ το 50% του κύκλου εργασιών, «αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τόσο τους εργαζομένους όσο και την επιχείρηση κατά ποσοστό 50%.»
Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε ότι «αυτό είναι σημαντικό γιατί ο όρος των μη απολύσεων ισχύει και για όλη την περίοδο, τους επτά μήνες». Με αυτόν τον τρόπο, είπε, και με τη σημερινή απόφαση του ΥΣ, υπάρχει η κρατική στήριξη για όλη την αυτήν την περίοδο έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να μην έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη συνέχιση της οικονομικής τους δραστηριότητας αλλά και οι εργαζόμενοι να μπορούν να στηρίζονται από το κράτος για όσο καιρό θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.
Σε ερώτηση με δεδομένο εάν ο κόσμος δεν επιστρέψει στις εργασίες του και δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας εξετάζεται η χαλάρωση μέτρων για εργαζομένους, λαμβανομένου ότι οι επιχειρήσεις θα τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι το ποια οικονομική δραστηριότητα και ποια επιχείρηση επανεκκινεί τις οικονομικές της δραστηριότητες είναι θέμα ειδικών των επιδημιολόγων που αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων τι μπορεί να εφαρμοστεί.
«Δεν είναι θέμα του Υπ. Εργασίας αλλά είναι θέμα το πώς τα δεδομένα θα μας επιτρέψουν τον ερχόμενο καιρό να αποφασιστούν αυτά τα θέματα», κατέληξε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, σήμερα  ανακοινώθηκαν 32 νέα κρούσματα από σύνολο 1256 εργαστηριακών διαγνώσεων με τον συνολικό αριθμό των θετικών κρουσμάτων να ανέρχεται στα 526 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Από τα νέα κρούσματα είναι και πρόσωπο από αυτά ,που η Αστυνομία οδήγησε προχθές στις Κεντρικές Φυλακές . Όλοι κρατήθηκαν σε ξεχωριστό χώρο από τους υπόλοιπους κρατούμενους, και μετά από τεστ κορονοϊού ένας από αυτούς ο οποίος ήταν ασυμπτωματικός, βρέθηκε θετικός. Ο κρατούμενος βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο από τους υπόλοιπους κρατούμενους εκτός της Κλειστής Φυλακής. Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα και γίνονται ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για άμεση μεταφορά του εκτός του Τμήματος Φυλακών, σε νοσοκομειακή μονάδα.

ΕΞΑΛΛΟΥ,ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί είχε σύσκεψη με την κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» για τον κορνοϊό.


Σε δήλωσή του ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα περνά μια δύσκολη περίοδο και ειδικά στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, η κατάσταση είναι πολύ δραματική. «Βλέποντας την κατάσταση εκεί, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την δική μας εδώ. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε», τόνισε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι τίποτε δεν τέλειωσε ακόμα, «βήμα- βήμα, με συνεργασία και αλληλεγγύη θα ξεπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο».

Share this post