Αλληλεγύη στα λόγια εισέπραξε η Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Αλληλεγύη στα λόγια εισέπραξε η Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ κατά την απογευματινή τηλεδιάσκεψη τους  εξέφρασαν την “απόλυτη αλληλεγγύη τους” στην Ελλάδα, αλλά έμειναν στα λόγια και δεν  ανακοίνωσαν κάποιας μορφής  κύρωση κατά της Τουρκίας.

Βασική αιτία η στάση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας  και του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική , Ζοζέπ Μπορέλ , οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δέχτηκαν την υιοθέτηση σχεδίου δήλωσης, που κατέθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας. Και οι δύο φέρονται να υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, ενώ προετοιμαζόταντο έδαφος για διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας. 

Κατόπιν αυτού ο κ. Δένδιας αρνήθηκε την υιοθέτηση δήλωσης για την Λευκορωσία , θέμα που ενδιέφερε τον Γερμανό ομόλογο του. 

Το στίγμα για το που το πήγαινε Βερολίνο είχε δώσει πριν την τηλεδιάσκεψη η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, η οποία δήλωσε ότι αφορμή για  τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι η Λευκορωσία. 

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της DW επεσήμανε πως στόχος των συνομιλιών είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης της ΕΕ έναντι του καθεστώτος στο Μίνσκ. «Βέβαια θα συζητηθούν και άλλα θέματα», πρόσθεσε η κ. Άντεμπαρκαι συμπλήρωσε πως «μπορούμε να υποτεθέσουμεί ότι θα τεθεί ως θέμα η Ελλάδα και η Τουρκία και η ΑνατολικήΜεσόγειος.» Σύμφωνα με την Μαρία Άντεμπαρ, “σε περίπτωση που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταλήξουν σήμερα σε κάποια κοινή δήλωση, τότε αυτή θα αφορά τη Λευκορωσία”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε αναλυτικά τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργεεις της Τουρκίας και παρουσίασε  ντοκουμέντα από το περιστατικό , που συνέβη ανάμεσα στην ελληνική φρεγάτα “Λήμνος” και την τουρκική «Kemal Reis» στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis, επεισόδιο το οποίο σχολίασε  και ο Τούρκος πρόεδρος.

Με ανάρτησή του στο twitter, μετά την τηλεδιάσκεψη,  ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνει απευθείας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

https://twitter.com/GermanyDiplo/status/1294276923137425410?s=20

Εξάλλου , ο Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου 

Αναφορικά με  το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή η συζήτηση  των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει στην άτυπη μεν,  αλλά με διάσταση μίνι- συνόδου κορυφής σύνοδο του Γκίμνιχ.

Το Άτυπο Συμβούλιο του Γκίμνιχ, το οποίο έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1974 στο ομώνυμο κάστρο στη Βόρεια Ρηνανία – Βεφστφαλία, διεξάγεται κάθε έξι μήνες από το κράτος – μέλος της ΕΕ που ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και παρευρίσκονται οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, χωρίς συμβούλους και βοηθούς, με σκοπό ο διάλογος ανάμεσα στους “27” να είναι άμεσος και πιο ειλικρινής, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες και δύσκολες αποφάσεις.

Σήμερα στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν  επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο, μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

 

 

 

Share this post