“Αλλάζουν οι Καιροί;” Τρία Κόμματα της Τουρκικής Αντιπολίτευσης

“Αλλάζουν οι Καιροί;” Τρία Κόμματα της Τουρκικής Αντιπολίτευσης

Η τουρκική αντιπολίτευση παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς εμφανίζει έντονες ενδείξεις καίριων μετασχηματισμών και μιας βαθιάς αλλαγής.

Παρά το γεγονός ότι τόσο τα διεθνή ΜΜΕ όσο και οι πανεπιστημιακοί αναλυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στον Ρ.Τ. Έρντογαν και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης σε συνδυασμό με τους εθνικιστές συμμάχους του (MHP), η τουρκική αντιπολίτευση παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς εμφανίζει έντονες ενδείξεις καίριων μετασχηματισμών και μιας βαθιάς αλλαγής.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματά της – δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (İYİ) και το Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA) – αν και υποχρεωμένα να λειτουργούν σε ένα «αυταρχικό πλαίσιο πολιτικού ανταγωνισμού», διέρχονται μία πολυδιάστατη διαδικασία μεταβολής και προσαρμογής στις αναδυόμενες ανάγκες και προσδοκίες ενός ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος της τουρκικής κοινωνίας.

Καθώς εξερευνούν νέους δρόμους υπέρβασης της πόλωσης που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή, έρχονται να αφουγκραστούν καλύτερα τον παλμό της κοινωνίας. Παράλληλα, η αναζήτηση νέων προσεγγίσεων στον παραδοσιακό τουρκικό εθνικισμό τους ανοίγει καινούργιες προοπτικές συμπερίληψης και όχι αποκλεισμού κοινωνικών και εθνοτικών κατηγοριών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αντικατοπτρίζοντας και ενσωματώνοντας τις συνεχώς εξελισσόμενες δυναμικές της τουρκικής κοινωνίας, τα τρία συγκεκριμένα κόμματα δύνανται να αναδειχθούν ως μία μείζων εναλλακτική πολιτική και κυβερνητική πρόταση.

Το Κείμενο Πολιτικής υπογράφουν οι Γιώργος Αγγελετόπουλος και Ευάγγελος Αρεταίος, Επιστημονικοί Συνεργάτες στο Πρόγραμμα Τουρκίας του  Ελληνικού Ιδρύματος  Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής   (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ο Γιώργος Αγγελετόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Νεώτερη και Σύγχρονη Τουρκική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ενώ έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στη Νεώτερη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ως απόφοιτος του Τμήματος Ακολούθων Τύπου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, έχει υπηρετήσει ως Γραμματέας στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Άγκυρας (2004-2006), και ως Προϊστάμενος Σύμβουλος Επικοινωνίας στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας (2006-2010) και Κωνσταντινούπολης (2013-2017). Εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια με κεντρικό θέμα πτυχές του εσωτερικού βίου και της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ενώ μελέτες του για την Τουρκία και την Κύπρο έχουν δημοσιευθεί τόσο αυτοτελώς όσο και σε συλλογικά έργα. Είναι συγγραφέας μαζί με τον Ευάγγελο Αρεταίο του βιβλίου “Τουρκία. Το Τρένο του Μεγάλου Εκσυγχρονισμού” (Παπαδόπουλος, 2019) και του εισαγωγικού εγχειριδίου “Πειθώ και Προπαγάνδα” (Παπαδόπουλος, 2020).

Ο Ευάγγελος Αρεταίος είναι δημοσιογράφος ειδικευμένος στην Τουρκία και την περιοχή της και είναι ερευνητής (non resident research fellow) στο πρόγραμμα Τουρκίας της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. 

Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και  σπούδασε Νομικά στη Γαλλία και Ισλαμικές Σπουδές στο Βέλγιο.

 

Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου για την περίοδο ανάμεσα στις διαδηλώσεις του Γκεζί το 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, “Από την ουτοπία του Γκεζί στο πραξόπημα”, 2018.

Είναι συν-συγγραφέας μαζί με τον Γιώργο Αγγελετόπουλο ενός βιβλίου για τις κοινωνικές αλλαγές στους συντηρητικούς πληθυσμούς της Τουρκίας , “Τουρκία: Το τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού”, 2019.

 

 

Διαβάστε στα Αγγλικά αυτούσιο το Κείμενο Πολιτικής

“Αλλάζουν οι Καιροί;” Τρία Κόμματα της Τουρκικής Αντιπολίτευσης… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

Share this post