Αναστασιάδης: Απαγόρευση στις άσκοπες μετακινήσεις

Αναστασιάδης: Απαγόρευση στις άσκοπες μετακινήσεις

*Επίσης απαγορεύεται η  προσέλευση σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.

*Αυξήθηκαν κατά 21 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και έφθασαν τα 116

Τις αυστηρές απαγορεύσεις, που εφαρμόζει από χθες το πρωί η ελληνική κυβέρνηση, υιοθέτησε για προφύλαξη από την πανδημία του κορονοϊού και η κυπριακή.
Απόψε το   διάγγελμα του προέδρου Αναστασιάδη ήταν στο ίδιο «μήκος κύματος» με το προχθεσινό του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε την απαγόρευση  των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών . Όπως δήλωσε δικαίωμα μετακίνησης θα υπάρχει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με την επίδειξη της πολιτικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου, καθώς και με την εξασφάλιση πρόσθετου αποδεικτικού στοιχείου, με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται σήμερα. Η Πολιτεία, κατέστησε σαφές, θα είναι αμείλικτη απέναντι στους παραβάτες, στους οποίους θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η ανθρωπότητα απειλείται από έναν αόρατο εχθρό, αλλά όσο αόρατος είναι ο εχθρός, άλλο τόσο ορατός είναι ο κίνδυνος, αν αγνοήσουμε τα μέτρα». Είμαστε, επεσήμανε, «σε έναν πόλεμο που κερδίζεται μόνο, αν παραμείνουμε στα καταφύγια». Σημείωσε ότι, παρά τα μέτρα και τις θυσίες, παρατηρούνται συμπεριφορές απειθαρχίας και έλλειψης αυτοσεβασμού και αλληλεγγύης, συμπεριφορές που θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο.
Μεταξύ των νέων μέτρων, που ανακοίνωσε ο κ. Αναστασιάδης, είναι:
*Από τις 6 μετά μεσημβρία της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου κλείνουν και οι ακόλουθοι χώροι: Πάρκα, Παιδότοποι, Ανοιχτοί χώροι αθλήσεως.

*Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες.

* Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνονται σε σχετικό Διάταγμα που θα εκδοθεί από τον Υπουργό Υγείας.
* Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και η πλανοδιοπώληση.
* Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια, πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
* Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.

Σήμερα  τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο ανήλθαν στα 116.
Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκαν 21 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. Πρόκειται για:
– Δώδεκα άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών.
– Τρία άτομα, που συνδέονται με το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.


– Έξι άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, εκδήλωσαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές.

Στα κατεχόμενα  ακόμη ένας άτομο, με την «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ», βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, όπως δήλωσε ο «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 39, εκ των οποίων 31 είναι Γερμανοί και 8 Τουρκοκύπριοι.
Η «αστυνομία» προχώρησε στη σύλληψη 18 ατόμων καθώς παραβίασαν τους κανόνες για μερική απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι 18 δεν είχαν κάποια έγκυρη αιτιολογία.

Θα τα καταφέρουμε.

Γνωρίζω ότι τούτες τις μέρες ζούμε, όπως και όλη η ανθρωπότητα, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες δοκιμασίας. Γνωρίζω επίσης πως η έγνοια όλων είναι πως αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε μια χωρίς προηγούμενο παγκόσμια απειλή κατά της υγείας ή/και της ζωής των συνανθρώπων μας. Τούτες τις μέρες ακούμε πως η ανθρωπότητα απειλείται από έναν αόρατο εχθρό. Και τούτο είναι αληθές. Εκείνο όμως που είναι αληθέστερο, είναι πως όσο αόρατος είναι ο εχθρός άλλο τόσο ορατός είναι ο κίνδυνος και οι συνέπειες αν αγνοήσουμε αυτό που τουλάχιστον γνωρίζουμε. Είναι ένας πόλεμος που δεν επιστρατεύει τα παιδιά μας για να δώσουν ή να πάρουν ζωές με τα όπλα. Είναι ένας πόλεμος που κερδίζεται μόνο αν μείνουμε στα καταφύγια.

Gepostet von Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) am Montag, 23. März 2020

Share this post