Άμβλυνση του ανθρώπινου πόνου και η προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Για πρώτη φορά η κύπρος φιλοξένησε το ετήσιο επιστημονικό διεθνές συνέδριο πλαισιακής συμπεριφορικής επιστήμης του Association of Contextual Behavioral Science (ACBS), το οποίο έγινε για πρώτη φορά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και διοργανώθηκε με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το συνέδριο ήταν το 21ο. Ο διεθνής οργανισμός ACBS εδρεύει στις ΗΠΑ και το όραμά του είναι η άμβλυνση του ανθρώπινου πόνου και η προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας δια μέσω έρευνας και κλινικής πράξης που προκύπτουν από την πλαισιακή συμπεριφορική επιστήμη.
Το ετήσιο συνέδριο του ACBS απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (π.χ. ψυχολόγους, ψυχιάτρους, συμβούλους κ.λπ.) καθώς επίσης και σπουδαστές/στριες, εκπαιδευτές/τριες και ερευνητές/τριες που ασχολούνται με το αντικείμενο της ψυχολογίας και με άλλες επιστήμες της συμπεριφοράς. Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάχθηκαν στην αγγλική γλώσσα και τις παρακολούθησαν συνολικά πέραν των 700 συνέδρων από την τοπική και διεθνή κοινότητα, εκ των οποίων γύρω στους/στις 500 είχαν δια ζώσης συμμετοχή ενώ στην πλειοψηφία τους ήρθαν στην Κύπρο από όλο τον κόσμο. Με τη χρήση υβριδικής τεχνολογίας, έγινε κατορθωτή η αναμετάδοση των εργασιών του συνεδρίου σε επιπλέον 200 συνέδρους, οι οποίοι/οποίες είχαν διαδικτυακή παρουσία από διάφορες χώρες.
Στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου χαιρετισμό εκ μέρους του ACBS απηύθυνε η πρόεδρός του Δρ Μαρία Καρεκλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος και Πλαισιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Επιστημονική Πρόεδρος του συνεδρίου Δρ Ανθή Λούτσιου, Συντονίστρια Κλινικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος και Πλαισιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγητής Αντώνης Έλληνας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.
Το συνέδριο παρείχε στους/στις συνέδρους σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, ανταλλαγής ιδεών, και δικτύωσης. Συζητήθηκαν θεματικές που αφορούν επιστημονικά επικυρωμένες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως Acceptance and Commitment Therapy (ACT) και το Functional Analytic Psychotherapy (FAP). Διακεκριμένα ονόματα έδωσαν προσκεκλημένες ομιλίες ενώ παρουσιάστηκαν περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες σε μορφή εργαστηρίων, προφορικής παρουσίασης, συμποσίου, αφίσας, και συζήτησης στρογγυλής τραπέζης. Τα πιο σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το συνέδριο είναι (1) η επιτακτική ανάγκη για διαμόρφωση πρακτικών δημόσιας πολιτικής και σχεδιασμού υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη βάση επιστημονικά επικυρωμένων ευρημάτων, (2) ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων ανάλυσης και κατανόησης της συμπεριφοράς και αντιμετώπισης του ανθρώπινου πόνου με πιο ιδιογραφική επιστημολογία και με έμφαση σε μεταδιαγνωστικές διεργασίες της πλαισιακής συμπεριφορικής επιστήμης, και (3) εγκατάλειψη αναποτελεσματικών πρακτικών έρευνας και κλινικής πράξης που προκύπτουν από νομοθετική επιστημολογία και ταξινόμηση στη βάση κανονικής κατανομής και διαγνωστικής κατηγοριοποίησης ψυχικών νοσημάτων.
Το επόμενο διεθνές συνέδριο του ACBS θα γίνει στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής τον Ιούλιο του 2024.
Ιστοσελίδα Συνεδρίου: https://contextualscience.org/wc2023
Προσκεκλημένες Ομιλίες Συνεδρίου: https://contextualscience.org/wc2023_invited_speakers
Ιστοσελίδα Association of Contextual Behavioral Science: https://contextualscience.org/
Τοπική Επιτροπή ACBS Ελλάδας-Κύπρου: https://contextualscience.org/greece_cyprus
ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: Πανεπιστήμιο Κύπρου