Αναστασιάδης: Άσκηση της δημοσιογραφίας χωρίς παρεμβάσεις

Αναστασιάδης: Άσκηση της δημοσιογραφίας χωρίς παρεμβάσεις

Μέλημα της Κυβέρνησης είναι « οι δημοσιογράφοι να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς περιορισμό και παρεμβάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του κατά την τελετή απονομής των βραβείων στους διακριθέντες του Παγκύπριου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού και του εσωτερικού δημοσιογραφικού διαγωνισμού του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)*.
Στον Παγκύπριο Διαγωνισμό, το πρώτο και δεύτερο βραβείο συγχωνεύτηκαν σε ένα και απονεμήθηκαν εξ ημισείας στην Ελίνα Σταματίου

για το ρεπορτάζ της στον «Ρεπόρτερ», με τίτλο «Νιζάρ και Εμπίν: Παιδικές ζωές βγαλμένες απ΄ τα συντρίμμια. Η αληθινή Οδύσσεια δύο ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών που βρήκαν την Ιθάκη τους στην Κύπρο»,

και Κάτια Σάββα

για το ρεπορτάζ της στον «Πολίτη», με τίτλο «Για δεκαετίες ποντιοπιλατική η στάση της πολιτείας για επίδομα οροθετικότητας. Απόφαση του Προέδρου και μόνο».  

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Σωτήρη Παρούτη

για το ρεπορτάζ του στον «Πολίτη», με τίτλο: «Χάνεται οριστικά ακόμη και η σε βάθος χρόνου ελπίδα να ξαναγίνει δικό μου».

Για τον εσωτερικό δημοσιογραφικό διαγωνισμό, η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή απένειμε το πρώτο βραβείο εξίσου στους δημοσιογράφους Ραλλή Παπαγεωργίου

για το ρεπορτάζ της, με τίτλο «Δεν τρέφω μίσος για τους Ελληνοκύπριους, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο μοναδικός επιβιώσας της Τόχνης, Σουάτ Καφαντάρ» και Αιμιλία Χριστοφή

για το ρεπορτάζ της, με τίτλο «Μία κάλτσα, ένα πουκάμισο, μια κουρελιασμένη ζώνη, απομεινάρια εκταφών της ΔΕΑ».

Έπαινος απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Γιώργο Μιχαήλ για το ρεπορτάζ του με τίτλο «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Κύπρου».

 

 

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι μέσα από τον σεβασμό των παγιωμένων κανόνων και αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, την παρακολούθηση της όποιας εξουσίας και τον έλεγχο οποιασδήποτε αυθαιρεσίας, που θα μπορέσει ο δημοσιογράφος να προωθήσει τη δουλειά και το μέσο για το οποίο εργάζεται, αλλά και να συμβάλει στην υγιή εξέλιξη της κοινωνίας του τόπου μας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε, είναι που κινήθηκε η επιλογή της θεματολογίας των ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που τιμώνται , με αποτέλεσμα την αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς τους και την απόλυτα δικαιολογημένη απόφαση που έλαβε η κριτική επιτροπή για την επιβράβευση τους. Αναφερόμενος στο ΚΥΠΕ, είπε ότι έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια σταθερά και άξια λόγου βήματα προόδου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης στην πατρίδα μας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, Ιωσήφ Ιωσήφ, διαβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει «την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του Πρακτορείου». Το όραμα μας για το ΚΥΠΕ είναι η μετατροπή του σ’ ένα περιφερειακό κόμβο ενημέρωσης, συμπλήρωσε.

 

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς, είπε ότι στόχος τόσο του παγκύπριου όσο και του εσωτερικού είναι η ανάδειξη του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και η δημιουργία ευγενούς άμιλλας μεταξύ του δημοσιογραφικού κόσμου.
«Ζώντας σε μια εποχή, όπου ο κόσμος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τελεί αφ’ ενός υπό αποψίλωση και αφ’ ετέρου υπό απαξίωση, η πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ ενέχει ιδιαίτερη σημασία αφού αναδεικνύει τη δημοσιογραφική αριστεία και προάγει το δημοσιογραφικό έργο, με τρόπο που συμβάλλει στην ανάδειξη των αξιών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και στην καταξίωση του λειτουργήματος του δημοσιογράφου», σημείωσε ο κ. Ιωσήφ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) , Λένια Καρατζιά, η οποία συγχάρηκε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τους δημοσιογραφικούς διαγωνισμούς,  οι οποίοι , σημείωσε , αποτελούν κίνητρο για αναβάθμιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος . Επίσης , συγχάρηκε τους βραβευθέντες .
Σήμερα, σημείωσε, ο καταιγισμός των πληροφοριών, εν πολλοίς αντιφατικών και ανεξέλεγκτων, καθιστά την ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση μεγαλύτερη από ποτέ και ειδικότερα, τη σημασία του Τύπου να γίνεται τεράστια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος.
Ορθά , είπε, η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολύ καλή χρήση της δημοσιογραφικής γλώσσας και κυρίως της διερευνητικής δημοσιογραφίας, καθώς και στην πρωτοτυπία των θεμάτων.

Η αντιπρόεδρος της ΕΣΚ τόνισε και τα ακόλουθα:
“*Ο κάθε δημοσιογράφος όταν διερευνά ένα θέμα και το ετοιμάζει προς δημοσίευση, οφείλει να έχει ως βασικό γνώμονα την αποκάλυψη της αλήθειας, αυτή εξάλλου υπηρετούμε, με τρόπο όμως που να σέβεται και τον εαυτό του και τις αρχές δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και τα άτομα εκείνα στα οποία αναφέρεται ή φωτογραφίζει μέσα από το άρθρο του.
*Σκοπός του δημοσιογράφου είναι να βρίσκεται κοντά στον αναγνώστη, τόσο με τη γραφή του που πρέπει να είναι απλή και κατανοητή, όχι όμως απλοϊκή, για να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και σωστή ενημέρωση και παράλληλα δυνατότητα πρόσβασης όλων σε αυτή.

*Ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι αμερόληπτος όταν παρουσιάζει την είδηση, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, χωρίς οικονομικές εξαρτήσεις και προπαντός με διάθεση να ρίξει φως εκεί όπου κυριαρχεί το σκοτάδι, για να πραγματώνεται η βασική δημοσιογραφική και δημοκρατική αρχή της ελευθεροτυπίας“.

 

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν και τα πρώην ηγετικά στελέχη του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χατζήπαπας, Θέμις Θεμιστοκλέους, Κωστάκης Κωνσταντίνου και ο μακαριστός Ανδρέας Χριστοφίδης.

 

Κύριος ομιλητής στην τελετή της απονομής των βραβείων ήταν ο Γιώργος Ρωμαίος, δημοσιογράφος / συγγραφέας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων. Θέμα της ομιλίας του ήταν: «Η συμβολή των δημοσιογράφων στην Ιστορία».

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

-ΦΩΤΟ: Χρ. Αβραμίδης (ΓΤΠ)

Share this post