Ανασχηματισμός: Από ευρείας αποδοχής εγένετο συναγερμικός!

Ανασχηματισμός: Από ευρείας αποδοχής εγένετο συναγερμικός!

Στην Αθήνα για μαθήματα από επικοινωνιολόγο ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος; – Για πρόεδρος της ΕΔΥ φέρεται να προορίζεται ο Κυριάκος Κούσιος

Με “χρώμα και άρωμα” ΔΗΣΥ είναι ο πολυδιαφημισμένος “ευρείας αποδοχής “ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Τα νέα πρόσωπα θα κριθούν για το έργο τους , μετά από μια εύλογη πίστωση χρόνου. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Κυριάκος Ι. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα αποφάσισε όπως προβεί στις αλλαγές στην σύνθεση των μελών της Κυβέρνησης:

1.Υπουργός Υγείας διορίζεται ο κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, εγκεκριμένος λογιστής και κάτοχος πτυχίου Οικονομικών. Διδάσκει Οικονομικά ως Ειδικός Επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

  1. Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναλαμβάνει η κα Στέφη Δράκου, Νομικός, ιδιοκτήτρια εταιρείας Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και τέως Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών .Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ίσα Δικαιώματα Ίσες Ευθύνες» και μέλος της δικοινοτικής οργάνωσης «win and work and talk».

 

3.Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, η κα Αναστασία Ανθούση, Φαρμακοποιός και Ανώτερη Λειτουργός Υγείας. Είναι Υπεύθυνη του Γραφείου Υπουργού Υγείας από το 2013.

  1. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο κ. Μάριος Πελεκάνος, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος και διευθυντικό στέλεχος επενδυτικού ταμείου, με σπουδές στον χρηματοοικονομικό τομέα. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ και της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ.  Αύριο νωρίς το πρωί θα στείλουμε στον απερχόμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο τις ακόλουθες ερωτήσεις και θα αναμένουμε τις απαντήσεις του:  1`.Ποιός είναι ο εξ  Αθηνών επικοινωνιολόγος του προεδρικού , πόσο και από ποιό κονδύλι αμείβεται για τις υπηρεσίες του;
     
    2. Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο επιλεγείς για νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, μεταβαίνει στην Αθήνα για να εκπαιδευτεί από τον επικοινωνιολόγο; Ποιό το κόστος της εκπαίδευσης και από κονδύλι θα καλυφθεί η εκπαίδευση και η διαμονη του στην Αθήνα από την στιγμή μάλιστα που δεν έχει αναλάβει ακόμη επίσημα τα καθήκοντα του; 
  2. Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος η κα Νιόβη Παρισσινού, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων στο Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με σπουδές τόσο στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού όσο και στις Δημόσιες Σχέσεις.

  1. Καθήκοντα Διευθυντή Γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος με σπουδές στη δημοσιογραφία και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο κ Ανδρέας Ιωσήφ, ενώ ο κ Βίκτωρας Παπαδόπουλος αποσπάται από την Προεδρία στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα είναι υπεύθυνος σε θέματα σχετικά με τον Διεθνή Τύπο και τη διαφώτιση.

Περαιτέρω οι συντονιστικές δράσεις του Επιτρόπου Εθελοντισμού διευρύνονται με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή των νέων και ευρύτερα των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα και μετονομάζεται σε Επίτροπο του Πολίτη.

Στη θέση του Επιτρόπου του Πολίτη διορίζεται ο κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Η διαβεβαίωση και ανάληψη καθηκόντων των νέων Υπουργών και αξιωματούχων της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί και θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ευαρέσκεια του, αλλά και τις θερμές του ευχαριστίες για το δημιουργικό έργο που επιτέλεσαν οι απερχόμενοι Υπουργοί και συνεργάτες του.

Μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που μου έκανε να με διορίσει Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Να μου επιτρέψετε τις υπόλοιπες ευχαριστίες να τις εκφράσω κατά την παράδοση στον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο».

