Άμεση αντίδραση Αθήνας σε νέα παράνομη τουρκική Navtex

Άμεση αντίδραση Αθήνας σε νέα παράνομη τουρκική Navtex

*Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου. 

*Τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να παρενοχλήσουν ελληνικά F16

Την άμεση αντίδραση της Αθήνας, όπως είχε γίνει και με τις προηγούμενες δύο, προκάλεσε η νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας , με την οποία η γειτονική χώρα παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι» ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική Navtex. «Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά» πρόσθεταν χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε αναγγελία, που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, σημειώνεται από τη μία πως η τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και από την άλλη πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλλόμενους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Η Άγκυρα δέσμευσε περιοχή που είναι κοντά στην παλιά Navtex, λίγο πιο βόρεια και πιο ανατολικά για να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis. Η νέα Navtex έχει ισχύ έως την 1η Σεπτεμβρίου.  Με την νέα NAVTEX για το Oruc Reis οι Τούρκοι επιμένουν να κινούνται πάνω στην ίδια γραμμή κάτω από το Καστελόριζο και κοντά σε Ρόδο και Κρήτη.

To κόκκινο τμήμα απεικονίζει την περιοχή που καλύπτει η νέα τουρκική NAVTEX, ενώ το ροζ κοματί απεικονίζει την περιοχή στην οποία βρισκόταν το Oruç Reis.
 Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου. H άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με νέες του δηλώσεις τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνες: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί.  Δεν έχει καμία διακοπή».

Χωρίς διακρίσεις, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, έτσι και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών αξιολογούνται και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ , λέγοντας ότι σε δύο μήνες μπορεί να έρθουν «και άλλα καλά νέα» από τον στόχο Τούνα 1 στην Μαύρη Θάλασσα.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι στον Τούνα 1 που είναι μια περιοχή 8000 τ.χλμ έχουν κάνει μόνο το ¼ των εργασιών γι’ αυτό και μπορεί να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις εκεί. «Είναι πολύ πιθανό να βρούμε νέες ανακαλύψεις στα παρακάτω επίπεδα. Το βάθος και το μήκος τους είναι παρόμοια. Νέα καλά νέα μπορεί να έρθουν σε 2 μήνες», σημείωσε.

Το τρίτο γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας, το Κανουνί, μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουν 40 γεωτρήσεις και αν υπάρχει προοπτική δεν θα είναι αρκετά δύο γεωτρητικά πλοία.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε  ο Τούρκος Υπουργός, θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στις περιοχές όπου υπάρχουν προοπτικές. «Έχουμε ανάγκη να βρούμε και φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι ανακαλύψεις στην Μεσόγειο αγορούσαν φυσικό αέριο. Υπάρχουν και σημεία που έχουν στο ίδιο επίπεδο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αυτό που προσβλέπουμε εμείς φαίνεται να είναι το αέριο, αλλά θα ξεκαθαρίσει με τις γεωτρήσεις που θα γίνουν», επεσήμανε.

Ο Φατίχ Ντονμέχ αναφέρθηκε και στην κρατική εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια (Τurkey Petroleum, TP), σημειώνοντας ότι είναι μια εταιρεία που έχει στενές συνεργασίες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή, “σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, έχουν οικόπεδα πετρελαίου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Υπό αυτήν την έννοια, η TP ήταν ένας σοβαρός παράγοντας στην περιοχή. Η πρόθεσή μας είναι να το πάρουμε παγκοσμίως».

Παράλληλα, είπε, υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες, μόνες τους ή σε συνεργασία με την τουρκική κρατική εταιρεία, που παράγουν και πωλούν πετρέλαιο. Όσον αφορά το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας, ανάφερε ότι αυτό θα φτάσει και στους 81 νομούς της χώρας.

Η ΤΡ, πρόσθεσε, τα τελευταία 20-23 χρόνια παράγει πάνω από 50.000 βαρέλια ετησίως από χερσαία κοιτάσματα και κάθε χρόνο κάνει 100 γεωτρήσεις στην ξηρά.

 

Αερομαχίες με τουρκικά μαχητικά που προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο στην Κρήτη, μετά από άσκηση των ελληνικών μαχητικών με γαλλικά δυτικά της Κύπρου, σημειώθηκαν σήμερα 

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τρίωρη άσκηση στην οποία συμμετείχαν δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα οποία μετασταθμεύουν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ακόμη ένα ζεύγος ελληνικών F-16 τα οποία προσγειώθηκαν προχθές στη βάση και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για τα σημερινά γυμνάσια και πέταξαν μέχρι την Κύπρο.

 Τα δύο ελληνικά F-16  πήγαν στην Κύπρο την Τετάρτη και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για την πραγματοποίηση της άσκησης EUNOMIA , που πραγματοποιείται  , με την συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Ιταλίας. 

 

Share this post