Αμερικανοί φοιτητές για master στα ελληνικά ΑΕΙ

Αμερικανοί φοιτητές για master στα ελληνικά ΑΕΙ

Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο αριθμός των Αμερικανών φοιτητών που επέλεξαν την Ελλάδα για σπουδές στο εξωτερικό το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Open Doors 2023, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE). Μάλιστα η Ελλάδα ανέβηκε στην παγκόσμια κατάταξη και είναι πλέον ο 8ος κορυφαίος προορισμός για Αμερικανούς φοιτητές, οι οποίοι ανήλθαν το ακαδημαϊκό έτος 2021/22 σε 4.484. Το 2022 η Ελλάδα κατέλαβε την 9η θέση και το 2018 τη 17η θέση, γεγονός που δείχνει την ανοδική πορεία της Ελλάδας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι στον αντίποδα και οι Ελληνες φοιτητές που επιλέγουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σπουδές τους, καθώς 2.539 άτομα σπουδάζουν σε αμερικανικά ιδρύματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022/23, αριθμός αυξημένος κατά 5,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σχεδόν οι μισοί από τους Ελληνες φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες (1.141) παρακολούθησαν μεταπτυχιακά προγράμματα, 790 φοιτητές προπτυχιακά και οι υπόλοιποι άλλα μη πτυχιακά προγράμματα. Το περασμένο έτος ο αριθμός των Ελλήνων που σπούδασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε σε 2.407.

“Χάρηκα πολύ όταν είδα τα φετινά στοιχεία και είδα ότι η εξαιρετική συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά πανεπιστήμιά αποδίδει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρόκειται για πραγματικά, απτά αποτελέσματα που έχουν θετικές επιπτώσεις για τους νέους μας, για τις οικονομίες μας και για τις διμερείς μας σχέσεις. Εχουμε καταγράψει μεγάλη πρόοδο και γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε να φθάσουμε ακόμη ψηλότερα”, σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης.

Πηγή:  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ των Αθηνών

Share this post