Άλλης εποχής το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Άλλης εποχής το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου*
 
Λυπούμαι, αλλά το βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση που παρουσίασε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», είναι μία εντελώς παρωχημένη υπόθεση. 
Επελέγη το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος είναι Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Και μόνο γι’ αυτό – για λόγους ηθικής τάξεως – δεν θα έπρεπε να προκριθεί ένα τραγούδι μέλους της Επιτροπής. 
Το τραγούδι του Σαββόπουλου είναι καλό και ωραίο, αλλά δεν ταιριάζει στην περίσταση, όσο κι αν διατυπώθηκε σκεπτικό που προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο.
Η όλη υπόθεση παραπέμπει στην αισθητική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από την επιλογή των χώρων μέχρι την χορογραφία της Άρτεμις Ιγνατίου. 
Όλα είναι του χθες! Τίποτα σημερινό, αλλά και τίποτα που να παραπέμπει στο αύριο. 
Από την Επιτροπή μας είπαν πως «περισσότεροι από 300 άνθρωποι συμμετείχαν στο κάστινγκ, στα γυρίσματα, στις πρόβες, στις ηχογραφήσεις, στις αμέτρητες ώρες του μοντάζ και της επεξεργασίας της εικόνας». Κρίμα… Τόσο ξόδεμα για ένα βιντεοκλίπ που θέλει να μας πείσει να …κρατήσουν οι χοροί, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ στατικό! Δείτε το. Είναι, στην ουσία, ακίνητο! 
Το 2021 δεν είναι 2004. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό, έστω και τώρα. 

Θα έπρεπε να έχει γραφτεί καινούργια μουσική, να έχουν επιλεγεί άφθαρτοι χώροι, να έχει πνοή η χορογραφία, να υπάρχει μια αύρα δημιουργίας και όχι αναμασήματος. 
Η υπόθεση 2021 εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτό η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της και να παρουσιάσει αληθινά εμπνευσμένα πράγματα κι όχι να διεκπεραιώσει μια σημαντική επέτειο με εύκολες και εύπεπτες λύσεις, «ντυμένες» με μια «σύγχρονη» ματιά. 
Αν η οπτική της είναι τόσο …λίγη, τότε θα μας «φάνε» οι φουστανέλες και οι «ελληνορθόδοξες» ιαχές!
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους
ΠΗΓΗ : Ιδιωτική Οδός

Share this post