Ανανεώθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο
Ηνωμένα Έθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη*
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε απόψε (ώρα Κύπρου) ομόφωνα το ψήφισμα 2561 με το οποίο ανανέωσε για ακόμη έξι μήνες και μέχρι την 31 Ιουλίου 2021 την θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP-ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Η ψηφοφορία έγινε επιστολικά και διήρκεσε 24 ώρες.
Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε από τον Τυνήσιο προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, περίπου μία ώρα νωρίτερα, η Βρετανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ανακοίνωσε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος, για να ακολουθήσει ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, που την χαιρέτιζε και ανακοίνωση της αντιπροσωπείας του Μεξικού.
Δήλωση Υπουργείου Εξωτερικών για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ του Ψηφίσματος 2561 για ανανέωση της εντολής της #UNFICYP.
➡️https://t.co/Pkl5CqGeVV pic.twitter.com/OZ54s6mRIe
— Cyprus MFA (@CyprusMFA) January 29, 2021
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:
“Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την ομόφωνη ανανέωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.
Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι μέσω του ψηφίσματος 2561 το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει εκ νέου τη βάση λύσης του Κυπριακού με ρητές αναφορές στο διατακτικό και προοιμιακό του μέρος. Επαναβεβαιώνει επίσης όλα τα προηγούμενα Ψηφίσματα του για την Κύπρο και συγκεκριμένα το ιδιαίτερα σημαντικό Ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει παράλληλα πλήρη στήριξη στην αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και στον υπάρχοντα όγκο εργασίας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, καθώς και στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για σύγκλιση άτυπης συνάντησης 5+1 που θα οδηγήσει σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης του κυπριακού εντός ορατού ορίζοντα.
Σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στα Βαρώσια, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 9ης Οκτωβρίου 2020, εκφράζει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και καλεί σε ανάκληση των παράνομων ενεργειών, ενώ επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα με ειδική αναφορά στο 550 και στο 789. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι σε σχέση με τα Βαρώσια, το Ψήφισμα επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα καμιά ενέργεια η οποία δεν είναι συμβατή με τα προαναφερθέντα ψηφίσματα και καλεί όπως αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές ειρηνικής λύσης.
Το Ψήφισμα επαναλαμβάνει την έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει την ανάγκη επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το οποίο αποτελεί σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και συστήνεται σεβασμός στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερής ζώνης. Επαναλαμβάνει την έκκληση προς τον κατοχικό στρατό για αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια και επαναβεβαιώνει ότι θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού η ελευθερία διακίνησης της Ειρηνευτικής Δύναμης.
Καλεί επίσης σε ενδυνάμωση της συνεργασίας όλων των μερών με τη ΔΕΑ, κυρίως μέσω της παροχής πλήρους πρόσβασης χωρίς καθυστέρηση σε όλες τις περιοχές και της έγκαιρης ανταπόκρισης σε αιτήματα παροχής αρχειακών πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής που αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.
Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη προώθησης περαιτέρω ΜΟΕ, επαναλειτουργίας των σημείων διέλευσης με τρόπο που να αποτρέπει την εξάπλωση της πανδημίας, καθώς και στην ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειες προώθησης της επανένωσης καθώς και για περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Τεχνικών Επιτροπών”.
Την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τους ίδιους όρους εντολής και ισχύ και την επιβεβαίωση των βασικών πτυχών της λύσης του κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χαιρέτισε με δήλωση που έκανε έξω από το Συμβούλιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.Παράλληλα, ευχαρίστησε τα μέλη του Σ.Α. για την ψήφο τους, τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού καθώς και τις χώρες που συνεισφέρουν προσωπικό στην ΟΥ ΝΦΙΚΥΠ.
«Το ψήφισμα που μόλις εγκρίθηκε είναι επίσης πολύ σημαντικό για λόγους που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», είπε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημειώνοντας ότι: “Το ψήφισμα επιβεβαιώνει τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Καλεί επίσης να συνεχίσει η οικοδόμηση πάνω στο υπάρχον έργο και ενθαρρύνει τον Γενικό Γραμματέα προκειμένου να συγκαλέσει τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που ο ΟΗΕ αποκαλεί συνάντηση «5 + 1» προκειμένου να τροχοδρομήσει εκ νέου τη διαδικασία .Το ψήφισμα είναι επίσης πολύ σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει την προεδρική δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου σχετικά με τα νέα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν από την κατοχική δύναμη στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και ζητεί την αντιστροφή αυτών των νέων τετελεσμένων και τον σεβασμό του καθεστώτος των Βαρωσίων και της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης σε αυτήν την περιοχή», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.
Τέλος, ο Κύπριος πρέσβης σημείωσε και την αναφορά του ψηφίσματος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όχι μόνο να αποφεύγεται η όποια μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά (κάνει) και μια σαφή αναφορά στην παράνομη γεώτρηση από την Τουρκία σε περιοχές που ανήκουν σαφώς στις θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης στο ψήφισμα ζητείται η επίλυση τυχόν διαφορών που έχουν σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω τους διεθνούς δικαίου. Υπάρχει και μια πολύ άμεση αναφορά – με αυτόν τον τρόπο – στην ανάγκη όλων των κρατών να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και κατά κάποιο τρόπο, να υπαινίσσεται όλα τα δικαστικά μέσα επίλυσης διεθνών διαφορών», δήλωσε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
*ΠΗΓΗ: Greeknewsonline