Άμεση ενίσχυση της αεράμυνας ζήτησε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Τις ευχαριστίες του προς την αμερικανική κυβέρνηση, το κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για το νέο πακέτο στήριξης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε άμεσα συστήματα Πάτριοτ από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, καθώς η μάχη στο Χάρκοβο δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν οι ουκρανικές δυνάμεις.
«Θέλω να συζητήσω μαζί σας σήμερα, κάποια, όπως πιστεύω πολύ σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά στην απόφαση για το πακέτο, πού ήταν κρίσιμο για εμάς και είναι σημαντικό να παραλάβουμε το ταχύτερο δυνατόν. Και το δεύτερο σημείο, είναι η αεράμυνα, εκεί που έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα. Χρειαζόμαστε δύο συστοιχίες για το Χάρκοβο σήμερα», ανέφερε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά χθες το Κίεβο για να επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη των συμμάχων στην Ουκρανία.
«Ξέρουμε ότι είναι περίοδος γεμάτη προκλήσεις, αλλά ξέρουμε επίσης ότι βραχυπρόθεσμα η βοήθεια βρίσκεται καθ’ οδόν. Κάποια ήδη έχει φθάσει και περισσότερη φθάσει. Αυτό θα κάνει και την πραγματική διαφορά απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα επί του εδάφους», ανάφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Η Ρωσία “πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση αυτών που ο Πούτιν κατέστρεψε” συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
“Αυτό απαιτεί το διεθνές δίκαιο και αυτό αξίζει ο ουκρανικός λαός”, τόνισε, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει την “πρόθεση” να χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτόν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
“Εργαζόμαστε από κοινού με τους εταίρους μας στην G7 (την Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη) ώστε να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να αποκατασταθούν οι ζημιές που ο Πούτιν συνεχίζει να κάνει”.
Την δημιούργησε ο Λεονίντ Οστάλτσεφ βετεράνος του πολέμου στο Ντονμπάς το 2014 και στο γυάλινο τραπέζι που γευμάτισαν οι δύο υπουργοί φαίνονταν από κάτω οι κάλυκες από τα όπλα. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα , επιλέγοντας το «Rockin’ in the Free World» του Νιλ Γιανγκ.
Μετά το γεύμα τους, ο Άντονι Μπλίνκεν περπάτησε έως ένα καφέ, για να συναντήσει εκεί εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Ουκρανίας.
Κατευθύνθηκε προς την κεντρική πλατεία Μαϊντάν, την οποία διέσχισε συνοδευόμενος από δημοσιογράφους και σταμάτησε για λίγο μπροστά από ένα αυτοσχέδιο μνημείο αφιερωμένο στους στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στη ρωσική εισβολή, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες μικρές σημαίες της Ουκρανίας.
Τουλάχιστον 20 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν συνοικίες στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, τραυματίζοντας περισσότερους από 20 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους της περιοχής.
Για επτά ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο, σε διάστημα λίγων ωρών, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ολέχ Σινεχούμποφ, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ των 20 τραυματιών είναι τρία παιδιά.
«Το σπίτι κάποιου ήταν εδώ όπου τώρα υπάρχει ένας σωρός από πέτρες. Μέχρι που η Ρωσία το ισοπέδωσε», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ίχορ Κλιμένκο στο Telegram, δημοσιεύοντας εικόνες από μια βομβαρδισμένη τοποθεσία.
Η Ρωσία εξαπέλυσε την Παρασκευή αιφνιδιαστική επίθεση κατά της περιφέρειας του Χαρκόβου, της οποίας η ομώνυμη πρωτεύουσα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, βρίσκεται κοντά στο κοινό σύνορο των δύο χωρών.
Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε σήμερα ότι εισχώρησε “σε βάθος στις (ουκρανικές) άμυνες” δήλωσε ότι κατέλαβε ένα νέο χωριό σε αυτή τη βορειοανατολική περιοχή της χώρας.
«Η Ρωσία πρέπει να κερδίσει στην Ουκρανία με τις μικρότερες απώλειες»
Το κύριο καθήκον της Ρωσίας είναι να νικήσει στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία με ελάχιστες απώλειες στρατευμάτων, δήλωσε ο προταθείς από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως υποψήφιος υπουργός Άμυνας, Αντρέι Μπελαούσοφ.
Η Ρωσία θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα προηγμένα και αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτει στο οπλοστάσιό της για να διασφαλίσει μια τέτοια νίκη, είπε, προσθέτοντας, ότι αυτό χρειάζεται να διασφαλισθεί με το να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά οι αμυντικές δαπάνες.
Ο Μπελαούσοφ ως οικονομολόγος τον οποίο ο Πούτιν πρότεινε απρόσμενα την Κυριακή για να αντικαταστήσει τον Σεργκέι Σοϊγκού, είπε ότι ο στρατιωτικός τομέας απαιτεί περισσότερη απόδοση και καινοτομία.
