Αμμόχωστος, μακρινή και μόνη

Αμμόχωστος, μακρινή και μόνη

Οργή και λύπη εκφράζουν τρεις επώνυμοι εκτοπισμένοι της Αμμοχώστου, ο πρέσβης ε.τ. Θεόφιλος Θεοφίλου, και οι πρώην δικαστές Δημήτριος Χ. Χατζηχαμπής και Γεώργιος Κ. Αρέστης. Σε κοινή ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι η οργή οφείλεται στις νέες μονομερείς και παράνομες ενέργειες της ΤΚ ηγεσίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με ενθάρρυνση και υποστήριξη της κατοχικής δύναμης και η λύπη για “την αδράνεια της κυβέρνησης μας και άλλων αρμοδίων που με την ολιγωρία και τις παραλείψεις τους άφησαν την πρωτοβουλία στους κατακτητές δίνοντας τους ακόμη μια φορά την ευκαιρία να προωθήσουν περαιτέρω τα άνομα σχέδια τους σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου”.

*Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο:

“Είναι με αισθήματα αγανάκτησης και οργής από τη μια και λύπης και απογοήτευσης από την άλλη που εκδίδουμε αυτή την ανακοίνωση. Αγανάκτησης και οργής για τις νέες μονομερείς και παράνομες ενέργειες της ΤΚ ηγεσίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με ενθάρρυνση και υποστήριξη της κατοχικής δύναμης. Λύπης και απογοήτευσης για την αδράνεια της κυβέρνησης μας και άλλων αρμοδίων που με την ολιγωρία και τις παραλείψεις τους άφησαν την πρωτοβουλία στους κατακτητές δίνοντας τους ακόμη μια φορά την ευκαιρία να προωθήσουν περαιτέρω τα άνομα σχέδια τους σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου.
Αντί της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της όπως προνοούν η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου της 19.5.1979 και τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, γινόμαστε μάρτυρες νέων παρανομιών και παραβιάσεων σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Οι εισβολείς που λεηλάτησαν συστηματικά όλη την πόλη, που οικειοποιήθηκαν και εκμεταλλεύονται παράνομα τα σπίτια και τις περιουσίες που βρίσκονται έξω από την περίκλειστη περιοχή, ξεδιάντροπα και προκλητικά περιοδεύουν μαζί με τους υποτελείς τους την περίκλειστη περιοχή προετοιμάζοντας την αρπαγή και τον σφετερισμό και των περιουσιών που γλύτωσαν μέχρι τώρα. Παραβιάζοντας περιφρονητικά το Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους, τα Ψηφίσματα των ΗΕ, τις Διεθνείς Συμβάσεις που κατοχυρώνουν τα ατομικά δικαιώματα, καταφρονώντας ξετσίπωτα κάθε έννοια δικαίου. Οι κατακτητές που κούρσεψαν την πόλη μας, που την έκλεισαν στο συρματόπλεγμα και την κράτησαν όμηρο αφήνοντας την να καταστραφεί και ερημωθεί από το πέρασμα του χρόνου και τα στοιχεία της φύσης, σε συνεργασία με τους ΤΚ άρπαγες και σφετεριστές θα την ανοίξουν και θα την προσφέρουν για ανάπτυξη σε ρέκτες Τούρκους επιχειρηματίες επειδή βρίσκεται στην «επικράτεια» τους.
Πριν δυο χρόνια, μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, είχαμε ετοιμάσει και υποβάλει στους αρμοδίους τη γνωστή πρόταση μας για την επιστροφή της Αμμοχώστου. Μια νέα, εμπλουτισμένη, ισορροπημένη αλλά και γενναιόδωρη για τους ΤΚ συμπατριώτες μας που θα επωφελούνταν μεγάλως από την εφαρμογή της. Κατά την παρουσίαση της είχαμε υπογραμμίσει και την τακτική σκοπιμότητα για την υποβολή της που θα προλάμβανε και παρεμπόδιζε μονομερείς ενέργειες και νέα τετελεσμένα από μέρους της Τουρκίας. Η δική μας πλευρά δεν είχε τίποτε να χάσει ακόμα και σε περίπτωση απόρριψης της από την Τουρκία και την ΤΚ ηγεσία. Εκείνοι θα έμεναν εκτεθειμένοι ενώπιον των ΗΕ, της ΕΕ και της διεθνούς κοινής γνώμης από την απόρριψη μιας τέτοιας πρότασης. Θα έμεναν εκτεθειμένοι ακόμη και στα μάτια μεγάλης μερίδας ΤΚ συμπατριωτών μας που θα στερούνταν των πολλαπλών ωφελημάτων από την εφαρμογή της και πιθανό να αντιδρούσαν εναντίον της ηγεσίας τους.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Και θα τους ήταν πολύ δύσκολο-αν όχι αδύνατο-να προχωρήσουν με δικά τους μονομερή και παράνομα μέτρα για το άνοιγμα της πόλης μετά που θα είχαν απορρίψει μια πρόταση αυτού του περιεχομένου. Είχαμε τότε μια μοναδική ευκαιρία να ενεργήσουμε νόμιμα και εποικοδομητικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ψηφισμάτων του ΣΑ και τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου. Η επίσημη υποβολή της πρότασης μας θα γέμιζε το κενό της διακοπής των συνομιλιών για περισσότερο από δυο χρόνια και θα συνέβαλλε στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης υποβοηθητικού στην επανέναρξη τους. Για λόγους που μας είναι άγνωστοι και ακατανόητοι, η κυβέρνηση μας παρέλειψε να ενεργήσει όταν και όπως έπρεπε και με τρόπο που θα ικανοποιούσε και τους Αμμοχωστιανούς. Αυτό που δεν είχε την πρόνοια και τη σοφία να κάμει η κυβέρνηση μας νόμιμα, σωστά και δίκαια το πράττει τώρα η ούτω καλούμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος εντελώς παράνομα, ενάντια στις πρόνοιες των Ψηφισμάτων του ΣΑ και της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου καταστρέφοντας έτσι τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υποσκάπτοντας τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Κάτω από την πίεση αυτής της πολύ επικίνδυνης κατάστασης, ζητούμε από την κυβέρνηση να εξηγήσει πειστικά γιατί δεν προχώρησε στην υποβολή της πρότασης μας παρά τις διαβεβαιώσεις που μας είχαν δοθεί και να αναλάβει, έστω και τώρα, την πρωτοβουλία των ενεργειών στο θέμα της Αμμοχώστου θέτοντας επίσημα στο τραπέζι την πρόταση μας με οποιεσδήποτε προσθήκες ή διαφοροποιήσεις θεωρεί αναγκαίες. Η μινιμαλιστική προσέγγιση της υιοθέτησης ΜΟΕ για τη σύσταση επιτροπής τεχνοκρατών που θα περιέλθει την πόλη για να δει την κατάσταση της δεν αποτελεί λύση και δεν αφαιρεί την πρωτοβουλία από την άλλη πλευρά που πράττει ήδη από μόνη της αυτό που εισηγήθηκε η πλευρά μας με τον κατάλογο των 21 ΜΟΕ”.

 

Share this post