Αν αποχωρήσει και το “Μπαρμπαρός” θα ομιλούμε για μεγάλη επιτυχία.

Αν αποχωρήσει και το “Μπαρμπαρός” θα ομιλούμε για μεγάλη επιτυχία.

Μέχρι τότε άστε τους πανηγυρισμούς…

Του Μιχάλη Ιγνατίου*

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και το κυριότερο πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ασκούμε κριτική εκεί που χρειάζεται, αλλά και να χαρίζουμε απλόχερα εύσημα όταν πρέπει…

Η αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ είναι μία κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, αν είναι αληθινή. Ευχόμαστε να είναι…

Εάν επιβεβαιωθεί ότι έλαβε εντολή να επιστρέψει στην Τουρκία, τότε αλλάζουν ολίγο τα πράγματα προς το καλύτερο, αν και η πραγματική αποκλιμάκωση, που θα περιλαμβάνει και την κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχει συντελεστεί ακόμα… Για να το θέσουμε καλύτερα: Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, όπως ας πούμε έχει συμφωνηθεί η αποχώρηση του “Oruc Reis” από την περιοχή του Καστελόριζου.

  • Στο έργο αυτό, και αναφέρομαι στις τουρκικές παραβιάσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είμασταν άπειρες φορές θεατές. Απογοητευθήκαμε πολλές φορές. Άλλα μας είπαν και άλλα έγιναν στο τέλος. Και πέρασαν 46 χρόνια με την κατοχή να διατηρείται με την ισχύ της ισλαμικής Τουρκίας και με την στήριξη των αμερικανικών και των γερμανικών όπλων.

Λέγεται, λοιπόν, ότι η αποχώρηση του «Γιαβούζ» συμβαίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και λέγεται επίσης ότι για να αποδεχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να υποχωρήσει από το αίτημά του για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, έλαβε αυτή τη διαβεβαίωση από την κ. Μέρκελ, παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας: Ότι, δηλαδή, το «Γιαβούζ» θα αποχωρήσει.

Μακάρι να είναι αλήθεια. Αλλά, πάντα υπάρχει το …αλλά με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής δύναμης δεν τιμά ποτέ την υπογραφή του. Δεν τηρεί τις συμφωνίες, ιδιαίτερα αυτές που αναγκάζεται να τις αποδεχθεί.

Όπως είπαμε στην αρχή αυτού του κειμένου, με τα εθνικά θέματα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Και ακόμη, επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, θα ομιλούμε για πραγματική αποκλιμάκωση:

  • Εάν αποχωρήσει εντελώς το «Γιαβούζ» και δεν επιστρέψει ποτέ ξανά. Και,
  • Δεύτερον εάν αποχωρήσει και το Μπαρμπαρός μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν περικυκλωμένη την Κύπρο.

Η αποχώρηση του ενός μόνο πλοίου, εάν επιβεβαιωθεί, είναι μία μεγάλη κοροϊδία… Και τα «τρολς» της Αθήνας και της Λευκωσίας ας ηρεμήσουν λίγο.

Η κατάσταση με την Τουρκία είναι πολύ σοβαρή για να υποβιβάζεται επειδή αποχωρεί το «Γιαβούζ», αλλά παραμένει το «Μπαρμπαρός». Όσο παραμένει το «Μπαρμπαρός», η ανάγκη για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία είναι επιτακτική.

Εάν συμβεί αυτό που απαιτούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, εάν αποχωρήσουν πραγματικά και με αποδείξεις και τα δύο τουρκικά πλοία, τότε θα ομιλούμε για διπλωματική επιτυχία της Αθήνας και της Λευκωσίας. Και εμείς, από τούτη την ιστοσελίδα, θα το πούμε, θα το γράψουμε, θα το φωνάξουμε. Και θα τους δώσουμε τα πιο θερμά συγχαρητήρια. Διότι έχουμε πάνω απ’ όλα τα εθνικά μας θέματα…

Η αποχώρηση του «Γιαβούζ», εφόσον επιβεβαιωθεί με αποδείξεις είναι μεν καλή κίνηση αλλά απαιτούνται και άλλα πολλά να συμβούν για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία.

Άρα δεν χρειάζεται κανένας πανηγυρισμός επειδή ξεκίνησε μία διαφορετική πορεία το «Γιαβούζ».

  • Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να συνεχίσουν να απαιτούν τα αυτονόητα: όταν λέμε αποκλιμάκωση, εννοούμε αποκλιμάκωση και αποχώρηση και από την κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν μπορεί, δεν έχει καμία δυνατότητα η Αθήνα για να πάει σε διάλογο με την Τουρκία και ο Ερντογάν να εκβιάζει τον κ. Μητσοτάκη μέσω των τουρκικών παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι τόσο απλό: Γιατί δεν μπορούν να το καταλάβουν στην Αθήνα; Ενώ εάν πετύχει την τουρκική αποχώρηση και από την Κύπρο, θα έχει το δικαίωμα και μίας ανοχής για το διάλογο στον οποίο αποφάσισε να συμμετέχει…

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post