Ανακαλούνται διαβατήρια Τατάρ και άλλων και καταχωρείται 5η διακρατική προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Ανακαλούνται διαβατήρια Τατάρ και άλλων και καταχωρείται 5η διακρατική προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση στην προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος,  αποφάσισε “σε πρώτο χρόνο την ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατήριων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, τα οποία είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων και οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος”. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Μάριος Πελεκάνος. 

Είναι τα ίδια πρόσωπα, πρόσθεσε , ” τα οποία με τις συγκεκριμένες εχθρικές τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενέργειες προωθούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου”.

Το Υπουργικό Συμβούλιο , δήλωσε ο κ. Πελεκάνος, αποφάσισε, επίσης, να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει με την καταχώρηση (στο ΕΔΑΔ)  5ης διακρατικής προσφυγής σε σχέση με τα όσα συνέβησαν, αλλά και τις ενέργειες,  στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ως η εισήγηση των γνωματεύσεων που λήφθηκαν από τους νομικούς συμβούλους εγνωσμένου κύρους, στους οποίους έχει απευθυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορικά με τα μέτρα για την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Γεωργίας για την πρόοδο που καταγράφεται στην υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας ημερομηνίας 12 Ιουλίου.

Εξάλλου, εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο η ανανέωση των μέτρων στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, όσον αφορά την απασχόληση και τις επιχειρήσεις για τον μήνα Αύγουστο, μετά από πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι σχετικές αιτήσεις που πρέπει να υποβάλλουν οι δικαιούχοι θα αναρτηθούν αύριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Αποφασίστηκε, επίσης, η παράταση των υφιστάμενων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως οι υπεύθυνοι έργων που αφορούν εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις υποχρεούνται να συνάψουν συμβάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα προκύψουν από τέτοια έργα, με αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης.

Οι σχετικοί κανονισμοί θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση.

Share this post