Αναστασιάδης: Αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες για τα οδοφράγματα

Αναστασιάδης: Αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες για τα οδοφράγματα

Συνελήφθη 55χρονος για την επίθεση σε στρατιώτη

 Σε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία ο Ακιντζί ζήτησε από Αναστασιάδη  το άνοιγμα των οδοφραγμάτων 

Δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις από το κλείσιμο οδοφραγμάτων λόγω του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού».
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου γηπέδου της Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “για να ληφθούν οι αποφάσεις υπήρξε σοβαρότατος προβληματισμός”.

Μελετήσαμε ακόμα και την πολιτική παρερμηνεία, είπε και υπέδειξε ότι “δεν υπήρχε επιλογή για αποτελεσματικότερο έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση του πληθυσμού στην κατεχόμενη περιοχή”.

” Υπάρχουν πέραν των τριών χιλιάδων Ιρανών φοιτητών και είναι καλά γνωστό ότι το Ιράν είναι μια από τις πλέον επηρεασθείσες περιοχές. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών, είναι και ο αριθμός των συγγενών. Και δεν είναι μόνο οι Ιρανοί”, συμπλήρωσε.

Γι αυτό και προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος, συνέχισε, κρίθηκε ότι προσωρινά θα ήταν σημαντικό να ελέγξουμε καλύτερα τους εισερχόμενους αλλά και εξερχόμενους.

Σημείωσε δε πως “δεν είναι μόνο μέτρο, όπως εξήγησα και στον κ. Ακιντζί, για προστασία των Ελληνοκυπρίων αλλά και της τ/κ κοινότητας την ίδια ώρα, από τους διερχόμενους στα οδοφράγματα και τους επισκεπτόμενους την κατεχόμενη γη μας”.

Σε ερώτηση για τη συνομιλία που είχε με τον Τ/κ ηγέτη, και κατά πόσο ενέκρινε την απόφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “δεν είναι θέμα αν αποδέχθηκε ή όχι. Ήταν μια φιλική κουβέντα οπωσδήποτε”.

” Είπε καλύτερα να μην λαμβάνονταν τα μέτρα ή ότι ο έλεγχος έπρεπε να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα. Είπα όμως αυτό το οποίο διαπιστώνουμε και αναφέρθηκα σε γεγονότα τα οποία δεν αμφισβήτησε, για τις πληθυσμιακές μετακινήσεις εννοώ”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο για αποτελεσματικότερο έλεγχο και υπογράμμισε πως “δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού”.

Όσον αφορά στις αφίξεις μεταναστών που ενδεχομένως να φτάνουν και μέσω κατεχομένων, ο ΠτΔ είπε πως η Κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά μέτρα, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι “η γραμμή αντιπαράθεσης είναι 180 τόσα χιλιόμετρα” και πως “η δια θαλάσσης ελεύσεις είναι κάτι που και εξ υποχρεώσεως θα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια”.

Κάνουμε, πρόσθεσε, ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποτρέψουμε μεγάλες ροές οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ σε αιτητές πολιτικού ασύλου, σε σχέση με τον πληθυσμό της.

“Καμία των υπολοίπων χωρών, παρά τις χιλιάδες που δέχονται των μεταναστών ή προσφύγων, δεν ξεπερνά το 1%. Στην Κύπρο έχουμε 3,5% σε σχέση με τον πληθυσμό μας, αιτητές πολιτικού ασύλου”, ανέφερε και δήλωσε πως, σε συνεννόηση με την ΕΕ, θα ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία θα επισπεύσουν την εξέταση των αιτήσεων των όσων αιτούνται πολιτικό άσυλο.

Στο πλαίσιο διερεύνησης του χθεσινού  επεισοδίου στην περιοχή Λήδρας και την επίθεση σε Εθνοφρουρό, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός προσώπου, ηλικίας 55 ετών.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για την άμεση εξέλιξη στην υπό διερεύνηση υπόθεση, που έφερε τη σύλληψη του φερόμενου δράστη, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Περαιτέρω, ευχαριστίες εκφράζονται προς όλους τους πολίτες και τους λειτουργούς των ΜΜΕ, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν ή και συνέδραμαν στο όλο έργο της Αστυνομίας, ως προς τον εντοπισμό και στη σύλληψη του ύποπτου προσώπου.

Το επεισόδιο έγινε  κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων.

Η επίθεση στον στρατιώτη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και των κομμάτων.

Να σημειωθεί ότι ομάδα διαδηλωτών έσπασε τα κιγκλιδώματα που τοποθέτησε η Αστυνομία για το κλείσιμο του οδοφράγματος και πέρασε στην Νεκρή Ζώνη για να συνενωθεί με τους Τουρκοκύπριους.

Ο Ακιντζί

Και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Ν. Αναστασιάδη είχε , μετά από πρωτοβουλία του ο Μ.

Ακιντζί. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε στον  Νίκο Αναστασιάδη ότι η κατάσταση στα οδοφράγματα είναι χαοτική και ότι η όλη κατάσταση επιφυλάσσει αρνητικό αντίκτυπο για τις δικοινοτικές σχέσεις.
Ο κ. Ακιντζί ζήτησε την αναθεώρηση της απόφασης για τα οδοφράγματα. Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε το μέτρο του ελέγχου ταυτοτήτων κατά την μετάβαση από Άγιο Δομέτιο

 

Share this post