«Ο εχθρός μαθαίνει γρήγορα. Η κατάσταση σχετίζεται με την χρήση νέων τεχνολογιών που αλλάζουν στην κυριολεξία κάθε εβδομάδα. Και εδώ δεν πρέπει μόνο να μάθουμε, πρέπει να προλαμβάνουμε τον εχθρό», είπε ο Μπελαούσοφ.
Είπε ότι η Ρωσία χρειάζεται να επεξεργαστεί «νέες μεθόδους διεξαγωγής πολέμου».
Ο Πούτιν έχει αναθέσει στον Μπελαούσοφ, ο οποίος δεν έχει στρατιωτική εμπειρία, να μεγιστοποιήσει την απόδοση της οικονομίας πολέμου της Ρωσίας καθώς ο στρατός της προσπαθεί να εισχωρήσει πιο βαθιά στην Ουκρανία στο τρίτο έτος της σύγκρουσης.
Ο Μπελαούσοφ διορίσθηκε στην θέση αυτή εν μέσω ενός μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας στο υπουργείο Άμυνας το οποίο διευρύνθηκε σήμερα με την σύλληψη ενός ακόμη ανώτερου αξιωματούχου.
Ο Μπελαούσοφ είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι Ρώσοι στρατιώτες να διαθέτουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του εξοπλισμού επικοινωνιών καθώς και επαρκή πυρομαχικά.
Αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη μαζική επιστράτευση, είπε. Ο Πούτιν στα τέλη του 2022 είχε δώσει εντολή για την επιστράτευση 300.000 εφέδρων, σε μια αντιλαϊκή κίνηση που ώθησε χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν την χώρα για να αποφύγουν την στράτευση τους.
Ο Μακρόν καταδίκασε την κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την “κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων” στην Ουκρανία και τη ρωσική επίθεση που είναι σε εξέλιξη στη συνοριακή περιφέρεια του Χαρκόβου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα ο Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
“Ο αρχηγός του κράτους (Εμανουέλ Μακρόν) καταδίκασε απερίφραστα την κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία, κυρίως κατά των ενεργειακών της υποδομών όπως και την επίθεση που είναι σε εξέλιξη”, ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Ο Μακρόν “επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη, διαχρονικά και μαζί με τους εταίρους της, ώστε να ηττηθεί η Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο”.
Ο Μακρόν μίλησε αναλυτικά για τις γαλλικές “παραδόσεις μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες προς υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας της Ουκρανίας”, πρόσθεσε το Ελιζέ χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τέλος “τη σημασία μιας ολυμπιακής εκεχειρίας προκειμένου η Ρωσία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη και να αναληφθούν όλες οι χρήσιμες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αρχίσει μια διαπραγμάτευση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα νόμιμα συμφέροντα της Ουκρανίας”.
Το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η Ουκρανία, για να μπορέσει να επωφεληθεί από τη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ, ύψους 50 δισεκ. ευρώ ως το 2027.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που έχει υποβάλει το Κίεβο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο καθορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να τηρήσουν οι ουκρανικές αρχές προκειμένου να λάβουν τις δόσεις της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ. Μετά τη θετική αξιολόγηση του ουκρανικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου, σήμερα ήρθε και η επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο «Ecofin».
Η σημερινή απόφαση θα επιτρέψει στην Επιτροπή να εκταμιεύσει έως και 1,89 δισεκατομμύρια ευρώ σε προχρηματοδότηση, ενώ έχει ήδη καταβληθεί στο Κίεβο, το ποσό των 6 δισεκ. ευρώ, ως χρηματοδότηση-γέφυρα.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το Συμβούλιο της ΕΕ αξιολογεί θετικά το «Σχέδιο της Ουκρανίας», το οποίο καθορίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης της χώρας σχετικά με την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να αναλάβει στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας προς την ΕΕ, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το Συμβούλιο έκρινε ειδικότερα ότι χάρη σε αυτό το σχέδιο, η Ουκρανία πληροί την προϋπόθεση για στήριξη στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για την Ουκρανία (έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ) και ότι τώρα μπορούν να αρχίσουν να ρέουν τακτικές πληρωμές».
Σημειώνεται ότι η οικονομική υποστήριξη στο πλαίσιο του «Σχεδίου της Ουκρανίας» θα διατεθεί υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να σέβεται αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος και του κράτους δικαίου, και να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οικονομική στήριξη εξαρτάται επίσης από την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την υποστήριξη της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος, την ενίσχυση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η «Διευκόλυνση της Ουκρανίας», η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2024, προβλέπει σταθερή χρηματοδότηση έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ, σε επιχορηγήσεις και δάνεια, για τη στήριξη της ανάκαμψης, της ανασυγκρότησης και του εκσυγχρονισμού της Ουκρανίας για την περίοδο 2024 έως 2027. Από αυτά, έως και Euro 32 δισεκατομμύρια προορίζονται ενδεικτικά για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που ορίζονται στο «Σχέδιο της Ουκρανίας», σύμφωνα με το οποίο οι εκταμιεύσεις θα εξαρτώνται από την παροχή προσδιορισμένων δεικτών.