Αναστασιάδης: Από το επάγγελμα μου απέκτησα χρήματα και δεν έχω ανάγκη διεφθαρμένων πρακτικών

Αναστασιάδης: Από το επάγγελμα μου απέκτησα χρήματα και δεν έχω ανάγκη διεφθαρμένων πρακτικών

*Financial Times: «Μόσχα στη Μεσόγειο: Η Κύπρος και οι Ρώσοι της»

*Έντονη κριτική ασκεί το ΑΚΕΛ στις δηλώσεις του προέδρου

Μεγάλη δημοσιότητα δίνει το euronews.gr σε εκτενές δημοσίευμα  για την παρουσία Ρώσων στην Κύπρο και για τις διμερείς σχέσεις, που φιλοξενούν οι Financial Times με τίτλο «Μόσχα στη Μεσόγειο: Η Κύπρος και οι Ρώσοι της».

Ο συντάκτης αναφέρει ότι η εισροή χρήματος και ανθρώπων από τη Ρωσία έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε πηγή δυτικών ανησυχιών για τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, τόσο πραγματικές όσο και στη σφαίρα της φαντασίας.

Σχολιάζει επίσης ότι οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου αναδεικνύουν τις όλο και πιο βαθιές εντάσεις εντός της ΕΕ για το ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του Κρεμλίνου υπό τον Πούτιν.
Ως εκ τούτου, η Κύπρος περιγράφεται στο δημοσίευμα ως ένας «μικρόκοσμος των πολλαπλών πονοκεφάλων που πλήττουν το ευρωπαϊκό μπλοκ».
Γίνεται ενδεικτικά αναφορά στις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η χορήγηση υπό οικονομικούς όρους της κυπριακής υπηκοότητας σε πλούσιους αλλοδαπούς, στη συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής του βορείου τμήματος του νησιού και στην αυξανόμενη επιβολή του Ερντογάν στα κατεχόμενα.
Το δημοσίευμα παραθέτει ορισμένα στοιχεία για την οικονομική παρουσία των Ρώσων στην Κύπρο, ιδιαίτερα στη Λεμεσό. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι τα δάνεια ρωσικών τραπεζών σε ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο ανέρχονταν μεταξύ 30-40 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s.
Αναλυτική αναφορά γίνεται στη συνέχεια στο πρόγραμμα «χρυσών διαβατηρίων» και την αμφισβήτηση των κριτηρίων και των ελέγχων με τα οποία δίνεται από τη Δημοκρατία η υπηκοότητα σε ξένους πολίτες, με ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση του Μαλαισιανού επιχειρηματία Τζο Λόου.


Μιλώντας στην εφημερίδα ο πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ότι οι δεσμοί με τη Ρωσία έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο μίας «πολυεπίπεδης» εξωτερικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της απειλής από την Άγκυρα.
Σε ερώτηση,αν θα στήριζε ένα αίτημα από τον Πρόεδρο Πούτιν για άσκηση βέτο κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «οικογένειά μας είναι η ΕΕ», προσθέτοντας ότι υποστηρίζει το επιχείρημα από χώρες όπως η Γαλλία υπέρ του μεγαλύτερου διαλόγου με το Κρεμλίνο.


Ο κ. Αναστασιάδης απορρίπτει, εξάλλου, τις αιτιάσεις του δημοσιογράφου των FT περί αρνητικής έκθεσης από την επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο. Σημειώνει ότι η σχετική έκθεση του Δεκεμβρίου αναφερόταν σε πρόοδο σε όλους τους τομείς, αν και παραδέχεται ότι απομένουν ακόμα βήματα να γίνουν.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτάται επίσης για την πρώην νομική του εταιρεία και τη διεκπεραίωση αιτήσεων για απόκτηση «χρυσού» διαβατηρίου. Απαντά ότι παραχώρησε τις μετοχές του όταν ανέλαβε την προεδρία, αρνούμενος οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος και προσθέτοντας ότι μόνο 42 επιτυχημένες σχετικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί από το πρώην νομικό του γραφείο.

Δηλώνει ότι ευχαρίστως θα έβλεπε αυτές τις περιπτώσεις να διερευνώνται για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπήρξε «προνομιακή μεταχείριση» των συγκεκριμένων πελατών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει, τέλος, την αντίθεσή του στη διαφθορά και λέει ότι η επαγγελματική του σταδιοδρομία του επέτρεψε να αποκτήσει αρκετά χρήματα ώστε να μην έχει ανάγκη διεφθαρμένων πρακτικών.
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης δήλωση του Βρετανού επενδυτή Μπιλ Μπράουντερ, γνωστού επικριτή της Μόσχας και της ρωσικής παρουσίας στην Κύπρο, ο οποίος σχολιάζει ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι ακόμα «ένα χάλι» ως προς τις συναλλαγές με τη Ρωσία, με πολλούς να επωφελούνται οικονομικά.

Απάντηση στην δήλωση Αναστασιάδη έδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

 


 Για  αναφορά Αναστασιάδη ότι, “Έχω βγάλει αρκετά χρήματα για να μην χρειάζομαι «λάδωμα»”, για την οποία λόγος γίνεται σε δημοσίευμα της Financial Times ο κ. Κυπριανού σχολίασε στο  twitter 
“«Έχω τόσα όσα χρειάζεται για να είμαι έντιμος» λέει ο Πρόεδρος. Δεν είναι έτσι Πρόεδρε. Δεν πάει αναλόγως με το πόσα έχουμε. Αλλά με το ποιοι θέλουμε να είμαστε. Να ενισχυθεί ο έλεγχος και η διαφάνεια για όλα τα δημόσια πρόσωπα. #Cyprus”

Εξάλλου , ο εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ , Στέφανος Στεφάνου , σε γραπτή δήλωση αναφέρει:

“Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας -και μάλιστα σε διεθνές ΜΜΕ- ότι έχει κερδίσει πολλά ως δικηγόρος, έχει αποταμιεύσεις και δεν έχει ανάγκη τη διαφθορά, είναι επιεικώς άστοχη και λανθασμένη.

Ο πλούτος δεν αποτελεί τεκμήριο εντιμότητας, ούτε και η διαφθορά κατοικοεδρεύει στους απλούς ανθρώπους, τούς οποίους η δήλωση του Προέδρου προσβάλλει.
Η εντιμότητα έχει ανάγκη από διαφάνεια και ουσιαστικό έλεγχο, στον οποίο πρώτιστα πρέπει να υπόκεινται όλοι όσοι κατέχουν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα”.

Ο κ. Στεφάνου στην δήλωση του σημειώνει:  ” Η δήλωση του Προέδρου είναι έκφραση της συνολικής στάσης της κυβέρνησης έναντι της διαφθοράς. Η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς και δεν κάνει τίποτα για την αντιμετώπισή της. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι επί ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το πρόβλημα της διαφθοράς έχει εκτραχυνθεί.
Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση με την απάθεια και την απραξία της αφήνει τη χώρα να διασύρεται διεθνώς ως χώρα- πλυντήριο μαύρου χρήματος και διαφθοράς.
Τόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της απάθειας και της απραξίας της κυβέρνησης που ακόμα και τα στοιχειώδη δεν έχει κάνει, όπως αποκάλυψαν οι πολύ πρόσφατες καταγγελίες της Κομισιόν ότι η Κύπρος δεν έχει εκπληρώσει υποχρεώσεις που απορρέουν από ευρωπαϊκές οδηγίες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”.

Share this post