Αμερικής Ελπιδοφόρος: “Απρόκλητη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”

Αμερικής Ελπιδοφόρος: “Απρόκλητη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”

Προσκυνηματική επίσκεψη σε Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Μαρώνεια, Κομοτηνή και Κωνσταντινούπολη

“Απρόκλητη” χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, κατά την επίσκεψή του, το απόγευμα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

“Δε σας κρύβω ότι με στεναχωρεί όταν ακούω δηλώσεις του τύπου: “Οι δύο πλευρές, οι αντιμαχόμενες, να τα βρούνε και είναι αδελφοί Ορθόδοξοι χριστιανοί και δεν πρέπει να μαλώνουν. Μου θυμίζει σα να περιγράφει ένα καυγά μεταξύ ενός Ουκρανού και ενός Ρώσου σε μια πλατεία του Βελγίου”, είπε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής και πρόσθεσε: “Αλλά δε μιλάμε για αυτό. Μιλούμε για μια απρόκλητη εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη χώρα, ανεξάρτητη χώρα, μια κατάληψη εδαφών ξένης χώρας. Επομένως, δεν είναι ακριβώς θέμα ειρήνευσης δύο ανθρώπων που τσακώνονται. Η Ουκρανία δεν έχει τσακωθεί με κανέναν, είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος”.

Ο κ.Ελπιδοφόρος, διερωτήθηκε ρητορικά πως θα φαινόταν στους Έλληνες αντίστοιχες δηλώσεις – σαν αυτές που γίνονται τώρα, από κάποιους, για το θέμα της Ουκρανίας- στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και συνέχισε:”Είναι ξέρετε σα να διαβάζει κανείς μια δήλωση – πηγαίνετε λίγο μερικές δεκαετίες πριν, την μέρα που εισβάλει η Τουρκία στην Κύπρο και να ακούτε σαν Έλληνες μια δήλωση του τύπου: Ε, πρέπει να τα βρουν οι Έλληνες με τους Τούρκους, δεν είναι σωστό να μαλώνουν. Για να έχουμε μια πραγματική διάσταση του τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα πρέπει να θυμηθούμε τι συνέβη στον ελληνισμό γιατί κάθε άλλη προσέγγιση δεν είναι δίκαιη. Απλά”, είπε ο κ. Ελπιδοφόρος και συνέχισε:”Ο Πατριάρχης μας, στην Κωνσταντινούπολη, ήδη, έκανε μια πολύ δυνατή δήλωση, νομίζω, ότι απέδωσε παρά πολύ σωστά την πραγματική διάσταση των γεγονότων και του τι πρέπει να γίνει. Είναι κρίμα”.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής έγινε δεκτός στην πρυτανεία του ΑΠΘ από τον πρύτανη, Νίκο Παπαϊωάννου και καθηγητές του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ελπιδοφόρος, υπενθύμισε, τις άριστες σχέσεις του ΑΠΘ με την Αρχιεπισκοπή και την εξαιρετική συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί η Ιατρική Σχολή διαθέτει αγγλόφωνα τμήματα διδασκαλίας που διευκολύνουν τους φοιτητές από την Αμερική. Δώρισε στον πρύτανη την εικόνα της Αγίας Τριάδος και έλαβε από αυτόν ως δώρο ένα πίνακα που απεικονίζει την μεγάλη τοιχογραφία της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ, με θέμα τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος  Ελπιδοφόρος, ο οποίος συνοδεύεται από παράγοντες και στελέχη της Ομογένειας  της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συναντήθηκε  με τη γενική πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη συμπρωτεύουσα, Ελίζαμπεθ Λι.

Αύριο, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανό Κατρανίδη.

Επίσης, θα επισκεφθεί τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ‘Ανθιμο και την Αγιορείτικη Εστία, ενώ θα ξεναγηθεί στο Ίδρυμα Πατριαρχικών Μελετών. Το απόγευμα, θα χοροστατήσει στον Μεγάλο Εσπερινό στην Ιερά Μονή Βλατάδων, της οποίας ο Ηγούμενος Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος θα του παραθέσει τιμητικό δείπνο.

Το πρωί της Κυριακής, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και, εν συνεχεία, θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, όπου θα τον υποδεχθεί ο καθηγούμενος Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.

Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για το ‘Αγιον Όρος, όπου και θα παραμείνει για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες θα επισκεφθεί την Ιερά Επιστασία, τις Ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σιμωνόπετρας και Ξενοφώντος, καθώς και τη νέα Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Την προσεχή Τετάρτη, 2 Μαρτίου, θα επισκεφθεί την Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμονα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Αρχιεπίσκοπος θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τον πρύτανη μάλιστα του οποίου, Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο με αναλυτικά προγράμματα, οδηγούς και ποιοτικούς δείκτες.

Άλλωστε, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε αναθέσει σε καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τη συγγραφή των προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς στα σχολεία της Αμερικής.

Την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, αναμένεται να επισκεφθεί την Μαρώνεια, τόπο καταγωγής του προκατόχου του Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, όπου θα παρευρεθεί στην τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας της πόλης σε πλατεία Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ, εις μνήμην του. Παράλληλα θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο.

Την ίδια ημέρα, θα αναχωρήσει οδικώς για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, οπότε και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και η συνοδεία του θα γίνουν δεκτοί σε ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον οποίο θα ζητήσουν την ευχή του για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και θα εκφράσουν την ευγνωμοσύνη της Ιεραρχίας στην Αμερική, του Κλήρου και του λαού, για την ίδρυση προ 100 ετών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε προσκυνηματικές επισκέψεις της Ιεραρχίας, του Κλήρου και του λαού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προς τη Μητέρα Εκκλησία, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

*Φωτογραφίες : ΑΠΘ

Share this post