Αμερικής: Αφήνω την καρδιά μου στην Πόλη
Αποκλειστική συνέντευξη στο στο euronews
Από την Χάλκη της Κωνσταντινούπολης, στην ηγεσία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αμερικής. Λίγες ημέρες πριν από την τελετή ενθρόνισης του στη Νέα Υόρκη στις 22 Ιουνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μίλησε στο euronews. Γεννήθηκε το 1967 στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Το 1991 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το 1994 χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ το 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.
Το «αντίο» στην Κωνσταντινούπολη
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στενοχωριέται που φεύγει από την Κωνσταντινούπολη, μα δεν θλίβεται αφού σύντομα θα τον υποδεχθεί το νέο του ποίμνιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βεβαίως, πάντα θα επιστρέφει στην Πόλη, αφού είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Το 1977 η οικογένεια του έφυγε από την Πόλη. Εκείνος μεγάλωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη μετά την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, γεγονός που χαρακτηρίζει «κοσμογονικό». Όσο για το αντίο που πρέπει να πει: «Έχω αφήσει την καρδιά μου στην Κωνσταντινούπολη, αφήνω τον πατέρα μου που τον έθαψα πριν από δύο χρόνια στα χώματα της Πόλης».
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης
«Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στην Τουρκία κοστίζει ακριβά αυτή η κατάσταση, ενώ δεν έχει κανένα όφελος» υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και προσθέτει πως το κλείσιμο της σχολής αποτελεί αναχρονισμό που σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Καλό σημάδι αποτελεί και η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνοδευόταν από εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας. Ακόμη, ο Άγιος Αμερικής εκτιμά πως η σχολή θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό σπουδαστών, γι’ αυτό και όταν ανοίξει τις πύλες της, θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρά κριτήρια ως προς την επιλογή των σπουδαστών.
Οι προκλήσεις στην Αμερική
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομογένεια και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, όμως δηλώνει αισιόδοξος αφού πιστεύει στις δυνατότητες της ελληνικής ομογένειας. Σημειώνει πως οι Έλληνες της Αμερικής διαπρέπουν στην πολιτική, επιχειρηματική, καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο σοβαρό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει μετά την ενθρόνιση του, είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο ”σημείο μηδέν” στη Νέα Υόρκη. Όπως σημειώνει, «ο ημιτελής ναός σε ένα ιερό σημείο για τους Αμερικανούς πολίτες και για την κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να είναι καύχημα για εμάς».
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η ομογένεια
Ο Άγιος Αμερικής δεν ξεχνά και τις επιτυχίες των Ελλήνων του εξωτερικού στον τομέα του αθλητισμού. Ανάμεσα τους, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. _«Ο Γιάννης είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε ολόκληρη την ομογένεια και όχι στους Έλληνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι άνθρωποι τον αγαπούν όχι μόνο γιατί είναι καλός παίκτης, αλλά κυρίως γιατί έχει ήθος και είναι ιδιαίτερα ταπεινός». _
Ο δρόμος της Τουρκίας
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατανοεί την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με την πορεία της Τουρκίας. Πολλοί υποστηρίζουν πως η Άγκυρα απομακρύνεται από την Δύση, κάτι που ο Άγιος Αμερικής παραδέχεται. Όμως υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, αφού τα θεμέλια που έχει θέσει ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, είναι ιδιαίτερα ισχυρά.
Η κρίση με τη Μόσχα λόγω Ουκρανίας
«Η απομάκρυνση της Ουκρανίας από το ρωσικό άρμα αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ρωσία» σημειώνει ο Άγιος Αμερικής και προσθέτει πως η αντίδραση της Μόσχας, υπήρξε βίαιη και άμετρη, αν και απολύτως αναμενόμενη. Ο Σεβασμιότατος υποστηρίζει πως με εκκλησιαστικούς όρους, η συμπεριφορά της Μόσχας είναι ακατανόητη, ενώ τονίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο μελέτησε προσεκτικά όλα τα δεδομένα πριν προχωρήσει στην Αυτοκεφαλία της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ακόμη, εκφράζει την ελπίδα, πως σύντομα η Ρωσία θα αναθεωρήσει την στάση της, διότι όπως σημειώνει «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».
*Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ
Η «επιστροφή» στην Πόλη
«Είμαι Κωνσταντινοπολίτης, εδώ είναι ο τόπος μου, η πατρίδα μου. Οπότε θα έρχομαι συχνά να προσκυνώ τον πατέρα μου και να φιλώ το χέρι του Πατριάρχη μου» εξομολογείται ο Άγιος Αμερικής. Σημειώνει ακόμη πως τον έχει σημαδέψει η διακονία του στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, ενώ γνωρίζει πότε έχει φυτευτεί κάθε φυτό και δέντρο και πότε έχει γεννηθεί κάθε κατσικάκι. Τέλος, σημειώνει πως θα εργαστεί σκληρά στις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξη, μπορείτε να κάνετε κλικ στο βίντεο που βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας.
Κάμερα: Γιάννης Δήμας – Χρήστος Μπράτσος