Αμερικής Ελπιδοφόρος: Οι Έλληνες στις ΗΠΑ θέτουν διαρκώς και επίμονα την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Οι Έλληνες στις ΗΠΑ θέτουν διαρκώς και επίμονα την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο

Ομιλία στην 94η Τελετή Αποφοίτησης των τελειόφοιτων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού

Στην ιστορική διαδρομή, στα επιτεύγματα και στην αγάπη της Ομογένειας  στις ΗΠΑ για την  Ελλάδα επικεντρώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά την ομιλία του στην 94η Τελετή Αποφοίτησης των τελειόφοιτων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού,  που έγινε  στις εγκαταστάσεις των δύο σχολείων στο Παλαιό Ψυχικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, πλαισίωσε, μάλιστα, την ομιλία του με δύο βίντεο από τη φετινή παρέλαση, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, για την εθνική επέτειο του 1821, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και από τη φετινή εκδήλωση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στον Λευκό Οίκο, με την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για την παρουσία του στην τελετή αποφοίτησης των μαθητριών και των μαθητών ενός από τα κορυφαία σχολεία της Ελλάδας, που συστάθηκε  για να αναδείξει τους δεσμούς της Ομογένειας με την  μητέρα πατρίδα.

«Σχεδόν έναν αιώνα πριν», σημείωσε, «ο Εμμανουήλ Μπενάκης με τον Στέφανο Δέλτα και άλλους Αμερικανούς φιλέλληνες οραματίστηκαν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα συνδύαζε τα καλύτερα στοιχεία του ελληνικού και του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος, ένα ίδρυμα-κόσμημα», όπως το χαρακτήρισε, «μια πραγματική προσφορά για τον τόπο μας».

Με επίκεντρο την Ομογένεια  στην Αμερική, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπογράμμισε ότι «λίγα είναι τα πράγματα εκείνα που αποτυπώνουν τόσο καθαρά τη δύναμη, τον ενθουσιασμό, την πολυχρωμία και την αγάπη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την πατρίδα μας, καθώς και τη σχέση της με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όπως το ετήσιο κορυφαίο γεγονός των ομογενειακών παρελάσεων για την Επανάσταση του 1821, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε αναλυτικά στην παρουσία του Ελληνισμού από τον 19ο αι. έως σήμερα στην Αμερική και στη δημιουργία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο  της πρώτης παναμερικανικής οργανωτικής δομής, δηλαδή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. «Οι Έλληνες», τόνισε, «δημιουργούν τις κοινότητές τους και αμέσως μετά τις εκκλησίες μας που αποτελούν το σημείο αναφοράς τους, το λατρευτικό κέντρο και τον τόπο συνάντησης Ελληνίδων και Ελλήνων. Οι εκκλησίες, με τα ελληνικά σχολεία τους, αποτελούν τη ζωντανή σύνδεση με τη μητέρα πατρίδα και με την πατρώα γλώσσα και είναι τα μέρη όπου οι ομογενείς μας γιορτάζουν τα έθιμά μας, μαθαίνουν τους παραδοσιακούς χορούς μας, παντρεύονται, βαφτίζουν τα παιδιά τους και αποχαιρετούν τους γονείς τους στην τελευταία τους κατοικία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στον «μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, μια τεράστια προσωπικότητα της Εκκλησίας  και της Ομογένειας , με έμφαση στη συνάντησή του το 1965, στην πόλη Σέλμα, της Πολιτείας της Αλαμπάμα, με τον ηγέτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τη διαδήλωση στο πλευρό του για την ελευθερία των ανθρώπων και την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και στην πρώτη είσοδό του, το 1987, στο Οβάλ Γραφείο, επικεφαλής ομάδας κορυφαίων ομογενών ως επίσημου προσκεκλημένου του τότε Προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν, από την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε η παράδοση του εορτασμού της εθνικής επετείου στον Λευκό Οίκο».

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Έλληνες ομογενείς που διακρίνονται στις τέχνες και τις επιστήμες και, κυρίως, σε αυτούς που εκλέγονται γερουσιαστές, εκπρόσωποι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στα Πολιτειακά Κοινοβούλια, κυβερνήτες Πολιτειών και πρέσβεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα,  όπως ο νυν πρέσβης Τζορτζ Τσούνης. «Είναι αυτοί», τόνισε, «που υπερασπίζουν διαχρονικά τα δίκια του Ελληνισμού, θέτουν διαρκώς και επίμονα την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο μας και υπενθυμίζουν στις κυβερνήσεις της Αμερικής τη σημασία της υπεράσπισης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και της Ομογένειάς μας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο».

Παρουσία του υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Σταύρου Παπασταύρου, των βουλευτών Ντόρας Μπακογιάννη και Παύλου Γερουλάνου, του Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητου, διευθυντή του γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, των μελών του ΔΣ και του σωματείου και του συμβουλίου των επιτρόπων του ελληνοαμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, καθώς και των μελών του εκπαιδευτικού, διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού των δύο σχολείων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απευθύνθηκε στους τελειόφοιτους και σημείωσε ότι «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί για αυτούς μία νέα αρχή». «Εύχομαι», είπε, «η αρχή αυτή με τα εφόδια που λάβατε από αυτό το υπέροχο σχολείο να είναι ευλογημένη, καρποφόρα και πλούσια σε επιτυχίες και ευτυχία, ειδικά σήμερα που θεωρείται απίθανο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην επιστήμη και στην τεχνολογία η γραμμή της ζωής να είναι μια ομαλή ευθεία γραμμή».

