Άλλο ο Συλλούρης, άλλο ο Ρώσος Πρέσβυς;

Άλλο ο Συλλούρης, άλλο ο Ρώσος Πρέσβυς;

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Η πρόεδρος της Βουλής και από το Σάββατο (11.3.2023) πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου φαίνεται ότι υποτιμά την νοημοσύνη μας, γι’ αυτό και επιχείρησε ανεπιτυχώς να απαντήσει σε σχόλιο μας για το γεγονός ότι προσκλήθηκε στην Βουλή κατά την τελετή της νενομισμένης διαβεβαίωσης του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, ο κ. Δημήτρης Συλλούρης. https://ageliaforos.com/o-sylloyris-o-exeytelismos-tis-voylis-kai-tis-dimokratias/.

Η απάντηση της  Βουλή https://ageliaforos.com/anakoinosi-tis-voylis-quot-kanei-gargara-quot-to-zitima-sylloyri/, η οποία έτυχε της έγκρισης της κυρίας προέδρου, είναι , κατά την  λαϊκή ρήση «που σου νεύφκω, που πάεις».

Την Κυριακή, 5. 3. 2023, ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος σημείωσε στον «Φιλελεύθερο»

Στα όσα ανέφερε η Βουλή στην άκρως απαράδεκτη  ανακοίνωση της, η οποία την έχει αφήσει πλήρως εκτεθειμένη,  έκρινα ότι δεν ήταν ορθό να απαντήσω άμεσα, διότι η πρόεδρος της ήταν και υποψήφια για την προεδρία του ΔΗΣΥ. 

Ὀμως, τώρα, που οι εκλογές στον ΔΗΣΥ, τελείωσαν,  οφείλω να υπενθυμίσω στην πρόεδρο της Βουλής ότι: 

* Η εσωτερική εθιμοταξία  καθοριζόταν με Απόφαση του Υπουρικού Συμβουλίου , στη βάση υποβολής πρόταση προ αυτό   από τον υπουργό Εξωτερικών  . Ωστόσο,  λόγω αντιπαράθεσης της Εκτελεστικής με την Νομοθετική εξουσία, η Βουλή με πρόταση Νόμου την κατέστησε Νόμο. ( Ο περί του Πρωτοκόλλου Νόμος της Κυπριακής  Δημοκρατίας, (Εσωτερική Εθιμοταξία  Νόμος του 1996)

* Πρόκειται για μια δυσλειτουργική, παράλογη και υπερβολική εσωτερική εθιμοταξία, που, ενώ συμπεριλαμβάνει … δημοτικούς συμβούλους, επάρχους, προέδρους ημικρατικών οργανισμών, μέλη   της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, μέλη της ΕΔΥ κ.α,  ΔΕΝ  συμπεριλαμβάνει  αξιωματούχους της ΕΕ ( πχ Ευρωβουλευτές, Επιτρόπους). 

Η πρόσκληση προς Συλλούρη

1. Το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Βουλής  δεν αναφέρεται συγκεκριμένα το όνομα του  Δημήτρη Συλλούρη, αποτελεί προσπάθεια απόκρυψης της παρουσίας του. Πρόκειται για χονδροειδή ανοησία , διότι στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν τηλεοπτικές και φωτογραφικές κάμερες.

2. Η παρουσία Δ. Συλλούρη αντανακλούσε απευθείας στο πρόσωπο του τιμώμενου, δηλ.  νεοεκλεγέντος ΠτΔ,  το κύρος του οποίου θα έπρεπε να διαφυλάξει   ο προσκαλών ,δηλ. η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ποιά θα ήταν η θέση της προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, εάν ο Δ. Συλλούρης έκανε χειραψία με τον νέο ΠτΔ, έβγαινε φωτογραφία και  αυτή δημοσιευόταν στα ΜΜΕ με  αρνητικό σχολιασμό; Ή μήπως είχε εξασφαλίσει την δέσμευση του Δ. Συλλούρη ότι δεν θα έκανε μια τέτοια κίνηση;

3.Εκείνος που κρίνεται για την παρουσία Συλλούρη σε μια πολιτειακή εκδήλωση δεν είναι ο Νόμος ή οι ατέλειες του,   αλλά αυτός που εφαρμόζει  τον νόμο  ( στην περίπτωση αυτή η ΒτΑ),  που απέστειλε την πρόσκληση.

4.Η παρουσία του πρώην ΠτΒ ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, εναντίον του οποίου υπάρχουν κατηγορίες για διαφθορά και  τώρα βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου ( ξεκίνησε δίκη), ήταν από μόνοι τους  ικανοί λόγοι  για να μην προσκληθεί. Η πρόεδρος της Βουλής  ενήργησε με ασύγνωστη επιπολαιότητα και δεν έλαβε υπόψη το λαϊκό αίσθημα για το ηθικό υπόβαθρο του  Δ. Συλλούρη,  ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά.( Εκτός , κι΄αν μας πουν ότι προσκλήθηκε κατόπιν επιθυμίας του προέδρου Χριστοδουλίδη).

5.Η εγκατάσταση του νέου ΠτΔ  αποτελεί την κορυφαία πολιτειακή εκδήλωση, εξού και η πρόσκληση και παρουσία του Διπλωματικού Σώματος, που είναι διαπιστευμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Για το τελευταίο αυτό σημείο μπορεί η πρόεδρος της Βουλής να μας εξηγήσει , με πειστικό τρόπο, γιατί δεν είδαμε στην Ολομέλεια της Βουλής τον νέο πρέσβυ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Murat Ziazikov, ο οποίος είχε επιδώσει, στις 16 Φεβρουαρίου,  τα διαπίστευτήρια του στον πρόεδρο Αναστασιάδη;

Κωλιόταν ο πρέσβης να παραστεί; Αν ήταν έτσι , εκπροσωπήθηκε από τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας; Ή μήπως- και το πιθανότερο -δεν προσκλήθηκε και για ποιο λόγο;  Στις 6 Μαρτίου ο κ. Murat Ziazikov έγινε δεκτός από τον νέο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Κυρία πρόεδρε της Βουλής θα αναμένουμε την απάντηση σας και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι, όπως η προηγούμενη. Έχετε μια ευκαιρία να επανορθώσετε και το λάθος σας για την πρόσκληση προς τον Δ. Συλλούρη. 

ΥΓ:   Η φωτογραφία στο προηγούμενο σχόλιο για τον Δ. Συλλούρη δεν είχε ουδεμία απολύτως πρόθεση να θίξει τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλο Μυλωνά, από τον οποίο ζητώ συγγνώμη.  

Share this post