Αναστασιάδης: «Απέρριψα λύση δύο κρατών»

Αναστασιάδης: «Απέρριψα λύση δύο κρατών»

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης   διέψευσε  δήλωση του  Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι στην άτυπη συνάντηση τους  δεν απέκλεισε κατηγορηματικά τη λύση δυο κρατών. «Όχι μόνο την απέρριψα, αλλά ανέφερα επίσης πως κανείς σε διεθνές επίπεδο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση», τονίζει ο Ν. Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση.

«Συνεπώς, τα όσα δηλώνει ο κ. Τατάρ, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργούν και υποψίες για τα κίνητρα του ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ και θέτουν εν αμφιβόλω την ειλικρίνεια που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας για το καλό της Κύπρου», σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης.  

Επίσης,  αναφέρει « καθ` όλη τη διάρκεια της συνάντησής  με τον κ. Τατάρ η θέση μου ήταν ξεκάθαρη πως η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι αποκλειστικά και μόνο στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «αναληθή τα όσα ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, απαντώντας σε ερώτηση αγγλόφωνου τουρκικού καναλιού, ότι τάχα δεν του απέκλεισα κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών, όταν την ήγειρε κατά την πρώτη μας συνάντηση, και ότι ανέμενα ουσιαστικά την τοποθέτηση του αυτή λόγω των δηλώσεων και θέσεων του» τόσο κατά το παρελθόν,  όσο και κατά την προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα”. 

 Ο Ν.  Αναστασιάδης, για ύστατη, όπως σημειώνει, φορά καλεί την Τουρκία και τον κ. Τατάρ «να αντιληφθούν ότι μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα επιτευχθεί με διαστρεβλώσεις, αλλά με γνήσια πολιτική βούληση προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες, του πλαισίου του ΓΓ, του διεθνούς δικαίου, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Share this post