Με ειδική αναφορά στο υπέροχο ποίημα «Ιθάκη» του αγαπημένου ποιητή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Κωνσταντίνου Καβάφη, ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στους τελειόφοιτους «ένα ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις», ενώ προσκάλεσε όλους όσοι θα σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της Αμερικής να επισκεφτούν τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, όπου θα τους περιμένει για να τους καλωσορίσει και να τους υποστηρίξει στην πορεία τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επεφύλαξε, τέλος, μια ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών, ακαδημαϊκό και καθηγητή, Κώστα Συνολάκη, για τον οποίο τόνισε ότι υπηρετεί με απόλυτη αφοσίωση, πίστη, θαυμαστή αποτελεσματικότητα και συνέπεια τις αρχές, τις αξίες και το όραμα των ιδρυτών του κορυφαίου σχολείου.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι «ο Κώστας Συνολάκης εργάστηκε και εργάζεται με πάθος, πάντα με καινοτόμες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμιστικές δράσεις, για ένα σχολείο των αρίστων και των αξίων, πέρα και έξω από οποιαδήποτε διάκριση, ένα σχολείο ανοιχτό σε όλες και σε όλους, ανεξαρτήτως της κοινωνικής τους θέσης και της οικονομικής τους δύναμης, ένα σχολείο αρετής και ήθους, στο οποίο όλες και όλοι θα ήθελαν να φοιτούν».

Την 94η Τελετή Αποφοίτησης είχε ανοίξει, νωρίτερα, με τον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΔΣ του ελληνοαμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, Αννίκα Παπαντωνίου, η οποία εξήρε το έργο και τις πρωτοβουλίες του προέδρου Κώστα Συνολάκη, που ολοκληρώνει την τριετή θητεία του στο σχολείο και ευχήθηκε στους τελειόφοιτους «κάθε επιτυχία στη ζωή τους, με εφόδια τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις παραστάσεις που τους πρόσφερε το σχολείο».

Ομιλία προέδρου Κολλεγίου Αθηνών, Κώστα Συνολάκη

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου, ακαδημαϊκού και καθηγητή, Κώστα Συνολάκη, ο οποίος δήλωσε «εξαιρετικά υπερήφανος για το ακούραστο πνεύμα των μαθητριών και των μαθητών, τον εξαιρετικό επαγγελματισμό και την ικανότητα των εκπαιδευτικών στην παροχή ποιοτικής διδασκαλίας, που οδήγησαν σε εκπληκτικά επιτεύγματα, καθώς η τάξη του 2023 απέδωσε εξαιρετικά στις εξετάσεις για τα ελληνικά και τα ξένα πανεπιστήμια, με τα καλύτερα αποτελέσματα τουλάχιστον μίας πενταετίας». Μάλιστα, ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον τελειόφοιτο Φίλιππο Φούφα, που πέτυχε την απόλυτη αριστεία στις πανελλαδικές εξετάσεις με τέσσερα εικοσάρια, αλλά και στην τελειόφοιτη Σωφρονία Βουδούρη που πέτυχε την απόλυτη επίδοση στις εξετάσεις του International Baccalaureate, με 45 στα 45, 0,2 παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος Συνολάκης υπογράμμισε πως η αρχή που διέπει όλες τις δράσεις του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού είναι ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό, αλλά όλα τα παιδιά είναι ίσα. Σημείωσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε γυρίσει σελίδα και έχουμε κάνει το DNA του σχολείου πιο σύγχρονο με στόχο πάντα την αριστεία, αλλά και την καθολική συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η αριστεία αυτή ενισχύθηκε με την καθιέρωση υποτροφιών για την εισαγωγή χαρισματικών μαθητών και ακαδημαϊκά, και στη μουσική, και στα εικαστικά, και στα αθλητικά, και τη ραγδαία αύξηση των περιφερειακών υποτροφιών, ώστε να μπορούν να φοιτούν στο σχολείο οι άριστοι από ολόκληρη τη χώρα». «Η ενίσχυση της ποικιλομορφίας του μαθητικού σώματος έγινε περαιτέρω μεταρρυθμιστική, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν δεκτά στο σχολείο τρία ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, κατόπιν εξετάσεων, και δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες και σοβαρές κινητικές δυσκολίες», ανέφερε.

«Το όραμά μου», τόνισε, «είναι το κολέγιο να γίνει ένα αταξικό σχολείο αριστείας πάντα στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με έμφαση στην εξατομίκευση και στη μείωση του αριθμού των μαθητών». Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι το ΔΣ, το σωματείο και το συμβούλιο των επιτρόπων, βασισμένοι στην πρόταση και στην αρχική μελέτη του, ενέκριναν τη δημιουργία νέου σχολείου στο Ελληνικό, που θα αποσυμφορήσει τις εγκαταστάσεις του Ψυχικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***************************************************

Εξάλλου ,   ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισκέφτηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β’.

ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης

Κατά την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη, ενώ για περίπου μισή ώρα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν ζητήματα  της Ομογένειας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε ανάμνηση της συνάντησής τους ο Μακαριώτατος και ο Σεβασμιώτατος αντήλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα.

 

Share this post