Ερωτηθείς, αν οι ανακοινωθείσες αποφάσεις εμπεριείχαν διαφοροποίηση μετά σε σχέση με τις αρχικές αποφάσεις για τη θέση του Υπουργού Υγείας, ο κ. Κούσιος είπε ότι «οι ανακοινώσεις, όπως έχουν αναγνωστεί, είναι οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν θέλω να σχολιάσω οτιδήποτε».

Σε ερώτηση  για το δικό του μέλλον, ο κ. Κούσιος είπε:  «το δικό μου μέλλον είναι ότι αποχωρώ από το κυβερνητικό σχήμα. Πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος μου πρόσφερε θέση για να παραμείνω στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επέλεξα να αποχωρήσω».

*Πληροφορίες φέρουν τον κ. Κούσιο να διορίζεται προσεχώς πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη “αποπειράθηκε μέσα από τον ανασχηματισμό της να φτιασιδώσει την εικόνα της που όντως είναι κακή”, αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. Στην ανακοίνωση προστίθεται: ” Όμως, το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η εικόνα και η βιτρίνα της, αλλά οι πολιτικές της, το ήθος και το ύφος εξουσίας που έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου γι’ αυτό και η εικόνα της είναι κακή. Αυτά δεν διορθώνονται με την αλλαγή των προσώπων όταν οι πολιτικές και οι συμπεριφορές παραμένουν οι ίδιες.

Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει την εικόνα της, ο Πρόεδρος δεν απέφυγε την προσφιλή πρακτική της διακυβέρνησής του να βολεύει ημετέρους. Χαρακτήρα βολέματος έχει η λεγόμενη απόσπαση του κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διερωτόμαστε για τη νομιμότητα της απόφασης δεδομένου ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι διορισμένος με συμβόλαιο για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων στο Προεδρικό. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος για να αποσπάζεται από την προεδρία σε υπουργείο ή από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Ερωτηματικά προκύπτουν και για τα καθήκοντα που θα αναλάβει ο κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Την ευθύνη της διαφώτισης την έχει αναλάβει ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών θεμάτων και τον διεθνή Τύπο παρακολουθεί και χειρίζεται το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Προς τι λοιπόν ο διορισμός που θα κοστίζει στον φορολογούμενο πολίτη πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ;

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για κυβερνητικό ανασχηματισμό

“Συγχαίρουμε τα νέα μέλη της κυβέρνησης και ευχόμαστε στον καθένα και στην κάθε μία κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του προγράμματος του Προέδρου Αναστασιάδη. 

Είμαστε βέβαιοι πως οι νέοι Υπουργοί και αξιωματούχοι με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να φέρουν εις πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός ευχαριστούμε θερμά για το έργο που επιτέλεσαν και τους απερχόμενους Υπουργούς και αξιωματούχους”.

Ο Α. Αδάμου

Την απόφασή του να μην αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ο πρώην ς Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, ο οποίος ευχαριστεί τον Πρόεδρο “για την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση”, που του έκανε.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, “είναι αλήθεια ότι η πρόκληση να αναλάβω τα ινία ενός τόσο νευραλγικού υπουργείου, που έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο, ήταν εξαρχής για μένα πολύ μεγάλη. Με το σκεπτικό πάντα ότι θα μπορέσω να προσφέρω από έναν τομέα, τον οποίο γνωρίζω καλά και λόγω επιστημονικής κατάρτισης”.

Ομολογώ, συνεχίζει, “ότι προβληματίστηκα πολύ τις τελευταίες ημέρες” και προσθέτει ότι “ωστόσο μετά από πολλή και ώριμη σκέψη, αναλογιζόμενος και τις όποιες λανθασμένες εντυπώσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περί δικής μου πολιτικής ασυνέπειας -και θέλοντας να μείνω πιστός στις αρχές που με χαρακτηρίζουν από την πρώτη στιγμή της ανάμιξης μου στην πολιτική – αποφάσισα να μην αποδεχθώ την πρόταση του κ. Αναστασιάδη, παρά το ότι έγινε μέσα από το φακό και το κριτήριο της προσφοράς στον λαό”.

 

Share this post