Αλεξανδρείας Θεόδωρος : “Η Κύπρος είναι δεύτερη πατρίδα μου”

Αλεξανδρείας Θεόδωρος : “Η Κύπρος είναι δεύτερη πατρίδα μου”

Συμπαράσταση στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στα δίκαια του λαού της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης δέχθηκε , στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας  και πάσης Αφρικής , Β’.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις  στους δημοσιογράφους, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.  “Η πανδημία του κορωνοϊού σιγά-σιγά θα φύγει, να πάρουμε δύναμη, να πάρουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί η ζωή συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Θεόδωρος. 

Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και για τις συζητήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου , Χρυσόστομο Β’. Τις προσεχείς ημέρες ανέφερε θα συναντηθεί “με τον φίλο πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι”. 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη χαρά για τη συνεργασία και τη φιλία ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Αναφερόμενος στο έργο του Πατριαρχείου, είπε ότι ανάμεσα σε άλλα θα ανοίξουν δύο χιλιάδες σχολεία στην Αφρική και τρεισήμισι χιλιάδες ιατρικά κέντρα. Επίσης , εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση για άνοιγμα κυπριακής Πρεσβείας στην Αιθιοπία και την τοποθέτηση Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Κένυα και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης για την ανάληψη του οικονομικού κόστους  της συντήρησης περίπου   50 χιλιάδων χειρόγραφων βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου. 

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στα γραφεία του Ιδρύματος Λεβέντη στην Λευκωσία. Στα αριστερά ο διευθυντής, καθηγητής Χαράλμπος Μπακιρτζής

                                             και στα  δεξιά ο Γεώργιος Α. Δαυίδ, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος

Τέλος, ο Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχές του προς τον Κυπριακό λαό.  

Σε ερώτηση μας για την διακοπή από το Πατριαρχείο Μόσχας της Ευχαριστιακής Κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που παραχώρησε Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία  της Ουκρανίας , την Εκκλησία Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, που αναγνώρισαν την πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  ο κ. Θεόδωρος απάντησε ότι βεβαίως και δεν είναι ορθή αυτή η αντίδραση. Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο μνημονεύει τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας , Επιφάνιο. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξήγησε ότι θέλησε να δώσει το μήνυμα της συμπαράστασης προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στα δίκαια του λαού της Ουκρανίας να έχει δική του Αυτοκέφαλη Εκκλησία. 

 «Πιστεύω ότι όσο θα περνάει ο χρόνος, τότε θα δούμε περισσότερο και πιο καθαρά τα θέματα και στο τέλος θα συμπορευτούμε όλες οι Εκκλησίες για να δούμε ότι αυτό που υπερέχει πάνω απ΄όλα είναι η ομόνοια μεταξύ μας και η διακονία των λαών της γης», κατέληξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. 

*Ο Πατριάρχης Θεόδωρος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

Share this post