Ανάσταση και πάλι στην Πόλη!

Ανάσταση και πάλι στην Πόλη!

Του Συμεών Σολταρίδη*
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Μετά από τα χρόνια της πανδημίας που οι Ναοί μας στην Πόλη την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ήταν με το λιγοστό χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κωνσταντινούπολης, άρχισαν και πάλι να γεμίζουν από Ρωμιούς που ζούνε εδώ, Ρωμιούς που ήρθαν από Ελλάδα, από χιλιάδες Ελλαδίτες, λοιπούς Ορθοδόξους και κυρίως Ουκρανούς , Σέρβους και Βούλγαρους.
Ήταν εκπληκτική η παρουσία τόσων χιλιάδων πιστών που ακολουθούσαν την περιφορά του Επιταφίου, έψελναν τα εγκώμια, συμμετείχαν στην ακολουθία της Πρώτης Ανάστασης και παρακολούθησαν τον Εσπερινό της Αγάπης, όπου και στην πιο απομακρυσμένη κοινότητα ακούστηκε το Ευαγγέλιο σε αρκετές γλώσσες.
Κυριακή του Πάσχα , Εσπερινός της Αγάπης στο Φανάρι

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία δεκάδων παιδιών, οι αυτοσχέδιες χορωδίες για τα εγκώμια και η μεταφορά των στεφανιών από λουλούδια μπροστά από κάθε πομπή.
Οι περισσότερες κοινότητες διοργάνωσαν δημιουργικά εργαστήρια όπου τα παιδιά ζωγράφιζαν αυγά, έκαμναν λαμπάδες και έπαιζαν στους κήπους των εκκλησιών μεταφέροντας το μήνυμα για το μέλλον της Ομογένειας μας. Το λαμπρό μήνυμα ,ότι πραγματικά μετά την Σταύρωση έρχεται πάντοτε η Ανάσταση. Διαφορετικά δεν εξηγείται η συμμετοχή των παιδιών , καθώς και των γηγενών Ρωμιών που στράφηκαν στην Μητέρα Εκκλησία, στις κοινότητες και προσφέρουν εθελοντικά στηρίζοντας το έργο των εφοροεπιτρόπων και γενικά της Εκκλησίας.
Είναι παρήγορο, ευχάριστο, όμορφο να βλέπεις και πάλι χιλιάδες πιστούς στην Πόλη οι οποίοι στο τέλος κυρίως της Πασχαλινής Ακολουθίας να μεταφέρουν το Άγιο Φως με τις λαμπάδες τους στα σοκάκια του Τζιχανγκίρ, του Κουρτουλούς, του Φερίκιοι, των Υψωμαθείων , των Μητροπόλεων Χαλκηδόνος, Δέρκων, Πριγκηπονήσων, του Μεγάλου Ρεύματος, του Νεοχωρίου, ακόμα και του Φαναρίου, στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν. Το συγκινητικότερο όμως να μεταφέρεται στα σπίτια. Να τηρείται το έθιμο και να σταυρώνονται οι πόρτες, να τσουγκρίζονται τα αυγά και να συμμετέχουν στις ακολουθίες Τούρκοι πολιτικοί, Τούρκοι γείτονες και να συνεορτάζουν μαζί μας , όπως τα παλιά χρόνια της μη σύγχυσης και πολιτικής αστάθειας , καθώς και της συρρίκνωσης του στοιχείου μας .
Ανάσταση στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα
Συγκέντρωσαν πάρα πολύ κόσμο η Αγία Τριάδα του Σταυροδρομίου, η Παναγία της Πριγκήπου, ο Ταξιάρχης του Μεγάλου Ρεύματος, η Αγία Τριάδα της Χαλκηδόνος, η Παναγία Νεοχωρίου.
Ένας νέος άνεμος φαίνεται ότι πνέει. Μαζί με τους αγώνες για επιβίωση και αύξηση της κοινότητας , της διατήρησης των περιουσιών , της τήρησης των ηθών και εθίμων . Πρωτεργάτες και πάλι οι εφοροεπίτροποι όλων των κοινοτήτων.

Η Ανάσταση στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Φερίκϊοι

Κάποτε οι εξ Ελλάδος συμμετείχαν στις Ακολουθίες μόνο στο Φανάρι. Από φέτος είδαμε χιλιάδες και σε περιφερειακές κοινότητες. Είθε από του χρόνου να συμμετέχουν και στις πλέον απομακρυσμένες κοινότητες. Προσπάθειες γίνονται . Πιστεύω ότι θα πετύχει.
ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ : Περιφορά του Επιταφίου στην Πρίγκηπο προεξάρχοντος  του Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων,  Δημητρίου

Share this post