Αναγώριση ελαφρυντικών για ορισμένους χρυσαυγίτες πρότεινε η εισαγγελέας

Αναγώριση ελαφρυντικών για ορισμένους χρυσαυγίτες πρότεινε η εισαγγελέας

Την αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα, αλλά και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πρότεινε τελικά η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής .

Η εισαγγελέας βελτίωσε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους: 

– Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα

– Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα και λοιπά.

Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ( έτσι το λέει ο νέος κώδικας) μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Η εισαγγελέας υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού  πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά. Προτείνω την απόρριψη όλων των αιτημάτων».

 

Μετά όμως τις δευτερολογίες των δικηγόρων και την υποβολή νέων αιτημάτων με βάση τον παλιό ποινικό κώδικα η εισαγγελική πρόταση άλλαξε. Όμως η πρότασή της δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.  Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται αύριο.

Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής. 

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις του ο Κώστας Παπαδάκης διαπίστωσε ότι «ο νέος ποινικός κώδικας έχει πράγματι καταργήσει την παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων» αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υφίσταται «αδιέξοδο» και «δεν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση» με την προσθήκη του ασυμβίβαστου μέσω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης «η αντιμετώπιση του αποκλεισμού δεν είναι θέμα αποκλειστικά του Ποινικού Κώδικα και μπορεί να λυθεί άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναδρομικότητα», μάλιστα «έστω και χωρίς η καταδίκη να είναι αμετάκλητη».

Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία της κατάθεσης καταστατικού στον Άρειο Πάγο με τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία. «Ο Άρειος Πάγος θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα και θα αναλάβει τις ευθύνες του και είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

Για «δώρο στην Χρυσή Αυγή» έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής αναφερόμενος στην κατάργηση της έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων «μαζί με άλλα πολλά» όπως η μείωση των ποινών και το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, αλλά όπως υπογράμμισε ξανά «δεν υπάρχουν αδιέξοδα ως προς τη μη συμμετοχή σε εκλογές».

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου

Σε πρόσωπο των ημερών έχει αναδειχθεί η πρόεδρος της δίκης της Χρυσής Αυγής, η αρεοπαγίτης πλέον Μαρία Λεπενιώτη. Πριν από πεντέμισι χρόνια ανέλαβε το τιμόνι μιας εξαιρετικά δύσκολης –και πολιτικά φορτισμένης– δίκης, και τα κατάφερε. Γενική είναι η παραδοχή πως χωρίς την παρουσία της η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. δεν θα είχε εξελιχθεί, όπως εξελίχθηκε και δεν θα είχε οργανωθεί έτσι όπως οργανώθηκε.

Η Μαρία Λεπενιώτη, μια δικαστικός που κατά κοινή ομολογία έχει υψηλή νομική κατάρτιση, αλλά πρωτίστως σημαντικές δυνατότητες να διευθύνει και να βρίσκει λύσεις στα πολύ δύσκολα, κράτησε τη διαδικασία της δίκης, παρά τις εντάσεις, τις αντεγκλήσεις, το φορτισμένο κλίμα, σε υψηλό επίπεδο.Η επαγγελματική διαδρομή της ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1984, σε ηλικία 26 ετών, και σήμερα πια, στα 62 της, είναι αρεοπαγίτης, ενώ όταν άρχισε η δίκη είχε τον βαθμό του εφέτη.Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού, με άριστα, στο Αστικό – Εργατικό Δίκαιο. Είναι σύζυγος του διακεκριμένου ιατροδικαστή και προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκου Καρακούκη, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και “Καθημερινή” Αθηνών

Share this post